animale de companie

Puli

ŢARA DE ORIGINE
Ungaria

ALTE NUME
ciobănesc unguresc, câine de apă unguresc

Privit din profil, conturul corpului este inscriptibil într-un pătrat. Cobby. Piele pigmentată gri ardezie.
Alură: pas scurt, săltăreţ.
Puli se aseamănă foarte mult cu Terrierul tibetan. Se crede că descinde dintr-un ciobănesc originar din Persia sau din vechile rase de ciobăneşti asiatici. Sosit pe câmpiile ungureşti în timpul invaziilor nomazilor maghiari din secolul al XI-lea, Puli a fost dintotdeaua utilizat drept câine de cireadă. Pe parcurs ce a rasa a devenit din ce în ce mai rară, rolul său a început să se schimbe la acela de câine de pază, care apără fermele, şi a fost folosit de asemenea drept câine poliţist. În 1930, rasa a fost introdusă în Statele Unite, şi şase ani mai târziu recunoscută de American Kennel Club. Standardul pentru Puli a fost stabilit în 1955.

Caracter, aptitudini speciale şi dresaj
Puli este rustic, plin de viaţă, agil, un foarte bun săritor, vesel, afectuos şi extrem de loial. În aceeaşi măsură independent şi posesiv, prezenţa familiei sale îi este indispensabilă. Este un câine foarte agreabil cu copiii. Circumspect cu străinii, câinele este în permanenţă în alertă şi pregătit să dea alarma cu glasul său puternic. Dresajul trebuie început timpuriu şi trebuie efectuat cu blândeţe.

 Întreţinere şi utilizare
Se poate adapta traiului la apartament, dar exerciţiile fizice îi sunt absolut necesare. Roba sa cordată nu trebuie periată sau pieptănată. Odată ce începe să îi crească blana, în jurul vârstei de opt sau douăsprezece luni, meşele de păr trebuie separate regulat cu degetele, pornind de la rădăcina firului de păr spre vârf. Acest câine trebuie spălat doar când este murdar. Se impune o atenţie extrem de ridicată asupra meşelor de pe maxilare, şi din jurul anusului, pentru a preveni încurcarea părului.

CAP
Mic şi fin. Craniu rotund. Stop marcat. Bot scurt. Trufă mare. Arcadă supraciliară pronunţată.

OCHI
Rotuzi, de culoare brun închis, parţial acoperiţi de blana lungă. Conturaţi cu negru.

URECHI
Căzute, în formă de v, late şi rotunjite.

CORP
De formă cvadratică. Gât puternic. Piept adânc. Zonă renală scurtă. Crupă uşor înclinată. Spate de lungime medie.

MEMBRE
Membrele posterioare sunt bine legate cu jareţi uscaţi. Membrele anterioare sunt puternice şi drepte. Labele anterioare sunt scurte, rotunde şi compacte cu unghii de culoare gri ardezie.

COADA
De lungime medie, purtată curbată peste spate. părul său lung se întreţese cu cel de pe crupă.

ROBA
Stufoasă, ondulată, cu tendinţă de a se înăspri. Subpăr lânos. Roba cordată este alcătuită din fire de păr lungi care se răsucesc împreună. Părul de cea mai mare lungime(8-18 cm) se află pe crupă, zona renală şi coapse. Cea mai scurtă lungime o are părul de pe cap şi labe.

CULOARE
Culori uniforme, negru ruginiu. Nuanţele de gri şi alb sunt frecvente.

ÎNĂLŢIME
Mascul: 40-44 cm
Femelă: 37-41 cm

GREUTATE
Mascul: 13-15 kg
Femelă: 10-13 kg

http://www.canisakris.ro/index.php?pgn=caini_paza_aparare&id=40#40

Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestileSpune Nu eutanasierii!

Spune Nu eutanasierii!

Animale-iubite.ro susutine dreptul la viata al cainilor fara stapan si lupta impotriva eutanasierii acestora. Eutanasierea cainilor fara stapan, care s-a practicat pana de acum de multe ori in Romania, cu sau fara stirea publicului larg nu este solutia pentru disparitia cainilor fara stapan, dupa cum s-a demonstrat deja. O campanie de sterilizare a acestora condusa corect, de persoane competente si iubitoare de animale poate avea rezultatele dorite mai repede decat ne asteptam. Daca sustii dreptul la viata al cainilor fara stapan spune-ti parerea, participa la meetingurile organizate de iubitorii de animale sau semneaza petitii. Daca sustii civilizatia si iubesti animalele fa tot ce poti pentru a opri masacrarea in masa a cainilor fara stapan!

Semneaza petitia impotriva eutanasierii aici:
http://www.fnpa.ro/petitie/spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici
Made by: