animale de companie

Veverita Degu

Marimea veveritei degu
Corpul veveritei degu are intre 12 si 17 cm, iar coada intre 12 si 15 cm.

Speranta de viata a veveritei degu
Veveritele Degu traiesc intre 5 si 8 ani atunci cand sunt ingrijite cum trebuie, desi au existat veverite degu care au atins si varsta de 10 ani.

Detaliu important despre veveritele degu
Nu incercati niciodata sa apucati sau sa ridicati o veverita degu de coada. Ele isi pot pierde usor coada sau o bucata din aceasta si capata o rana urata in loc. Acest efect este rezultatul unui proces natural de aparare fata de pradatori, in asa fel incat veverita poate scapa daca este prinsa de coada.

Comportamentul veveritei degu
Veveritele degu sunt foarte sociabile si se imblanzesc cu usurinta daca sunt crescute de la varsta frageda. Totusi, cel mai fericite sunt daca sunt crescute impreuna cu alte veverite, din cauza naturii lor sociabile. Veveritele degu sunt jucause si curioase. Fara intereactiune sociala si fara posibilitatea de a face exercitii ele pot deveni agresive si nevrotice. Veveritele degu sunt animale diurne( active in timpul zilei). In salbaticie traiesc in comunitati, asemeni cainilor de preerie si sapa sisteme elaborate de canale in care traiesc.

Cusca pentru veveritele degu
Veveritele degu au nevoie de o cusca mare. Pentru cateva veverite o cusca de marime minima va avea dimensiunile de 60 cm/40cm cu o inaltime de 60 cm. Aveti in vedere ca dimensiunile prezentate mai sus sunt cele minime si cu cat cusca este mai mare cu atat este mai bine pentru vevetitele degu. Custile ideale sunt cele pe mai multe nivele, cu etaje superioare si inferioare si pe care veevritele se  pot plimba. Cusca trebuie sa fie realizata din metal, deoarece veveritele degu sunt rozatoare avide. Cu toate astea podeaua custii trebuie sa fie din material solid, dar nu din metal, pentru ca se stie ca veveritele degu sunt dispuse la probleme cu labutele.

Asternutul din cusca veveritelor degu
Ca si in cazul altor rozatoare evitati asternutul din pin, cedru sau alte conifere sau rasinoase. Oferitile veveritelor un strat de asternut sigur pentru rozatoare pe fundul custii. Veti avea nevoie si de o cutie pe post de cuib, necesara pentru a da veveritelor degu impresia de siguranta. Puteti folosi o cutie din lemn de 20 X 12 cm, cu o inaltime de 12 cm, care sa aiba un acoperis plat pe care veveritele sa se poata aseza. Ar trebui sa le oferiti veeritelor si material din care sa-si finiseze cuibul, cum ar fi: servetele neparfumate, prosoape din hartie, fan.

Alte elemente ale custii veveritelor degu
Veveritele degu au nevoie de o suprafata solida pentru exercitii de cel putin 30 de cm in cusca. Bucati de ramuri pot fi adaugate in cusca lor si le vor oferi pe langa exercitiul de a fi catarate o buna sursa de rontaiala. Alte jucarii care pot fi escaladate sunt sforile rasucite din bumbac. Vasele pentru mancare pot fi vase din ceramica, care nu pot fi rontaite, iar pentru apa alegeti o adapatoare disponibila in orice pet shop.

Baile in nisip ale veveritelor degu
Ca si chinchilele, veveritele degu au nevoie de bai in nisip pentru a-si pastra pielea si blana in conditii bune. Oferitile un vas cu cativa cm de nisip de cateva ori pe saptamana si lasati-l in cusca in jur de o ora.

Jucariile de rontait ale veveritelor degu
Pentru ca veveritele degu sunt rozatoare inraite este vital sa le oferiti multe oportunitati sa rontaie. O varietate de blocuri de lemn si ramuri pot fi oferite veveritelor. Lemnul de salcie sau jucariile facute special pentru iepurii de casa, ca si sforile din bumbac sau jucariile mari pentru papagali sunt ideale pentru veveritele degu. Puteti atasa custii si un bloc mineral sau sarat conceput special pentru rozatoare.

Hranirea veveritelor degu
Notiunea de baza a hranirii corecte a veveritelor degu este combinarea mancarii de buna calitate pentru chinchila sau porcusorii de guineea cu blocurile pentru rozatoare. Fanul din iarba trebuie sa fie la dispozitia lor permanent. Veveritele trebuie sa primeasca o varietate de legume proaspete, mai ales morcovi, verdeturi, fasole verde, si frunzele de papadie. Toate acestea trebuie sa nu fie stropite cu pesticide. Aceste verdeturi si legume trebuiesc oferite in cantitati mici, sau pot provoca diaree. Legumele din familia verzei trebuiesc oferite doar in cantitati foarte mici, iar unii experti in degu va sfatuiesc sa nu le oferiti deloc veveritelor.

Veveritele degu sunt predispuse la diabet si sunt facute sa manace o hrana cu nivelul de carbohidrati scazut. Nu va lasati veveritele sa devina supraponderale sau obeze, si tineti departe de ele mancarea dulce. Fructele ar trebui inlaturate din meniul veveritelor degu din cauza cantitatii ridicate de zahar. Ca deserturi oferiti-le veveritelor seminte de floarea soarelui, alune, si nuci intregi, in coaja. Cu toate acestea, aceste deserturi trebuiesc oferite doar ocazional, datorita nivelului ridicat de grasimi pe care il contin.



Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici