animale de companie

Caine de Saint Hubert Bloodhound

Caracteristici:
Chien de Saint Hubert este un caine masiv, greoi, cu mers incet si impunator, copoi prin excelenta, rabdator, nobil, moderat ca maniere si foarte iubitor. Corpul, puternic construit este musculos, spatele larg si adanc. Capul este unul din punctele caracteristice si importante ale rasei: este bine format, cu craniul inalt si ascutit, cu pielea fruntii si a obrajilor foarte ridata, cu ochii infundati sub arcadele putin proeminente; expresia fetei denota calm si maiestate, dar si putina tristete. Urechile, lungi, proportionale cu marimea capului, atasate jos, atarna in pliuri grele de-a lungul maxilarelor; trebuie sa depaseasca ca lungime marginea maxilarului. Coada este purtata intr-o curba eleganta, tip secera, mai sus de linia spatelui insa nu pe spate. Parul, scurt, des si destul de aspru pe intreg corpul, este moale si matasos pe cap si pe urechi.

Origine:
Chien de Saint Hubert este o rasa foarte veche, provenind din Molossul de Tibet, adus in Galia si Anglia de catre legiunile romane, aceast caine avand peste 1000 ani vechime. Mai tarziu, s-a dezvoltat intr-o manastire din Ardeni datorita calugarului Saint Hubert, de la care a primit si numele, devenind foarte apreciat la curtile regale la vanatoarea in haite. S-a raspandit apoi si in Anglia, unde a fost adus de Guillaume, duce de Normandia, odata cu invadarea acesteia in anul 1066. Astazi toti cainii Chien de Saint Hubert au culoarea neagra cu aramiu sau roscat, dar in Evul Mediu ei aveau si alte culori simple. Exemplarele de culoare alba, care existau in Europa Medievala erau numite Copoi Talbot. Prin anii 1600, aceasta tulpina s-a stins, desi genele ei continua sa existe in cazul raselor de Boxeri albi sau a Basset-ului tricolor (care au printre ascendenti pe Chien de Saint Hubert). De fapt intreaga lume rase precum American Coonhound, Swiss Jura Hound, Fila Brasiliero, Copoiul de munte Bavarez si multe altele isi au stramosii in acesti stravechi copoi de urma.

Temperament:
Chien de Saint Hubert este un caine inteligent, prietenos, serios si activ. Are simt olfactiv deosebit, fapt care il ajuta sa se tina dupa urmele de sange ale vanatului ranit, de unde si a doua lui denumire - de "Bloodhound" (blood = sange). Desi are un temperament afabil, nu este foarte usor sa il faci sa se supuna, fiind incapatanat din fire. Chien de Saint Hubert este foarte energic in afara casei, vijelios cand este tinar, incapatanat si independent. Au nevoie de o educatie ferma, dar blanda.

Un proprietar neinitiat, va trebui sa aiba multa rabdare si mult tact pentru a avea succes in educarea Chien de Saint Hubert. Unele exemplare pot fi timide sau agresive. Sensibil, gentil si rusinos, un Bloodhound devine devotat stapanului si se intelege foarte bine cu toata lumea. Foarte rar au vicii comportamentale. Masculii pot fi uneori agresivi cu cainii de acelasi sex.

Sunt protectori cu domeniul lor, desi pot fi educati sa fie prietenosi chiar si cu strainii. Latra pentru a avertiza cand se apropie cineva strain. Se spune ca acesti caini sunt capabili sa urmareasca un miros vechi de peste 100 ore. Sunt atat de incapatanati incat urmaresc urma pe distante de peste 100 kilometri.

Relatiile cu familia si casa:
Chien de Saint Hubert este foarte bland, afectuos si are un comportament excelent cu copiii, suportandu-le orice capricii. Sunt intr-adevar niste companioni foarte buni, cu un caracter foarte bun. Sunt atat de blajini, incat se vor intinde pe jos si vor lasa copiii sa se catere efectiv peste ei. Chien de Saint Hubert iubeste toata atentia pe care o primeste din partea copiilor.

Asigurati-va ca acei copii lasati in compania lui nu il vor chinui prea tare, pentru ca el nu va riposta nicicum, ci va accepta toate rautatile copiilor. Se inteleg bine cu alte animale de casa sau cu alti caini . Uneori au tendinta de a urla foarte sonor. De asemenea, saliveaza foarte mult.

De obicei, atunci cand detecteaza o urma interesanta, nu mai asculta de nimic si o urmaresc pana in panzele albe, fiind niste caini foarte tenace, in stare sa urmareasca un miros pe o distanta impresionanta. Chien de Saint Hubert se adapteaza bine vietii de apartament, fiind destul de lenesi in interior, dar au nevoie de mult exercitiu fizic. Trebuie sa fie scosi la plimbare sau lasati liberi intr-o curte interioara, pentru asigurarea necesarului de exercitiu fizic zilnic.

Au o vigoare si o putere incredibile, fiind capabili sa marsaluiasca ore intregi. Chien de Saint Hubert nu trebuie insa obositi cu plimbari lungi si extenuante cat sunt pui.

Dresajul:
Cel mai important aspect al dresajului Chien de Saint Hubert este insistenta si perseverenta, dar si fermitatea. Chiens de Saint Hubert sunt constienti de ceea ce pot obtine cu aspectul si expresia lor de patetism, si vor profita la maxim de acest lucru, pentru a obtine ceea ce vor. Nu va asteptati prea mult la supunere din partea Chien de Saint Hubert. Ei sunt caini de regula foarte blanzi, dar sunt si incapatanati, au propriile lor idei si de cele mai multe ori vor actiona conform propriilor decizii si nu conform ordinelor stapanului. Masculii trec prin perioada pubertatii intre 1 si 2 ani, fiind destul de neplacuti ca fire in acest timp, dar apoi, cu un dresaj corespunzator, stimulativ si perseverent ei devin niste caini excelenti.

Aspecte particulare:
Sunt caini atat de buni in detectarea urmelor, incat sunt utilizati in intreaga lume pentru gasirea criminalilor sau pentru operatii de salvare . Detectarile dupa urma ale Chien de Saint Hubert sunt recunoscute chiar si in tribunale, ca probe in procese. Astfel, un Chien de Saint Hubert a decelat vinovatia si a determinat condamnarea a peste 600 de criminali arestati, care au fost si condamnati.

Acesti caini nu pot fi tinuti niciodata intr-o curte neimprejmuita, deoarece in momentul in care detecteaza o urma, o vor urmari negresit. De asemenea, 90% dintre ei nu pot fi scosi la plimbare fara lesa. Ei vor fugi si vor urmari orice urma ce la va trezi instinctele de vanatori. Un aspect interesant legat de aceasta rasa este acela ca, faldurile bogate ale pielii capteaza si pastreaza vreme indelungata mirosul pe care animalul trebuie sa il urmareasca, acestea falduri ajutand copoiul sa retina si sa gaseasca urma usor.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Bloodhound



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici