animale de companie

Teckel German cu Par Lung

Ei bine iata , ca oricit de straniu ar parea unor necunoscatori ai fenomenului, vechiul nostru "soricar" este un caine de vinatoare , chiar mai mult , este una dintre cele mai apreciate rase de caini bursucari ( de vizuina ) . Vom incerca sa schimbam un pic perceperea de catre publicul larg a acestei rase . Sigur ca este scuzabila aceasta "dezinformare" , tinind cont fie si numai de numarul de astfel de caini pe care ii intilnim in parcuri , plimbati in cosulete sau cu pampoane rosii , de proprietari care , prin virsta pe care o arata , ne fac sa credem ca nu pot face , de demult , cerintelor aspre ale unui teren de vinatoare .

   Cunoscuta si sub denumirea de "Dachshund" rasa este unanim recunoscuta ca avind originea in Germania . Denumirea acestui caine in limba germana este cit se poate de clara ; dachs - inseamna bursuc iar hund - caine . Iata deci redata limpede , inca din denumire , principala intrebuintare vinatoareasca a cestei rase . Teckelul este un caine folosit pentru vinatoarea la vizuina , in general , si in particular a viezurelui si vulpilor .Interesant este ca in ciuda aspectului sau mignion Teckelul este un caine neinfricat - pentru ca necesita mult curaj sa intri in vizuina unui bursuc - un animal destul de puternic , inzestrat cu gheare taioase . Nici vulpea nu este chiar un animal inofensiv ! Trebuie mentionat ca statura cainilor din aceasta rasa nu a fost asa mica de la inceput , miniaturalizarea venind in timp , dar acest lucru nu a afectat curajul lor deosebit . In descrierea rasei , in standarde exista precizarea - "cind ataca , cainele trebuie sa fie neinfricat - pina aproape de ferocitate " !! Incredibil nu-i asa ?
Teckelul a fost crescut si selectionat nu doar pentru a urmari si identifica vizuina prazii , el este o adevarata "masina de ucis" . Puteti remarca aceasta insusire a cainelui prin furia cu care ataca , in mediul domestic , papusile sau jucariile pe care le prinde . Corpul lung si picioarele scurte pe care cainele le are sunt perfect adaptate pentru a se strecura cu usurinta prin canalele vizuiniilor.

In nomenclatorul FCI gasim Teckelul in cadrul grupei 4 - iar utilizarea sa este descrisa "caine de vinatoare de vizuina si suprafata " data publicarii ultimului standard - 13 martie 1998
Rasa Teckel este cunoscuta inca din Evul Mediu . Cainele a evoluat relativ lent , cu modificari facute de-a lungul secolelor . Punctul de plecare au fost o rasa de caini numita "Bracken" - foarte buni la lucrul la vizuina . De la acesti caini cu picioare scurte Teckelul a evoluat si a inceput sa fie recunoscut ca unul din cei mai versatili si folositori caini de vinatoare Ceea ce se stie poate mai putin este faptul ca acesti caini au si capacitati exceptionale pentru vinatoarea "la suprafata" putind fi folositi cu succes la scotocire si urmarirea vinatului. Incepind cu sec 19 , teckelii au fost crescuti mai mult pentru companie decit pentru vinatoare , in special in Marea Britanie . Acest fapt a dus la micsorarea dimensiunilor sale corporale si la miniaturizarea actuala . Se poate vedea si in poza publicata ca pina spre anul 1900 - teckelul era mai apropiat de dimensiunea unui cocker , spre exemplu .

Dezvoltarea Teckelului , plecind de la "Bracken" s-a facut prin incrucisari cu hounzi si terrieri . Aceste incrucisari au inceput in secolul 17 , cind germanii , meticulosi asa cum ii stim , au pus bazele unui "program de crestere si standardizare " Avind prioritatile de dezvoltare stabilite inca de timpuriu , selectia s-a facut pe indelete , fara graba . Se presupune ca plecind de la Bracul Francez (un caine pontator de talie mica ) si de la Pinscherul German - in combinatie cu cainii autohtoni - s-a obtinut actuala varianta de Teckel cu par lung . .Revolutia franceza a facut ca multi nobili sa migreze in Germania aducind cu ei cainii lor de vinatoare favoriti - unii dintre acestia fiind Bassetul francez . Din combinatia dintre Teckelul german ( de la vremea aceea ) si acesti caini de tip basset a facut sa rezulte pui cu par scurt , care au format mai tirziu varietatea de Teckel cu par normal . Trebuie mentionat aici ca exista 3 varietati de Teckel - cu par normal , cu par lung si moale si cu par sirmos . Pentru aparitia varietatii cu par sirmos se pare ca , mult mai tirziu , Fox terrierii si-au adus din plin contributia .

