animale de companie

Tosa Inu

TARA DE ORIGINE
Japonia

ORIGINE
Tosa sau Tosa Ken sau Tosa Token sau Tosa Inu sau, mai pe intelesul tuturor, dar mai ales al americanilor, Japaneze Mastiff, un caine ce s-a nascut in arhipelagul nipon si care a fost creat si folosit mult timp pentru? lupte. Luptele de caini au avut o traditie istorica in anumite districte din vechea Japonie, cu precadere in districtul Shikoku. Tosa-ul de astazi nu mai este ceea ce era acest caine in trecut ! Stramosul a ceea ce vedem noi acum purtand eticheta de Tosa a fost un caine de inaltime medie, cunoscut sub numele de Nihon-Inu. Un caine prasit initial pentru a servi la vanatoarea de bivoli salbatici si care a fost incrucisat cu rase occidentale.
Odata cu deschiderea granitelor Japoniei si renuntarea la izolationismul medieval, in secolul al XIX-lea, in Tara Soarelui Rasare au navalit turistii. Astfel, incet-incet, Nihon-Inu si-a pierdut din popularitate in fata raselor europene de talie mai mare, prin incrucisarea cu rase europene precum Mastifful, Dogul German, Bulldogul, Bull Terrierul si Pointerul. In 1876, Bracul German este introdus in selectia rasei pentru temperament si calitatile olfactive. Mastiff-ul isi adusese si el contributia la selectia rasei, in 1874, prin masa musculara exceptionala si masivitatea craniului. Aceasta "interventie" a generat o masivitate excesiva, ce va fi corectata cu sange de Dog German, in 1924, aportul constand in ameliorarea taliei, dexteritatii si a conditiei atletice. La aceste rase se adauga Bulldogul cu care a fost incrucisat inca din 1872, aportul acestuia fiind muscatura si Bull Terrierul ce i-a oferit tenacitatea. Cu fiecare dintre aceste ?interventii?, crescatorii japonezi au fost obligati sa revina in trecut cu minimum trei generatii, pana cand au obtinut actualul Tosa! Concretizat, in linii generale, in urma cu o suta de ani, rasa si-a luat numele de la regiunea japoneza in care s-a dezvoltat. Treptat ea a dobandit popularitate in intreaga Japonie, fiind vorba despre un reputat caine de lupta. In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial rasa aproape ca a disparut. In Coreea insa si in Taiwan, unde fusese exportata inainte de razboi, cunoaste o larga raspandire. Dupa razboi, Japonia, Coreea si Taiwanul si-au unit eforturile pentru refacerea rasei si a efectivelor de Tosa Inu.
Masculii de Tosa sunt "bine facuti", cu o inaltime intre 65 si 76,5 cm la greaban, si cantaresc intre 63,5 si 91 de kilograme! Greutatea ideala este insa cea cuprinsa intre 50 si 68 de kilograme. Femelele sunt mai mici.
Speranta de viata a acestui caine este de 10 - 12 ani.

Aspect general
Tosa Inu este un caine de talie mare, cu aspect greoi si o constitutie corporala robusta. Are urechile cazute, parul scurt, botul patratos, iar coada groasa la baza este tinuta in pozitie atarnata.

Comportament/Temperament
Temperamentul acestui caine este predominant calm, linistit, curajos si mandru.

Craniul
Lat.

Stopul
Mai curand abrupt.

Regiunea faciala

Trufa
Mare si neagra.
Botul este moderat de lung si are puntea nazala dreapta.

Maxilarele
Maxilarul si mandibula sunt puternice.
Dintii sunt puternici; muscatura este in foarfece.

Ochii
Sunt relativ mici, de culoare brun inchis, avand o expresie plina de mandrie.

Urechile
Sunt relativ mici, mai curand inguste, amplasate sus, lateral pe craniu si atarna pe langa obraji.

Gatul - musculos, prezinta salba.

Corpul
Greabanul - este inalt.
Spatele - neted si drept.
Salele - late si musculoase.
Crupa - usor arcuita la varf.
Pieptul este lat si adanc; coastele sunt moderat arcuite.
Abdomenul - bine sustinut.
Coada este groasa la baza, subtiindu-se spre varf; cand este coborata, ajunge pana in dreptul genunchilor.

Membrele

Trenul anterior
Umerii - moderat inclinati.
Antebratul este drept, moderat de lung si puternic.
Bratul - usor inclinat si robust.
Trenul posterior
Muschii sunt puternici, articulatiile sunt dezvoltate moderat, iar genunchii au o angulatie moderata si sunt puternici.
Membrele posterioare sunt usor apropiate, labele sunt groase si elastice; unghiile sunt dure, perferabil de culoare inchisa.

Alura
Tosa Inu este un caine robust si puternic.

Parul - scurt, aspru si des.

Culoare
Parul poate fi roscat, galben-brun, negru, gri sau galben-brun cu pete. Este acceptata prezenta unor pete albe pe piept si membre.

Dimensiunile
Inaltimea minima la greaban a masculului este de 60 de cm, iar a femelei de 55 de cm.


http://www.canisakris.ro/index.php?pgn=caini_paza_aparare&id=146#146Spune Nu eutanasierii!

Spune Nu eutanasierii!

Animale-iubite.ro susutine dreptul la viata al cainilor fara stapan si lupta impotriva eutanasierii acestora. Eutanasierea cainilor fara stapan, care s-a practicat pana de acum de multe ori in Romania, cu sau fara stirea publicului larg nu este solutia pentru disparitia cainilor fara stapan, dupa cum s-a demonstrat deja. O campanie de sterilizare a acestora condusa corect, de persoane competente si iubitoare de animale poate avea rezultatele dorite mai repede decat ne asteptam. Daca sustii dreptul la viata al cainilor fara stapan spune-ti parerea, participa la meetingurile organizate de iubitorii de animale sau semneaza petitii. Daca sustii civilizatia si iubesti animalele fa tot ce poti pentru a opri masacrarea in masa a cainilor fara stapan!

Semneaza petitia impotriva eutanasierii aici:
http://www.fnpa.ro/petitie/spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici
Made by: