animale de companie
Tags:  pisica   cancer   tumori

Cancerul la pisici

S-a intamplat nenorocirea ca tocmai pisica ta sa aiba cancer? O boala atat de cumplita te poate face sa renunti usor la viata ei. Dar nu e cazul sa disperi. Ca si la om, cancerul descoperit poate fi tratat, chiar daca tratamentul este dificil si greu de suportat de catre animal. Nu renunta la speranta si incearca sa urmezi sfaturile de mai jos pentru a mentine calitatea vietii pisicii tale si buna legatura dintre voi. Vei putea crea o atmosfera de speranta pentru tine si pisica ta.

Nu lasa pisica bolnava de cancer sa sufere
Intelegerea durerii si evitarea acesteia este de cea mai mare importanta atunci cand este vorba despre calitatea si longevitatea vietii pisicii bolnave de cancer. Cercetarile au aratat ca o data ce o pisica are dureri, aceste dureri vor continua sa creasca. Scopul este deci sa prevenim aparitia durerii, si nu sa incercam sa o oprim o data ce aceasta s-a produs. Pentru pisicile cu dureri localizate este eficienta anestezia locala. Se pot folosi si medicamente care indeparteaza durerea, chiar unguente care se intind pe piele si care elibereaza treptat ingredientul activ. Puteti folosi cu eficienta si medicamente luate pe cale orala daca durerile sunt moderate.

In cazul unei operatii medicamentele impotriva durerii se vor injecta cat timp pisica este inca sub efectul anesteziei, in asa fel incat atunci cand se trezeste medicamentele sa-si faca deja efectul.

Ca sa nu provocati aparitia durerii trebuie sa aveti grija deosebita de pisica. Trebuie sa o luati in brate cu delicatete, trebuie sa se odihneasca pe suprafete confortabile, ortopedice, care sa-i sporesca confortul si sa indeparteze riscul aparitiei durerilor secundare.

Nu lasa pisica bolnava de cancer sa vomite
Ametelile si greata sunt probleme mai rar intalnite la pisicile supuse chimioterapiei. Daca totusi aceestea apar, trebuie sa aveti grija la felul in care va descurcati. Pisicile care vomita pot sa se deshidrateze usor si sa dezvolte dezechilibre electrolitice. Animalele cu ameteli si voma in general nu vor  manca, ceea ce ne aduca la urmatorul capitol.

Nu lasa pisica bolnava de cancer sa flamanzeasca

Aceasta regula este cea mai vitala din toate regulile mentionate. Daca o pisica cu traiect digestiv functional nu va manca trebuie sa folositi o terapie digestiva. Primul pas este sa-i cresteti pofta de mancare. Asta se poate realiza prin incalzirea mancarii, servirea unor mancaruri bine mirositoare, si prin scaderea stresului din mediul ambiant. Puteti folosi si medicamente care stimuleaza apetitul ( consultati medicul veterinar).

Daca pisica nu manaca singura puteti folosi un tub stomacal. In functie de pisica tubul va fi introdus de medicul veterinar prin nasul pisicii pana in stomac si intestine sau va fi plasat printr-o incizie tot de catre medicul veterinar in esofag sau in stomac.

Dieta pisicii bolnave de cancer va fi analizata si conceputa pentru fiecare animal in parte. Dieta corecta nu doar va limita pierdrile in greutate dar va face si raspunsul la chimioterapie mai favorabil si va scadea efectele adverse ale radioterapiei. In general dieta pisicii bolnave de cancer va trebui :
- sa limiteze cantitatea de carbohidrati
- sa contina cantitati moderate de proteine usor de digerat, cu posibile suplimentari de anumiti aminoacizi
- sa includa cantitati moderate pana la mari de acizi grasi omega 3.

In traterea pisicilor bolnave de cancer tratamentul cu medicamente este doar o parte a tratamentului. Grija, afectiunea, lipsa stresului si respectarea regulilor de mai sus te vor ajuta sa-ti ajuti pisica in aceste momente idificile si veti reusi sa treceti impreuna cu bine prin aceasta incercare. Succes!
Tags:  pisica   cancer   tumori


1 comentarii

marinela barza - 19.07.2010
asazi am fost cu pisica mea la doctor si a fost diagnosticata cu cancer la plamani.Este o balinaza de 11 ani si o cheama Sia.Ce ma sfatuiti sa fac.Sa-i continui tratamentul sau....Ce sanse are sa mai traiasca ?Se sufoca la cea mai mica miscare,are si apa la plamani tot din cauza cancerului.Acum refuza si apa,dar inca nu ma dau batuta.Ce sa fac?Cum si cand?




Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici