animale de companie

Barbet

 Povestea acestei rase de caini este lunga si impresionanta . Rasa de caini care lucreaza bine la apa ( water dog ) - clasificati in nomenclatorul FCI - in cadrul grupei 8 - linga labrador si alti retriveri . Originea cainelui este franceza .

   Referinte cu privire la aceasta rasa intilnim la tot pasul , de-a lungul istoriei Frantei , intotdeauna Barbetul fiind mentionat cu respect si admiratie . Inca , dupa atitea secole in care si-a servit stapinul sub foarte multe forme , Barbetul are nevoie de ajutorul nostru . Victima capriciilor istoriei , rasa a fost foarte aproape de disparitie . Prin eforturile depuse de citiva entuziasti , aceasta rasa atit de veche , se pare ca a renascut si se pregateste pentru provocarile noului mileniu .
   Pentru a intelege si a aprecia aceasta rasa , este util sa prezentam citeva date din istoria ei . Barbetul a fost la origine un caine de apa , care lucra cu placere la vinatoarea pe marginea baltilor si riurilor Exista citeva relatari care urmaresc originea si radacinile acestei rase spre anul 732 - batalia de la Pointer ; cert este ca prima atestare clara a unui astfel de caine o avem din anul 1387 - cind il gasim descris intr-o scrisoare a unui gascon adresata unui prieten de-al sau de la Paris .

   Rasa cunoaste o popularitate si o apreciere deosebita in perioada regelui Henry IV - sec. 16 Cerintele istorice ale acelor vremuri impuneau o anumita filozofie cinegetico-canina - si anume cea a cainilor de vinatoare hiperspecializati . Inclinatia naturala a barbetului catre lucrul la apa , precum si abilitatile sale latente de a ponta vinatul , l-au impus ca un caine excelent pentru vinatoarea pe marginea apelor . Abunda in aceea perioada relatarile despre inteligenta si curajul acestui lucru , precum si despre extraordinara sa rezistenta la frig si apa rece
   In anul 1587 , amanta regelui Henry IV , Corisande , a fost pictata de catre Bellieure Chancellor - intr-un tablou alaturi de un bufon , o maimuta si un Barbet ! Iata asadar ca avem o dovada incontestabila a originii foarte vechi a acestor caini - cu atit mai mult cu cit aspectul lor nu s-a modificat aproape deloc , de atunci si pina in vremurile moderne . Citeva secole mai tirziu - Doamna Adelaide - matusa regelui Louis XVI - mantiona intr-o scrisoare despre Barbetul ei , urmatoarele :

" Am ca prieten un Barbet de talie mare si culoare alba , pe numele lui Vizir , extrem de inteligent , care ma acompaniaza in plimbarile mele "

   Iata asadar ca avem dovezi irefutabile despre originea veche si nobila a acestui caine , crescut si selectionat la marile canise nobiliare franceze .
   Dupa Revolutia franceza - cind cainii de vinatoare versatili se impun din ce in ce mai mult in toata Europa - Barbetul traieste un declin , declin accentuat si de originea sa nobila - pe care noii cetateni nu o apreciau foarte mult . Intilnim in aceasta perioada Barbetul ca un caine de stina , de paza si aparare , precum si pe corabiile pescarilor francezi . Se pare ca dupa aceasta perioada istoria sa de vinator s-a cam incheiat , iar din cauza schimbarilor istorice era sa asistam si la disparitia sa efectiva ca rasa canina !
   Barbetul ramine pentru cunoscatori un excelent caine de vinatoare - aportor din apa , cu certe calitati de a cauta si ponta vinatul mic , un ajutor nepretuit pentru orice vinator modern

http://www.vinatorul.ro/index.php?option=displaypage&Itemid=116&op=page&SubMenu=

Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici