animale de companie

Papagalul Senegal

Origine:
Cum spune si numele lor, aceste pasari provin din Senegal dar si din Gambia, Guinea, Ghana si camerun. Ele au fost importate in numar mare in Europa cu toate acestea ele sunt pasari care cam raman in locurile pe unde au crescut, din cauza hranei.

Caracteristici:
Exista 3 specii de papagali senegali si anume:
Poicephalus senegalus senegalus : este cunoscut ca rasa nominala si are burta galbena. Provine din sudul Mauritaniei, sudul Mali spre Guinea si din insulele Los.
Poicephalus senegalus versteri: au burta rosie si provin din Ghana de est spre Nigeria de west
Poicephalus senegalus mesotypus: cu burta portocalie si provin din estul si nord-estul Nigeriei, Cameronul de nord inspre sud-westul Chadului.
Capul lor este gri iar in jos spre gat devine usor argintiu, burta este colorata intr-una din culorile numite la cele 3 specii, coada bate spre maro inchis iar pe picioare au pene verzi ca iarba.
Traiesc intre 25 si 30 de ani in libertate iar in captivitate se cunosc cazuri in care au ajuns la 50 de ani
Au 23 cm lungime si o greutate de 125-170 g
Fac intre 3-4 oua
Perioada de clocire este de 28 de zile
Puii parasesc cuibul dupa 42 de zile
Sunt excelenti inlocuitori pentru papagalii mari deoarece se ataseaza foarte usor de oameni si sunt foarte buni vorbitori

Determinarea sexului:
Cu toate ca este relativ greu sa determini sexul la aceasta specie, iata totusi cateva indicii dupa care ne putem ghida : forma de “V” de pe piept este de obicei mai luga la femele, ajungand pana intre picioare, iar la masculi ea se opreste undeva la mijlocul pieptului.
Capul si ciocul femelei sunt de obicei un pic mai mici ca la masculi
Penele sub coada sunt in majoritatea cazurilor verzi la femele iar la masculi complet galbene
 Desigur masculii sunt de obicei mai mari si mai grei decat femelele

Spatiul de trai; colivia:
senegalii traiesc in salbaticie in mare parte in paduri si la marginea savanelor. Ei sunt considerati o pacoste de tarani deoarece dau raiduri peste campurile de porumb.
Daca sunt tinuti in colivii ar trebui sa aiba un minim de 50x50x70
Daca observati ca papagalul sta mai mult in colivie decat iasa afara sau nu ii dati voie sa iasa afara, este indicat ca colivia sa fie de dimensiuni mai mari
Senegalului ii plac indeosebi sucariile din lemn, la fel ca multi alti papagali si acestora le place enorm de mult sa faca baie de aceea este foarte indicat sa le puneti o baita in colivie
 Daca tineti papagalii in voliere este de preferat sa faceti voliere duble in sensul de sa fie o voliera inauntru cu iesire spre alta voliera afara
Jucariile din lemn si franghie nu au voie sa lipseasca in voliere

Hranirea:
 exista foarte putine informatii despre ceea cu ce se hranesc in salbaticie si probil depinde de sezon dar in captivitate este foarte importanta o mixtura de seminte de calitate
floarea soarelui, mei, orz, diferite nuci si alune, seminte de canepa, mazare, fasole, seminte de iarba, sesam indian,
 legumele si fructele ca fasolea verde, castravete, sfecla rosie, frunze de papadie, porumb verde, salata, piper verde, spanac, rosii, zuchini, morcovi, ananas, mere, banane, portocale, prune, struguri, ringlote, caise, piersici etc nu au voie sa lipseasca din hrana papagalilor.
Evitati sa le dati ciocolata si avocado, acestea au dus la moartea multor pasari

Reproducerea:
 se stie ca aceste pasari in captivitate nu se oua pana cand au 3-4 ani. Femelele ajung la maturitate la varsta de 2 ani  iar masculii cam cu un an mai tarziu. Cuibul este bine sa fie dintr-o scoarta de pom dar daca nu aveti posibilitatea de a face una se pot face sau cumpara cele standard de placaj.
Cuibul trebuie sa aiba un minim de 45 cm inaltime 20-25 latime iar gaura de intrare trebuie sa fie de 6-7 cm
De obicei perioada de reproducere este iarna prin Noiembrie pana in Martie
In general senegalii fac intre 2 si 3 oua cu o lungimer de 3 cm si o latime de 2.5 cm.
Dupa ce a depus al doilea ou, femela incepe sa cloceasca ouale, aceasta pentru 27-28 de zile.
 Dupa ce ies puii nu vor deschide ochii pentru 2-3 saptamani, ei depind de mama pana dupa a 4-a saptamana deoarece le ofera caldura necesara si desigur si mancarea. Femela va parasii foarte rar cuibul in acest timp.
Dupa 9 saptamani dupa iesirea din oua, puii vor incepe sa iasa din cuib si vor incerca sa zboare.
Puii devin dupa a 12-a saptamana independenti de parinti

http://www.papagalul.ro/

Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici