
York Chocolate
Selectia pisicilor de rasa nu a
exclus niciodata pisicile obisnuite, astfel
incat la expozitii exista intotdeauna o
sectiune rezervata tocmai acestor pisici
de casa. La originea diferitelor rase
moderne se afla farmecul irezistibil
al cate unei pisici fara documente si
pasiunea infocatilor sai stapani.
ISTORIA MODERNA.
York chocolate isi datoreaza aparitia
americancei Janet Chiefari
proprietara unei pisici cu par
lung alb cu negru, intr-o ferma
mare de la periferia orasului Albany,
capitala statului New York, pisica se imperecheaza in anul 1983 cu Smokey,
motanul vecinilor. Dintre pisoii fatati iese in evidenta o pisicuta cu o
culoare neobisnuita de culoarea ciocolatei. Doamna Chiefari se hotaraste
sa pastreze femela, o boteaza Brownie si o imperecheaza cu unul dintre
pisoii pe care i-a fatat negru cu par lung, numit Minky. in anul 1985,
din Brownie si Minky rezulta doi pisoi cu aceleasi caracteristici, blana
matasoasa, cu parul semilung si de o culoare intensa si stralucitoare:
Teddy Bear, mascul, de culoarea ciocolatei si Cocoa, femela reb bicolora
ciocolata cu alb. Acestia sunt stramosii rasei care, datorita unui
program de selectie atent intocmit, dau pana in anul 1989 un numar de 27 de
pisici de culoarea ciocolatei. La sugestia lui Nancy Belser, crescatoare si
arbitru-judecator la CFF (Cat Fancier's Federation), Janet se hotaraste sa-si
prezinte pisicile la o expozitie organizata de CFF. Prince, un mascul de 6
luni de culoarea ciocolatei uni, este inscris ca pisica de casa si este bine
apreciat de arbitri-judecatori si simpatizat de public. Castiga mai mult de
sase cocarde si trofeul pentru locul intai. In urma acestor rezultate, Janet
incepe formalitatile pentru recunoasterea rasei de catre CFF si de catre ACFA
(American Cat Fancier's Association). Numele este ales pentru a aminti statul
de origine si culoarea caracteristica, in anul 1990, rasa este acceptata de
CFF si de ACFA ca rasa experimentala; in anul 1992, aceste doua asociatii o
recunosc oficial si, in anul 1995, face acelasi lucru si CCA (Canadian Cat
Association). in Europa a fost inclusa pe lista raselor recunoscute deocamdata
provizoriu de WCF (World Cat Federation).
STANDARDUL.
York chocolate este un animal cu o constitutie supla si
longilina care aminteste pe aceea a Siamezei, desi este, evident, mai mare si
mai robusta. Masculii ating greutatea de 6-8 kilograme, iar femelele cel mult
4-5 kilograme. Capul este potrivit de mare, mai mult lung decat lat, in forma
de triunghi cu colturile rotunjite. Din profil, craniul este rotunjit; nasul
are un stop lin, barbia este putin pronuntata. Urechile sunt mari, ascutite,
inclinate in fata si departate. Ochii sunt de marime medie, migdalati, in
culorile auriu, verde sau ca aluna-inchis. Gambele sunt de lungime medie,
cele posterioare mai lungi decat cele anterioare. Labele sunt rotunde si
mari. Coada este intre medie si lunga la pisica adulta, parul de pe coada
trebuie sa se rasfire ca o pana. Blana este de lungime medie, moale si
lucioasa, urmand liniile corpului. De consistenta delicata, nu are puf lanos.
Parul este scurt pe bot, pe abdomen si pe portiunea inferioara a gambelor,
fiind mai lung pe spinare, solduri, portiunea superioara a gambelor si in
jurul gatului.
CARACTERUL. Putin activa si reactiva, are nevoie de o atentie moderata
din partea omului. Cu persoanele din familie este afectuoasa, se lasa usor
mangaiata si-i place sa fie tinuta in brate. Cu persoanele straine este mai
rezervata, uneori chiar timida, dar, in orice caz, este sociabila si foarte
putin agresiva.
Datorita tendintei de a-si urma stapanul peste tot, a fost poreclita
pisica-satelit, dar este, in realitate, destul de independenta, miauna rar si este
mai inistita decat o pisica de rasa orientala.
Accepta prezenta altor animale si poate fi un tovaras de joaca afectuos si discret
pentru copiii din casa. Lucrurile noi ii atrag atentia si nu-i place sa paraseasca
ambianta care-i este familiara; adaptata la viata in apartament, suporta cu usurinta cateva ore de singuratate, dar ii place sa poata avea acces si la un spatiu verde.
CULORILE.
Standardul prevede patru varietati: chocolate uni, chocolate
cu alb, liliachiu uni si liliachiu cu alb. in culorile uni, o pata alba pe
piept sau pe pantece este acceptata, dar nu obligatorie. La exemplarele
bicolore, albul este repartizat in jurul gatului, pe piept, pantece, gambe si,
deseori, pe bot, printr-o dunga pe nas. Culorile sunt evident mai deschise la
pisoi care, pana la 12 luni pot avea si urme de desen tigrat sau de pete. Sunt
in curs de recunoastere si blanile chocolate van si lilac van, pisici
preponderent albe, cu culoarea ramasa doar pe extremitati: cap, coada si doar
cateva pete admise pe gambe, una sau doua pete mici si rotunde (spots) fiind
permise pe corp.
http://pisicilearistocrate.xhost.ro/york.html