
Symphysodon discus - Pestele discus
Pestii Discus provin din raurile amazoniene si aunt foarte populari printre pasionatii de acvaristica. Discusul face parte din genul Symphysodon, impreuna cu alte doua specii: discusul comun, si o specie noua, recent descoperita:
Symphysodon tarzoo.
Aspect:
Ca si ciclidele din genul Pterophyllum, toate speciile de Symphysodon au o forma a corpului comprimata lateral. Spre diferenta de acest gen, inca, discusii sunt mai rotunzi. Denumirea lor, de altfel, deriva din forma corpului lor, de disc. Lateralel pestelui sunt de cele mai multe ori acoperite cu modele in nuante de verde, rosu, maro si albastru. Inaltimea si latimea unui peste matur sunt in jur de 20-25 cm.
Reproducerea
Pestii discus formeaza cupluri care isi ingrijesc puii ce se afla sub forma de larva. Ocazional, parintii secreta prin piele o substanta pe care larvele o manaca in primele zile de viata.
Hrana
In mediul natural Discusul manaca o hrana omnivora, vegetale si nevertebrate mici. Cand se hranesc discusii apuca hrana cu gura, si o scuipa afara ca abia apoi sa o inghita.
Convietuirea in acvariu
Pestele Discus este timid si pasnic in acvariu. Totusi el nu poate fi combinat cu orice tip de pesti. Partenerii ideali ar fi Pestele-inger si Tetra. Un peste nerecomandat ca coabitatnt alaturi de discus este pestele -pisica, care are obiceiul de a se lipi cu gura de discus si de a se hrani cu secretiile sale corporale. Multi posesori de discus considera ca este un peste dificil de crescut, care e sensibil la stres, se imbolnaveste usor si are nevoie de o ingrijire foarte atenta si de paramentri bine studiati ai apei din acvariu
Acvariul pentru Discus
Apa in acvariul Discusului trebuie sa aiba o temperatura de 26-31 de grade C. Discusii se adapteaza foarte bine intr-un acavriu cu apa mai dura, cu un PH pana la 6,8. Mai putin in timpul reproducerii, caz in care este de preferat apa moale si acida. Calitatea apei trebuie sa fie foarte ridicata, pentru ca discusul nu va tolera deloc poluarea apei. Un acvariu bun va fi echipat cu un filtru biologic de capacitate mare. Amoniacul si nitritii trebuiesc pastrati la nivelul 0 ppm. Nitratii, de asemenea trebuiesc pastrati la o valoare cat mai mica. Este important ca apa sa fie schimbata in fiecare saptamana, mai putin in cazul unui acvariu foarte bogat in plante, si cu o incarcatura biologica foarte redusa.
Hranirea Discusului.
Hranirea Discusului este uneori o provocare. Nu au cerinte nutritionale speciale, pot fi crescuti cu orice hrana pentru pesti bogata in proteine. Totusi, Discusul este uneori extrem de precaut in ceea ce priveste mancarea noua. Nu e neobisnuit pentru ei sa nu se hraneasca saptamani intregi ininte de a accepta un nou fel de mancare. De acea, atunci cand achizitionati Discus este o ideea buna sa intrebati cu ce anume au fost hraniti. Dupa ce a flamanzit o luna, Discusul va accepta in cele din urma noua mancare, dar asta va duce la intreruperea cresterii pestilor tineri. Nu e o ideea buna sa infometati Discusul pentru a-l dezobisnui de o mancare in favoarea alteia. Daca reti sa ii schimbati meniul combinati ambele tipuri de mancare, sau mancarea noua cu mancarea preferata a Discusului. In timp, pestele va accepta mancare noua si cea veche va fi indepartata.
Varietati de culoare
Exista 3 straturi de culoare pe Discus. Culaorea de baza ( care de obicei ajunge de la crem la rosu-brun), culoarea secundara (o culoare metalica, de obicei abastru sau verde) si pigmentul negru care creaza barele verticale negre si ii permite pestelui sa se intunece si sa se luminineze dupa cum doreste.