animale de companie

Pointer Englez

 Pointerul este un caine prepelicar prin excelenta , facind parte din clasa marilor prepelicari pontatori insulari - alaturi de setteri .
   Pentru inceput sa lamurim ce inseamna un caine prepelicar pontator . Activitatea cainelui prepelicar pontator in terenul de vinatoare trebuie sa se concretizeze in doua actiuni - una este cea de cautare a vinatului si localizare a lui ( cheta ) si a doua este cea de pontare a acestuia ( aretul ) . In limba romana nu exista un singur cuvint care sa defineasca complet aceasta activitate . Limba engleza insa , da sens acestei activitati prin folosirea cuvintului "pointing" - de unde - este relativ simplu sa ne dam seama - a derivat si numele rasei pe care o prezentam . In schimb nu trebuie facuta o confuzie intre sintagma "pointing dogs" - care exprima totalitatea cainilor prepelicari pontatori si in particular aceasta rasa .

   Istoria Pointerului Englez este una veche , atestari scrise sau imortalizate in picturi ale rasei , gasindu-se inca de la mijlocul secolului 17 . Originea Pointerului este atribuita de majoritatea istoricilor chinologi - Spaniei , de unde vechea rasa de spanieli ( pointeri spanioli ) a ajuns prin Franta peste Canalul Manecii in Marea Britanie - prin intermediul normanzilor . Englezii au marele merit de a fi remarcat exceptionalele calitati de vinatoare ale acestui caine , adaptat perfect la conditiile de relief locale . Exceptionali vinatori , prin traditie , englezii au dorit sa creeze si un caine care sa reprezinte perfectiunea prepelicarului pontator . Plecind de la spanieli si prin incrucisari selective facute cu rase precum Greyhoundul ( pentru viteza ) , Bloodhound si Foxhound ( pentru miros ) si Bull Terrier ( pentru tenacitate si vigoare ) , s-a reusit in timp creearea unei rase noi - numita , firesc , Pointer . Temperamentul si abilitatile de vinatoare exceptionale ale acestui caine au fost stabilizate pe la sfirsitul secolului 18 si de atunci s-au schimbat foarte putin pina in ziua de astazi .

   Exista insa si alte teorii cu privire la originea rasei . Una dintre ele - sustinuta fervent de britanici - este aceea ca spanielii continentali nu au nici un amestec in incrucisarile facute pentru obtinerea pointerului englez , acestea fiind facute numai cu rasele pur britanice , mentionate mai sus . Ipoteza are o mare doza de nationalism si nu poate fi prea credibila , din moment ce nici una din rasele de caini , pretinse de britanici a fi folosite in elaborarea pointerului , nu are calitati certe de caine prepelicar pontator . Aceste calitati se mostenesc genetic si nu pot fi create artificial din nimic . Alta ipoteza , de mijoc , a fost emisa de catre William Arkwright , recunsocut drept cel mai mare cercetator si crescator al rasei pointer , care afirma ca originea rasei se gaseste in Orientul Indepartat . De aici prin intermediul romanilor a fost adusa in Italia de astazi , de unde s-ar fi raspindit in Franta si Spania . Arkwright ii crediteza pe spanioli numai cu selectia si stabilizarea actualei forme a craniului pointerului . Bineinteles , dat fiind originea cercetatorului , din acest moment al evolutiei se revine la prima teorie a selectiei si standardizarii pur britanice . Aceasta teorie , este de fapt o incercare de a arunca originea rasei intr-un timp foarte indepartat si pe un teritoriu geografic , astazi foarte amalgamat , in asa fel incit nici o alta tara moderna din ziua de astazi sa nu poata pretinde originea reala a rasei de pointer .

   Chiar si in contextual originii inca neclare , meritele in creearea si standardizarea Pointerului modern sunt in totalitate ale crescatorilor britanici .
   Alta ipoteza , de mijoc , a fost emisa de catre William Arkwright , recunoscut drept cel mai mare cercetator si crescator al rasei pointer , care afirma ca originea rasei se gaseste in Orientul Indepartat . De aici prin intermediul romanilor a fost adusa in Italia de astazi , de unde s-ar fi raspindit in Franta si Spania . Arkwright ii crediteza pe spanioli numai cu selectia si stabilizarea actualei forme a craniului pointerului . Bineinteles , dat fiind originea cercetatorului , din acest moment al evolutiei se revine la prima teorie a selectiei si standardizarii pur britanice . Aceasta teorie , este de fapt o incercare de a arunca originea rasei intr-un timp foarte indepartat si pe un teritoriu geografic , astazi foarte amalgamat , in asa fel incit nici o alta tara moderna din ziua de astazi sa nu poata pretinde originea reala a rasei de pointer .

   Chiar si in contextual originii inca neclare , meritele in creearea si standardizarea Pointerului modern sunt in totalitate ale crescatorilor britanici .
   Pointerul a aparut pentru prima data intr-o expozitie canina organizata in Newcastle on Tyne Northumberland , in anul 1859 . Prezentarea acestui caine intr-o expozitie canina a avut ca scop etalarea , catre publicul larg , a exceptionalelor lui calitati de caine de vinatoare - prepelicar pontator si asta in conditiile in care aspectul fizic al rasei este unul exceptional . Sloganul care a insotit prezentarea cainelui la aceasta expozitie a fost "good looking - exceptional hunter" , ceea ce in traducere ar insemna " un caine frumos si un vinator exceptional " . Nu putem sa nu dam dreptate celor care au conceput acest slogan - pentru ca in afara calitatilor de vinatoare , pointerul se prezinta ca un caine impunator , cu linii frumoase degajind un aer usor aristocratic . Incepind de la acea data popularitatea rasei a crescut , ajungind ca in 1877 , Westminster Kennel Club , cel mai important club canin din lume , sa aiba in cataloagele sale inscrisi , peste 100 pointeri .
   Rasa English Pointer a fost recunoscuta oficial de Asociatia chinologica din Marea Britanie - in anul 1900
   Asa cum fiecare rasa de caini are un "parinte" al ei - asa si pointerul poate fi asociat cu numele lui William Arkwright . Acestui crescator din nordul Angliei i se atribuie majoritatea meritelor privind imbunatatirea si stabilizarea caracteristicilor rasei . Practic aspectul cainilor crescuti in canisa lui Arkwright - la aceea vreme - difera foarte putin fata de aspectul actual al rasei moderne , lucru dovedit de insemnarile si desenele facute de crescator .

   Citeva curiozitati despre aceasta rasa merita a fi stiute . Astfel trebuie aratat ca :
-primul Pointer a fost atestat documentar in anul 1650
-la virsta de 2 luni cainele are deja dezvoltate majoritatea instinctelor de vinatoare
-Pointerul a fost primul caine de vinatoare din istorie care a facut aret

   Caracterul si calitatile acestui caine merita explicate pe larg , pentru ca sunt intradevar exceptionale . Pointerul este recunoscut de majoritatea vanatorilor , ca prepelicarul pontator cu cel mai bun nas ( miros ) , cel mai ferm aret , cu cheta facuta in mare viteza , fiind unul dintre cei mai faimosi caini de vinatoare pentru vinat mic ( pasari ) in zonele de cimpie .

   Pointerul Englez este un caine de marime medie , cu un corp bine balansat , musculos , pregatit pentru alergare . Astfel in Standardul rasei - aprobat de FCI - se mentioneaza :
" Pointerul este o rasa creeata in principal pentru activitate sportive in teren . El trebuie sa participe neconditionat la astfel de activitati . Exemplarele ideale trebuie sa dea impresia de putere , gratie si agilitate ; capul nobil trebuie sa fie purtat mindru ; expresia cainelui trebuie sa fie inteligenta si in permenenta alerta ; animalul trebuie sa dovedeasca prin fiecare miscare pe care o face in teren ca poseda calitati fizice , care sa-i permita sa sustina munca de vinatoare - timp indelungat ; comportamentul lui trebuie sa arate loialitate si devotement fata de om , un adevarat prieten al acestuia"

   Caracterul Pointerului este puternic , aristocratic si blind . Cainele isi poarta capul ridicat afisind o atitudine usor superioara . Este un excelent companion pentru familie , gata sa faca pe plac stapinului si gata de joaca cu copii . Cainele este plin de energie si de aceea nu poate fi tinut inchis in spatii mici si necesita , deasemenea , o ratie zilnica de miscare . Totusi , extraordinar de plin de vitalitate pe cimpul de vinatoare , odata ajuns acasa va fi foarte calm si ascultator . Trebuie socializat de mic pentru a combate tendintele de timiditate . Pointerul va latra va fiecare zgomot neobisnuit , dar nu este un caine de paza !

   Pointerul este o rasa formidabila de caini de vinatoare . Pentru a putea presta aceasta munca Pointerul poseda un formidabil miros , o agilitate exceptionala si o mare putere psihica de a rezista in lungile ore de lucru in ternul de vinatoare . Fizicul ii permite sa strabata distante foarte mari in cautarea vinatului . Cheta facuta de acest caine este foarte rapida , in plina viteza . Chiar se spune ca pentru vinatorii neexperimentati pointerul este un caine dificil . Odata lansat pe un teren de vinatoare cainele va "matura" cu o viteza extraorinara zona din jurul vinatorului , ajungind chiar la distante foarte mari de acesta .Acest lucru sperie pe cei putin initiati in vinatoarea cu pointeri - care in general vor sa simta cainele la picior sau foarte aproape de ei . Vinatorii cu experienta in lucrul cu acesta rasa vor sti ca de fapt , cainele ajunge asa departe deoarece pe terenul deja strabatut si cercetat nu este vinat .

Un caine excelent in terenul de vinatoare!    Senzationalul incepe in momentul in care pointerul simte vinatul . Aretul facut de un pointer nu are egal in lumea canina . Cainele cade intr-un soi de catalepsie , practic nemiscat , aceasta stare putind dura chiar si citeva ore . Semnalul de iesire din aceasta stare este dat de vinator , care printr-o comanda vocala indica cainelui sa starneasca animalul pontat Dr. Stanley Coren - autorul cartii "Inteligenta cainilor" - incearca sa dea o explicatie stiintifica acestei insusiri extraordinare a pointerului .

   In urma cercetarilor facute pe un lot de pointeri si setteri ( ambele rase prepelicari pontatori insulari ) Dr. Coren - afirma ca acest comportament tipic in prezenta vinatului , de a adopta o pozitie caracteristica a corpului si de a o pastra timp indelungat , este rezultatul unui "scurtcircuit" al cailor neuronale - dat de supraincarcarea stimulativa a cainelui . Acest "scurtcircuit" practic imobilizeaza animalul in fata vinatului . Vocea stapinului , zborul pasarii sau fuga animalului descarca o mica doza de adrenalina in organismul cainelui , facindu-l pe acesta sa iasa din starea de imobilizare . Acelasi tip de comportament in fata prazii poate fi intilnit si la lupi , unde un lup din haita , ingheata in fata prazii - pontindu-o si tinindu-o pe loc , in timp ce restul haitei o inconjoara pentru a o ataca . Va reamintiti desigur de vechile istorioare , in care se povestea ca privirea unui lup te ingheata facindu-te sa te simti ca imobilizat .

   Cheta foarte rapida si aretul ferm sunt caracteristicile majore de vinatoare ale pointerilor . Nu acelasi lucru se poate spune si despre aportarea vinatului mic impuscat , unde pointerul are mari probleme . Unii exemplare pot fi dresate multumitor pentru aceasta munca , altele nu . De altfel , in cercurile de vinatoare elitiste , sa pui un pointer sa faca aport , se considera o intinarea a blazonului aristocratic al acestei rase . Un bun exemplu despre pasiunea pe care aceasta rasa o inspira , este cel al vinatorilor britanici - care folosesc Pointerul numai in scopul pontarii vinatului , lasind altot caini ( labradori , golden retrieveri sau cockeri ) partea mai putin "artistica" a recuperarii vinatului .
   Raspindirea geografica a acestei rase este foarte mare , el fiind folosit cu mare succes atit in Europa - unde cel putin in Italia si Spania , a fost ani de zile cea mai populara rasa de caini de vinatoare - cit si pe continental american - unde il gasim prezent in tari precum SUA , Mexic , Canada , Brazilia , Argentina , etc

   Tinind cont de principala sa functionalitate - aceea dea vana impreuna cu stapinul sau - pointerul este un excelent companion . Permanent vesel si foarte agitat - cainele isi indeamna stapinul la joaca pentru a-si consuma enorma energie de care dispune . Nu este indicat sa va cumparati un pointer daca stati la bloc . El trebuie antrenat si plimbat zilnic , in natura , altfel devine o adevarata pacoste , facindu-va zilele un calvar . Foarte prietenos cu copii si usor reticent cu strainii . Nu este recomandat pentru paza si aparare . In aceeasi carte "Inteligenta cainilor " scrisa de Dr. Coren - pointerul este situat , din punct de vedere al inteligentei , pe locul 46 - un loc deosebit de onorant tinind seama de faptul ca in lume exista peste 200 rase de caini recunoscute . O buna alternativa pentru locuitorii de la oras care au in proprietate un pointer , este antrenamentul pentru "agility" , un sport canin practicat in spatii largi deschise cu diferite obstacole care trebuiesc depasite de caine . De antrenarea cainelui pentru acest sport se va ocupa un dresor specializat , care in prealabil va trebui sa faca un dresaj de baza al cainelui .
   Problemele de santate care pot apare la aceasta rasa sunt rare si se va verifica cainele la achizitionare pentru displazie de sold si calus .
   Putem concluziona aratind faptul ca Pointerul este un clasic in viata al raselor de caini prepelicar -pontatori , cu calitati de vinatoare exceptionale , avind cel mai bun aret din lume , fara a excela in aportarea de pe uscat si din apa , cu un fizic impresionant si un caracter nobil . Destul de raspindit si in Romania , sufera totusi de o lipsa de imagine . Ca majoritatea raselor hiperspecializate , pointerul este deseori neglijat de vinatorul roman , care prefera rasele de caini mai versatile , gen brac german , de cele mai multe ori pe simple considerente economice . Speram ca odata cu evolutia societatii romanesti , in ansamblul ei , vor apare si vinatori care isi vor putea permite sa scoata un pointer la lucru - numai pentru ce stie acesta sa faca cel mai bine - cheta si aret .

http://www.vinatorul.ro/index.php?option=displaypage&Itemid=48&op=page&SubMenu=

Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici