animale de companie
Tags:  ingrijire   pasari   papagali   canari

Ai un canar sau un papagal? Cum sa-i ingrijesti

Te-ai hotarat sa iti cumeperi un animalut, dar inca nu stii pentru ce sa optezi? Poti alege o pasaere de apartament. Trebuie sa stii ca desi sunt foarte frumoase pot fi si  pretentioase, unele specii nu suporta schimbarea stapanalui sau a mediului si pot fi destul de galagioase, dar iti vor fi alturi mult timp. Canarii traiesc in jur de 10 ani, iar perusii 15 ani. Papagal Cacadou  daca este bine ingrijit  bine  poate ajunge si pana la 50 de ani. Pasarile invioreaza prin cantec, colorit si zbor spatiul in care traim, si se obisnuiesc repede cu stapanaul.

Daca te-ai  hotarat ca vrei o pasare trebuie sa stii ca sunt 2 tipuri in functiue de talie: de talie mica sau de talie mare. In functie de ce pasare iti alegi trebuie sa ii alegi si colivia. Cel mai bine e sa cumperi pasarea dintr-un magazin de specialitate. Acolo poti vedea daca a fost ingrijita cum trebuie, daca a avut o colivie spatioasa, daca are penele si fosele nazale curate. Este important sa stii ce varsta are, ce mancare prefera, daca a fost tinuta singura sau cu alte pasari. Obisnuirea cu noul mediu si cu cei ai casei se face treptat, prin acoperirea coliviei, in primele zile, timp de cateva ore, cu o panza de tifon.

 Prin natura lor pasarile au nevoie sa zboare, asa ca este bine sa le lasi libere, dar avand mare grija ca ferestrele  sa nu fie deschise deoarece sa pot pierda. De asemeanea e bine sa le pazesti de plite incinse, vase care fierb, cabluri de curent electric.  Unele plante de apartament pot fi toxice. Tigaile de teflon, in general, emana vapori toxici atunci cand se incing. Acesti vapori toxici pot sa omoare o pasare de apartament in doar cateva minute. E bine sa le dai drumul intr-o camera in care pot fi usor supravegheate.

E bine ca pasasea sa aiba o hrana variata. In general mananca seminte de mei, orz, ovaz, floarea soarelui dar consuma si hrana verde precum salata sau iarba proaspata. Pietricelele marunte sunt indispensabile in digerarea semintelor. De aceea, in colivie trebuie sa aiba o mica suprafata cu nisip grosier Le puteti da si fructe, morcovi, varza. Fructele si legumele trebuie spalate bine, si sa nu fie stropite. Semintele trebuie sa fie proaspete, fara muncegai.

Pasarile de talie mica sunt: canari, perusi, cinteze iar ceve de taile mare: papagali Ara, Cacadu, sau Jako.

Pentru ca pasarile sa nu se inbolnaveasca trebuie ingrijite cu mare atnetie. Recipientele pentru mancare si pentru apa trebuie spalate cu o solutie dezinfectanta si clatite  apoi foarte bine cu apa curata. Colivia de asemeane trebuie curatata periodic. Cauzele de  imbolnavire  la pasarile de colivie sunt mancarea necorespunzatoare, aportul redus de vitamine, de saruri, de microelemente, contactul cu detinatori de pasari domestice, ale caror boli sunt comune cu cele ale pasarilor captive.

Tags:  ingrijire   pasari   papagali   canari


3 comentarii

tatu eugenia - 21.05.2011
iubesc animalele si sunt contra eutanasierii lor ca suntem niste criminali in comparatie cu alte tari care ii ingrijese sa ne uitam si la tv pls

petre diana - 20.03.2011
DA II NEAPARAT SA II SPELI RECIPIENTELE PENTRU APA SI MANCARE CU SOLUTII DEZINFECTANTE?

ResPecT - 02.10.2009
mama ce handy is astya... saraci iepuri.:(:(( mie mila de ei.. mancaiar iepuri pe doctori aia sclerozatziX(
Spune Nu eutanasierii!

Spune Nu eutanasierii!

Animale-iubite.ro susutine dreptul la viata al cainilor fara stapan si lupta impotriva eutanasierii acestora. Eutanasierea cainilor fara stapan, care s-a practicat pana de acum de multe ori in Romania, cu sau fara stirea publicului larg nu este solutia pentru disparitia cainilor fara stapan, dupa cum s-a demonstrat deja. O campanie de sterilizare a acestora condusa corect, de persoane competente si iubitoare de animale poate avea rezultatele dorite mai repede decat ne asteptam. Daca sustii dreptul la viata al cainilor fara stapan spune-ti parerea, participa la meetingurile organizate de iubitorii de animale sau semneaza petitii. Daca sustii civilizatia si iubesti animalele fa tot ce poti pentru a opri masacrarea in masa a cainilor fara stapan!

Semneaza petitia impotriva eutanasierii aici:
http://www.fnpa.ro/petitie/spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici
Made by: