
Copoi Ardelenesc
Cunoscut si sub numele de " Transylvanian Hound " sau "Erdely" copoiul ardelenesc este o rasa de caine gonitor extrem de populara in Romania , mai ales in partea de vest a tarii . Folosit cu predilectie la vinatoarea de mistret si urs , copoiul ardelenesc are o istorie aparte , revendicata de 2 tari Romania si Ungaria . Dat fiind caracterul sovin al acestei acestei dispute , ne vom limita doar la a prezenta doar citeva date legate de istoria si evolutia acestei rase
Se spune ca acest caine a fost selectionat si crescut de catre nobilii unguri pentru a-i ajuta la vinatoarea de urs , cerb , mistret , ras si lup . Dat fiind permanentul schimb comercial intre populatiile din Romania si Ungaria , precum si tinind cont de specificul istoriei Transilvaniei , caini din aceasta rasa sunt prezenti aproape in mod egal , pe teritoriul ambelor tari . Nu se poate preciza cine s-a implicat mai mult in standardizarea rasei actuale . Cert este ca FCI - recunoaste rasa ca fiind de origine romano-ungara .
Istorici maghiari ai rasei spun ca atunci cind triburile ungare au invadat Transilvania - sec 9-10 , ei au adus cu ei si acesti cainii de tip gonitor . Incrucisarile facute cu exemplarele canine indigene , precum si amestecul cu singe de Hound polonez , a facut ca in timp sa se selectioneze actuala rasa de copoi ardelenesc , adaptat perfect la conditiile geoclimatice din Carpati . Nepermisa este lipsa totala de interes a chinologilor romani pentru promovarea unei variante autohtone de origine a acestui caine , sau poate ca acest interes exista dar nu este popularizat corespunzator . In acest fel publicul larg din Europa sau din SUA citeste in lucrari redactate de catre fanatici sovini din Ungaria - descrieri elucubrante precum :
# "copoiul ardelenesc este simbolul apartenentei teritoriilor din Ardeal la Ungaria mare"
# "dupa sfisierea teritoriului Ungariei mari - si preluarea provinciilor noastre din Ardeal de catre romani - acestia au purtat o campanie de exterminare a copoiului ardelenesc - vazut ca un simbol al mindrei civilizatii maghiare " !!!!!
# "copoiul ardelenesc - o alta victima a iredentismului roman" !!
Un frumos exemplar de copoi ardelenesc! Haideti sa incercam sa incropim o varianta romaneasca de origine a acestui caine . Ne vom baza pe unele observatii evidente , precum cele facute prin simpla studiere a nomenclatorului FCI - unde gasim ca rase de caini standardizate si omologate - o sumedenie de hounzi de origine balcanica - Greek Harehound ; Black Forest Hound ; Balkan Hound ; Istrian Hound , etc . O sa spuneti - ei si ce-i cu asta ? Studiind un pic anatomia tuturor acestor caini iese in evidenta - intr-un mod deosebit de clar - faptul ca toate aceste rase de caini au o infatisare aproape identica sau macar apropiata cu cea a copoiului ardelenesc , iar culorile cainilor merg de la identificare completa pina la asemanari bune . Publicam mai jos o poza a unui Greek Harehound si sincer ma indoiesc ca 9 persoane din 10 ar fi in stare sa deosebeasca acest caine de un copoi de-al nostru .
De ce sa nu avansam si noi ideea ca de fapt a existat un stramos comun al acestor hounzi balcanici , nu neaparat de origine strict romaneasca , dar in nici un caz apanajul exclusiv al maghiarilor . Peste acest caine se putea veni cu vijla maghiara , cu Houndul polonez , cu hounzi de origine ruseasca creeindu-se astfel , functie de particularitatile fiecarei tari , o rasa de hound specifica . Pe ce dovezi ne bazam noi , pe aceleasi dovezi se bazeaza si chinologii maghiari in sustinerea variantei lor - adica nici una ! Sigur ca lobbyul maghiar este recunoscut - nu numai in chinologie - dar acest fapt nu ne poate face sa-i credem pe cuvint . De ce acei nobili maghiari nu ar fi adoptat acesti caini rezultati din incrucisarile sus mentionate ? De ce nu exista Yugoslavian Hound oare si in Austria o rasa similara cu copoiul ardelenesc ? Se stie ca de-a lungul istoriei maghiarii si austriecii au fost prieteni buni , constituind un singur Imperiu . De ce numai Romania a primit binecuvintarea adoptarii acestei rase "pur maghiare" ? Mai mult , in descrierea pe care chinologii sirbi o fac houndului lor national - acestia mentioneaza o origine comuna a tuturor cainilor de acest tip din Balcani . Acest stramos comun ar fi provenit din Asia si ar fi sosit in Peninsula Balcanica - fie prin intermediul otomanilor fie prin cel al tatarilor
Sper din tot sufletul ca specialistii nostri chinologi sa investigheze si sa studieze mai mult originea copoiului ardelenesc pe teritoriul tarii nostre , poate vor reusi sa elaboreze si un punct de vedere romanesc legat de istoria acestei rase minunate .
Acum sa vorbim fara patima si sa dam si citeva detalii certe cu privire la existenta copoilor pe teritoriul romanesc . Se presupune ca rasa are o vechime de 4-5.000 de ani . Au existat mai multe tipologi de copoi - dintre care mentionam - copoiul tataresc ( Asia - sec 5 ien ) si copoiul celtic ( Pannonia si Dacia - sec 3 ien ) . Aceste varietati se pare ca s-au mixat de-al lungul anilor dind nastere la rasa de Copoi ardelenesc - creata cam in acelasi timp pe teritoriul Romaniei , Ungariei si Slovaciei . Acealeasi varietati au avut un rol important si in crearea si celorlalte tipuri de copoi balcanici .
Copoiul ardelenesc este un caine perfect pentru vinatoarea la goana . Cainii din aceasta rasa sunt puternici , foarte rezistenti la goane prelungite , relativ usor de dresat si perfect adaptati la conditiile climaterice din tara noastra ( veri calduroase si ierni aspre ) Copoi ardelenesc Cainele este recunoscut pentru excelentul sau simt al orientarii in padure . Niciodata copoiul nu se va rataci sau va gresi directia de gonire a vinatului indiferent de marimea teritoriului batut si de configuratia acestuia . Este cunoscut faptul ca un copoi se va intoarce la locul de unde a inceput goana chiar si dupa multe ore petrecute in teren . copoiul ardelenesc este un caine de vinatoare robust , elegant , foarte bun gonitor , cu o conditie fizica de exceptie si cu mare vointa de a munci in teren , cu un miros de exceptie si memorie vizuala foarte buna . Este o fire sociabila , cu un mare instinct de a lucra in haita . Poate avea si rezultate foarte bune la lucrul individual , dar performantele maxime le vom obtine cu un grup de minim 3-4 caini . Foarte bun gonitor si hartuitor , bun ca limier . In Romania este crescut in doua varietati - prima cea cu picioare lungi este dedicata vinatorilor in padure iar cea de-a doua este recomandata vinatorilor de vinat mic la ses . Cind ia urma proaspata a jivinei , "boceste" lung si puternic - caracteristic , sunet cunoscut de majoritatea vinatorilor . Pe urma de singe lucreaza bine chiar daca aceasta nu este foarte proaspata .
La vinatorile la care am participat am avut ocazia sa ma conving de excelenta traba pe care acest caine o face , mai ales la vinatoarea de mistret in padure , la goana . Acest tip de vinatoare este aproape de neconceput , in vestul tarii , fara participarea a cel putin 3-4 copoi ardelenesti . Bunul meu prieten , Francisc Vastag , imi povestea despre obiceiul crescatorilor ardeleni si banateni de copoi , de a tine puii de caine impreuna cu 1-2 ciute , pentru a-i invata de mici sa nu latre si sa nu urmareasca aceasta specie de vinat . In acest fel atunci cind in padure incepea galagia si hamaitul se stia , de catre vinatori , ca haita de copoi a dat peste un mistret sau urs , iar cainii nu plecau niciodata pe urma de cerb sau ciuta .
Este pacat ca acest caine nu se bucura de atentia pe care ar merita-o atit din partea vinatorilor cit si partea oficialilor chinologiei romane . Este totusi prima rasa de caine care a fost inregistrata la FCI - in dreptul careia la origine - scrie (si) Romania
Standardul FCI desparte cainele in 2 varietati - separate prin talia exemplarelor - se recunoaste copoiul ardelensc scund ( short ) si copoiul ardelenesc de talie mare( tall ). Dar despre varietatile copoiului am scris deja . Culoarea oficiala a cainelui trebuie sa fie neagra cu maro ( black & tan )
http://www.vinatorul.ro/index.php?option=displaypage&Itemid=50&op=page&SubMenu=