 Plecind de la calitatile cainelui de a urmari si de a se lupta cu bursucii , padurarii germani au descoperit si alte calitati ale acestui caine - el putea fi un excelent vinator de iepuri si vulpi si deasemena putea urmari un cerb ranit , pe urma de singe . In haita , Teckelul putea participa si la vinatoarea de mistreti ! In acest moment Teckelul incepe sa capate o recunoastere tot mai mare si se raspindeste cu rapiditate in rindul vinatorilor
Englezii au devenit brusc interesati de aceasta rasa de import . Pe insula britanica ,Teckelul , cunoaste insa o dezvoltare total diferita fata de varianta originala - germana . Lungimea corpului cainelui devine mai mare , acesta creste in greutate iar picioarele se scurteaza . Pipetul este mai solid , cainele cistigind in putere . Crescatorii englezei de Teckel au dezvoltat de fapt o varianta a acestui caine , care la final , avea foarte putine lucruri in comun cu rasa de la care s-a plecat . Nici functiunile specifice ( munca la vizuina ) , care au stat la baza ideii de Teckel , nu mai puteau fi executate corespunzator de catre varianta engleza de Teckel .

Primul razboi mondial a avut un impact fantastic asupra dezvoltarii acestui caine . Imaginea lui a fost folosita de catre germani in tot soiul de materiale propagandistice , acest lucru facind ca atit in Marea Britanie , SUA dar si in majoritatea tarilor europene implicate in razboi impotriva germanilor , acesta rasa de caini sa fie aproape exterminata. Oamenii au transmis ura lor fata de germani si fata de Teckel - perceput ca un simbol al natiei cotropitoare . Dupa razboi cu mare greutate s-a reusit revitalizarea acestei rase , mai ales prin intermediul cainilor importati din Germania . Cel de-al doilea razboi mondial nu a mai avut acelasi efect asupra popularitatii Teckelului, poate si datorita faptului , ca era , de acum , o rasa consacrata si foarte populara , atit in Europa dar si pe continentul nord american . Popularitatea teckelului ca animal de companie - iubit mai ales datorita formelor sale fizice placute si caracterului lui ambitios - a fost in continua crestere , lucru ilustrat si de prezenta masiva a imaginii acestui caine , in tot felul de lucrari de arta - picturi , ceramica , ilustratii , sculpturi , etc
Cel mai vechi club de rasa a fost infiintat in Grmania in anul 1888 - "Deutsche TeckelClub" In America se infiinteaza "The Dachshund Club of America" in anul 1895 . Iata deci ca avem de-a face cu o rasa veche , cu o istorie bogata , similara poate cu cea a marilor pontatori insulari .

Functie de marimea corporala , de-a lungul timpului s-au format si evidentiat trei varietati de Teckel - varianta miniaturizata ( Toy Teckel ) , Teckelul si Rabbit Teckel . Functie de lungimea si conformatia blanii - exista tot trei varietati - Teckel cu par lung , cu par scurt si cu par sirmos .

Din punctul de vedere al iubitorului de vinatoare - Teckelul - indiferent de varianta sa de lungime a parului - este un ajutor nepretuit la vinatoarea la vizuina - la bursuc , vulpe sau alte jivine care traiesc sub pamint . . Fiecare aspect al corpului sau ( in ciuda infatisarii sale caraghioase ) a fost gindit si adaptat pentru a maximiza eficienta acestui caine in munca si lupta sa cu prada . Picioarele scurte si corpul lung , aerodinamic , ii permit cainelui sa se se strecoare adinc in vizuini . Labele picioarelor sunt late si prevazute cu unghii mari ( chiar ghiare ) - fapt ce ajuta cainele foarte mult la sapat . Pieptul larg si puternic il ajuta la goana din teren si ii ofera o forta nebanuita la un caine de talie asa mica . Urechile cazute protejeaza capul si canalul auditiv de mizeriile din pamint , micsorind riscul infectiilor . Nasul lung il protejeaza in lupta din vizuina - ochii fiind mai feriti in acest caz de eventualele raniri .Pielea este moale si elastica astfel incit sa nu fie ranit de radacini sau alte obstacole in interiorul vizuinii .

Caine de talie mica , compact si elegant , foarte musculos , avind permanent un comportament provocator si alert , de un curaj nebun , Teckelul trebuie sa devina si in Romania un caine de vinatoare utilizat mai des . Cu timpul trebuie sa invatam sa trecem peste prejudecati si sa punem acest caine la munca si nu putem decit sa va promitem ca satisfactiile vor fi pe masura celor expuse mai sus .

www.vinatorul.ro/index.php?option=displaypage...



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici