animale de companie
Tags:  pesti   acvariu   amenajare

Amenajarea acvariului

V-ati hotarat sa aveti propriul acvariu dar inca nu stiti cu ce sa incepeti? Inainte de toate trebuie sa va hotarati daca veti sa cresteti pesti de apa dulce sau de apa sarata, si ce fel de talie vor avea pestii crescuti de dumneavoastra. Exista pesti mici, mijlocii si mari. Dimensiunea acvariului va depinde de acest lucru. Oferiti pestilor dumneavoastra spatiu de miscare, si nu-i fortati sa traiasca in spatii restranse. E de preferinta sa alegeti un acvariu mai mare, subpopulat, in care pestii sa aiba spatiu din plin decat sa inghesuiti pesti mari in acvarii mici sau sa suprapopulati un acvariu. Singurul rezultat in cazurile din urma va fi suferinta, imbolnavirea si moartea  pestilor.
Unele specii de pesti nu pot fi combinate cu altele, asa ca trebuie sa va hotarati daca doriti sa creati un acvariu pentru o singura specie, sau un acvariu mixt. In cazul in care doriti sa creati un acvariu care sa adaposteasca mai multe specii de pesti alegeti doar speciile de pestii nonagresive si acele care nu manifesta interes culinar pentru celelalte specii din acvariu. Pentru mai multe informatii in aceasta privinta va invitam sa cititi sectiunea specii de pesti a site-ului nostru.

Temperatura, PH-ul,si duritatea apei din acvariu
Atunci cand alegeti speciile de pesti care va vor popula acvariul aveti in vedere faptul ca unele dintre ele sunt de apa rece, altele sunt specii de pesti tropicali. Cum am amintit mai sus, unii pesti sunt de apa sarata, altii de apa dulce. Aveti asadar in vedere sa combinati intre ele doar speciile de apa dulce sau de apa sarata, doar speciile tropicale sau pe cele de apa rece. Unele specii de pesti sunat mai rezistente si fac fata la o suprafata mai mare de temperaturi, altele  sunt foarte sensibile si pot muri usor in apa cu temperatura diferita de cea a mediului lor de viata. Apa din acvariu trebuie sa aiba temperatura optima pentru speciile de pesti adapostite si nu trebuie sa varieze in temperatura de la o zi la alta. Singura ocazie cu care temperatura apei din acvariu poate creste este atunci cand doriti sa stimulati ritualul de imperechere al pestilor dumenavoastra. Aveti in vedere ca temperatura apei schimbate sa fie aceiasi cu a apei in care pestii au stat pana atunci. Incercati sa nu schimbati toata apa deodata in acvariu, ci doar in anumite proportii. Pentru a depista preferintele fiecarei specii va rugam consultati articolele din categoria  specii de pesti.

 PH-ul reprezinta gradul de aciditate sau alcalinitate al apei sau solutiilor. Apa pura este neutra, avand valoare pH-ului 7, cele peste 7 sunt alcaline, iar cele sub 7 sunt acide.
Pestii sufera la modificarile buste ale pH-ului si trebuie sa ne intereseze ca acestea sa nu intervina in acvariul nostru. Valoarea pH-ului este influentata de: reziduurile pestilor, plante, pitra vibratorului, etc.
 Masurarea pH-ului se poate stabili cu teste de pH aflate in comert, relativ ieftine si suficient de precise.
Duritatea apei care ne intereseaza este duritatea data de substantele solide dizolvate in apa. Duritatea apei este data in principal de rocile pe baza de piatra de var si dolomita.
Duritatea apei se masoara in grade germane si o putem diferentia in felul utmator: 0 – 4 dGH – o apa moare, 5-11 dGH – o apa moderata, mai mare de 12 dGH o apa dura.
Pentru determinarea duritatii apei se gasesc in comert diferite teste care sunt precise si eficiente.

Substratul acvariului
Prin substrat intelegem zona de la fundul acvariului, formata in general din nisip si pietris,  in care plantele de acvariu isi ancoreaza radacinile. Este bine ca acest substract sa contina pitris mai mare la fundul acvariului, acoperit de pietris mai fin si de nisip. Si pentru alegerea substratului este bine sa aveti in vedere speciile de pesti pe care doriti sa le tineti in  acvariu. Daca veti dori sa aveti niste pesti scormonitori sau niste sanitari e bine sa aveti in vedere faptul ca ei se hranesc mai ales de pe fundul vasului si ca vor scurma cu botul in substrat. Este bine deci ca pietrisul din ultimul strat al substratului sa fie foarte fin, sau sa fie inlocuit cu nisip. Daca alegeti sa cresteti specii de pesti care se inmultesc prin depunerea oualor dar au si tendinta de a amanca aceste oua (asa cum multe fac), alegeti ca substratul sa fie creat din pietris mai mare, care sa permita oualor sa cada intre pietre si sa se salveze astfel de la mancare. Aveti in vedere si faptul ca acest substrat trebuie sa contribuie la hrana plantelor de acvariu.

Iluminarea acvariului
De cele mai multe ori acvariile sunt plasate in afara luminii solare directe. Dea ceea, iluminatul natural nu este suficient pentru un acvariu. Nu este suficient pentru ca plantele sa  poata creste, in lipsa posibilitatii de a crea clorofila, si nici pentru  a pune in evidenta coloritul si stralucirea pestilor. Pentru un acvariu, asadar iluminiatul este o necesitate atat practica cat si estetica. Alegeti pentru iluminare becurile sau neoanele cu lumina alba existente in comert. Anumite specii de pesti vor fi puse in evidenta de lumina care vine de sus, altele de lumina laterala. Alegeti asadar sa va iluminati acvariul atat pentru plantele dumneavoastra, cat si pentru evidentierea pestilor care traiesc in el.

Filtrarea apei
Filtrarea apei este foarte importanta pentru a pastra apa acvariului la o calitatea ce indeparteaza bolile de pestii dumneavoastra. Pentru eficienta maxima combinati filtrele mecanice cu filtrele chimice. Nu uitati ca principala cauza a imbolnavirii pestilor de acvariu este calitatea scazuta a apei in care acestia traiesc.


Tags:  pesti   acvariu   amenajare


2 comentarii

nicoleta costache - 11.05.2011
marfa :p

nicu - 02.11.2008
de ce murdareste apa repede vibratorul cat trebuie sa mearga seara se stinge becul la pesti


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici