animale de companie

Ciobanesc Carpatin

Istoric:
Ciobanescul Romanesc Carpatin este un caine de zona alpina selectionat dintr-o rasa endemica existenta in spatiul Carpato - Danubian.

Conform celor spuse de dl. Balan George, Presedintele Subcomisiei de Ciobanesc Carpatin, acest caine  are o populatie mai numeroasa in zona Muntilor Calimani si Rodnei precum si in zonele adiacente:  Bistrita Nasaud, Neamt, Valea Bistritei Moldovenesti(de la izvoare pana la Buhusi), Mures, Valea Dornei, Valea Bistritei Aurii.

De asemenea,  efective semnificative gasim si in urmatoarele zone: Arges, Prahova, Dambovita si Bucuresti.

Conform dl. arbitru international Petru Muntean, cainii ciobanesti din zona Rucar, reprezinta un soi de stramosi ai ciobanescului carpatin si  conserva caracterele acelui caine descrise in Standardul facut de Institulul Zooveterinar din Bucuresti in 1934,, discutat de specialistii vremii in revista Carpatii. Cainii din  zona Rucar sunt un soi de carpatini suri arhaici. 

In Bucuresti , datorita “importului” masiv de reproducatori valorosi si de pui din zone cu traditie, s-a ajuns la creearea unui  puternic centru de crestere. In privinta calitatii, vorbesc de la sine rezultatele din expozitiile de club sau multirase. Un lucru absolut normal, daca observam ca elita canina a centrelor de crestere din Bistrita,  Neamt si Bucuresti este este puternic inrudita, formind impreuna un lot omogen

Institutul National Zootehnic si-a inscris in programul sau,  incepind cu anul 1931 Ac€A3crearea ciinelui nostru ciobanesc national“, adica depistarea si stabilirea tipului cel mai reprezentativ al cainelui nostru romanesc, ciobanesc si in acelasi timp national.

In urma studiului realizat asupra cainilor ciobanesti romanesti existenti, Institutul National Zootehnic a ajuns la concluzia ca, cel mai reprezentativ tip de caine ciobanesc romanesc este derivat din ramura de caini preistorici denumita Canis matris optimae“ despre care se precizeaza ca a trait prin epoca bronzului si este considerat stramos al tuturor cainilor ciobanesti actuali“

Faptul ca,  Profilul nasului este drept si formeaza cu linia fruntii un unghi obtuz si abia perceptibil“, impreuna cu celelalte elemente ale capului descrise de aceste standarde arata, fara echivoc, ca avem de a face cu un cap de tip lupoid.  In continuare, conform acelorasi proiecte de standard, se precizeaza ca portul cozii in mod obisnuit la aceasta rasa este in jos“ sau usor indoita in sabie“ putand sa fie si ridicata, dar niciodata covrig“ sau colac". Aceasta observatie indica o rasa de caini apartinand decendentilor ramurii Canis familiaris matris optimae“.

In 1981 a fost elaborat un proiect de standard, aprobat de Ministerul Agriculturii, care insa, nu caracteriza corect rasa, si in consecinta, carpatinul a devenit "un molosoid de toate culorile" dupa cum afirma dl. Catalin Ionete, proprietarul Canisei de Baltag si membru al Subcomisiei de Ciobanesc Romanesc Carpatin. In pofida acestei greseli, care a permis aparitia unei populatii eterogene ca tip, culoare si talie, au existat crescatori pasionati si/sau proprietari care au reusit sa conserve rasa.

In anul 1998 adevaratii iubitori ai carpatinului au pus bazele Clubului National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Carpatin (CNCCRCC) sub presedintia dl Turculet. CNCCRCC, pornind de la standardul rasei din 1934, a elaborat proiectul de standard pentru Ciobanescul Romanesc Carpatin, care in ianuarie 2000, a fost aprobat de catre Comisia Tehnica a AChR.

La 29 martie 2002, si acest standard a fost revizuit de catre Subcomisia pentru Ciobanesti Romanesti Carpatini, (coordonata de catre Comisia Tehnica a A.Ch.R.), in conformitate cu ultimile cerinte ale comisiilor tehnice si de standarde a F.C.I.

Daca in ultimii ani omogenitatea rasei a crescut vizibil, un merit deosebit au si unii arbitri ca Stavarache sau Muntean care au  oficiat cu maxima exigenta in expozitii de selectie inca din ’98. Din pacate numarul arbitrilor care cunosc cu adevarat rasa este foarte mic, de aceea initiativa d-lor Dragomir sau Vantu de a-si dedica din ce in ce mai mult activitatea carpatinului ,este de admirat.

Tot conform dl. Muntean, "conjunctura este extrem de dificila,  noi trebuie sa cream in anii urmatori un anumit tip de caine, suficient de deosebit de rasele inrudite si deja omologate. Carpatinul s-ar situa undeva la mijioc, intre Caucazian si Sarplaninac, care sunt doua rase stabile, recunoscute si omologate, cu o populatie importanta si cu raspandire mondiala ".

http://www.ciobanesti.4t.com/carpatin.html

Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici