animale de companie

Vijla Maghiara

Vijla maghiara este o rasa de caine de vinatoare de tip pontator continental . De o frumuste aparte , avind culoarea aurului rosu si linii ale corpului de o mare noblete si finete , vijla maghiara este un caine foarte popular printre vinatorii europeni si nu numai .
   Vijla maghiara este un caine de dimensiuni medii avind dimensiunea standard , masurata la umeri , pentru masculi intre 57 - 64 cm iar pentru femele intre 53 - 60cm . Greutatea cainelui trebuie sa fie intre 22 -30 kg.
   Vijla maghiara este cunoscut ca un caine aristocratic , cu mare traditie intre cainii pontatori . Este un caine dispus sa accepte 365 zile pe an rolul de protector , prieten si partener de vinatoare , asteptind insa din partea proprietarului un inalt grad de respect si fermitate .

   Proprietarii de vijle maghiare spun ca de cind s-au hotarit sa-si achizitioneze aceasta rasa de caini , viata lor s-a schimbat pentru totdeauna . Permanent afectuosi , gata sa-si arate iubirea printr-o mare risipa de saliva pe mainile sau fata proprietarului , rozind usor la degetele tale sau facindu-ti surprize mari - aportind vinatul , de mult considerat pierdut , vijla este un partener imposibil de ignorat .
   Istoria acestei rase de caini de vinatoare , de origine maghiara , este una de excelenta in rindul cainilor de vinatoare . Sculpturile in piatra datind de mii de ani infatiseaza caini foarte asemanatori actualei rase insotind in cimp vinatorii . Stramosii actualei rase erau folositi la vinatoarea de ursi de catre vechile populatii migratoare din cimpia Panoniei , si nu numai , urme arheologice gasindu-se pe intreg teritoriul actualei Europe de sud - est . In mod cert populatia maghiara din centru Europei erau mari amatori de vinatori traditionale cu caini dar si cu soimi . Atestarile documentare ne vin inca din sec 14 confirmind acest interes al nobilimii ungare pentru vinatoare , iar desenele ne infatiseaza vijla din acele vremuri extrem de asemanatoare cu cea din prezent .

   Vijla moderna se crede ca este rezultatul unor incrucisari dintre vechii caini de vinatoare ai ungurilor si cei ai turcilor - incrucisare care s-a petrecut in timpul sec 18 . Totusi ipoteza nu este foarte credibila , pentru ca in urma cercetarilor facute de Dr. Ferenc Korbas , un exceptional crescator si istoric al rasei , s-a stabilit ca pe teritoriul Turciei , cainiide vinatoare asa zisi "turcesti " ( Turcia nu are omologata sau standardizata nici o rasa de caini de vinatoare ) nu difera genetic si morfologic cu absolut nimic fata de vijla maghiara . Mai degraba este credibila ipoteza ca din Ungaria de astazi , vijla a fost raspindita atit pe teritoriul Romaniei si Bulgariei , ajungind in cele din urma in Vechiul Imperiu Otoman , unde a mai cunoscut mici corectii prin incrucisari necontrolate . Se stie ca vechii otomani nu considerau vinatoarea cu caini ca un sport nobil . Etalonul era pentru orice otoman vinatoarea cu soimi . Chiar daca originea sa nu este pe deplin lamurita , nu s-au gasit dovezi arheologice sau de alta natura , care sa indice o oarecare provenienta vest europeana a Vijlei maghiare . De-a lungul timpului rasa a fost selectionata , pentru ca trebuia sa satisfaca atit nevoile de vinatoare ale nobilimii maghiare , dar si gustul acestora pentru lupta . Cu timpul a aparut chiar si o "specializare" a acestei rase , care a fost data de geografia locurilor in care a fost crescuta si selectionata , aparind nevoia ca rasa sa raspunda atit solicitarilor date de vinatul mare din Transilvania si Nordul Ungariei , dar si de cel specific pentru campiile vaste si luncile Dunarii din Panonia , in care predomina vinatul mic si de balta . De aceea crescatorii de Vijla spun ( poate un pic exagerat ! ) ca acest caine este un amestec de setter , pointer si labrador .
   Un fapt demn de remarcat prin ineditul lui este acela ca in corespondenta purtata intre Imperiul Ungar si Inalta poarta ( Istambul ) se folosea pentru denumirea actualei rase de vijla cuvintul "KOPO" - de unde mai tirziu a derivat denumirea altei rase , de caine gonitor de aceasta data , si anume copoiul ardelenesc .
   Putem concluziona si stabili ca vijla maghiara este un caine de provenienta pur maghiara , atestata documentar si arheologic de peste 1000 ani , de a carei selectie si stantardizare s-au ocupat vecinii noastri din Ungaria .

   Pentru a dovedi si standardiza international rasa maghiari au purta o campanie uriasa de colectare de documente si poze vechi , sub directa indrumare a Clubului Vijla Maghiar . Dupa 1940 materialul brut a fost strins necesitind numai prelucrarea si publicarea lui , dar evenimentele istorice iscate de cel de-al II -lea razboi mondial , au facut ca aceasta monografie a rasei sa fie intirziata . Mai mult , cel de-al II- ea razboi mondial a facut ca rasa sa fie amenintata cu disparitia , foarte multe exemplare valoroase gasindu-si moartea in evenimentele singeroase de atunci . O salvarea a venit din faptul ca multi refugiati maghiari care s-au indreptat catre Marea Britanie si Statele Unite ale Americii si-au lust caini cu ei , astfel incit dupa reintoarcerea unora dintre ei acasa , dupa razboi , s-a putut reface un fond genetic bun - care a permis renasterea rasei .
   Multumita colonelului Vertessy , presedintele Clubului Vijla Maghiar , citeva dovezi strinse ( atit acte cit si imagini ) au putut fi salvate din haosul razboiului . Toate aceste materiale strinse fac dovada irefutabila ca rasa Vijla a fost selectionata pe teritoriul Ungariei de astazi , inca din perioade in care Pointerul britanic sau Bracul german nu au atestare documentara . Pentru asta colegii maghiari merita felicitati !

   Sa discutam acum un pic si asupra caracterului si aptitudinilor acestui exceptional caine de vinatoare . Pentru inceput trebuie precizat ca Vijla este un caine de tip NPR ( nose , point and retrieve ) - adica are un miros bun , areteaza ferm si aporteaza atit din teren cit si din apa . Puritatea rasei , cu minunata roba de culoarea aurului ruginiu , este subliniata de factori anatomici si de comportament care singularizeaza Vijla printre caini pontatori , atit continentali cit si insulari . Infatisarea generala a Vijlei maghiare - sugereaza demnitate si o vigoare subtila , sub un aspect de aparenta fragilitate . Corpul are forme nobil curbate , perfect echilibrat , construit parca pentru alergare . Figura este inteligenta , cu muschii faciali dezvoltati si bot uscat . Urechile rotunjite atirna usor , dar nu se compara cu ale bloodhoundului . Pielea este bine intinsa pe trup si cap. Corpul este musculos si bine proportionat .
   Virtutile vinatoresti ale Vijlei sunt date de exceptionalele sale calitati de caine pontator . Cainele poate fi folosit cu succes atit la vinatul mic - unde prezinta un aret ferm si un aport multumitor , dar si in padure la goana vinatului mare , unde se descurca satisfacator .
   Crescatorii de elita de Vijla maghiara , spun ca aceasta rasa trebuie comparata cu Pointerul si Bracul german . Astfel , daca Pointerul britanic are un nas excelent si o cheta fulgeratoare , iar Bracul german este mult mai versatil - adica are un nas bun , un aport multumitor si o cheta facuta cu viteza buna , VIJLA MAGHIARA este o combinatie intre cele 2 rase clasice de pontatori . Caracterul vijlei maghiare este blind , devotata stapinului si cu mare grija fata de familie si copii . Odata venit de la vinatoare , proprietarul de vijla va avea surpiza sa vada cainele brusc cumintit , un comicar si un companion perfect de joaca pentru copii . Nu este recomandabil sa tinem acest caine permanent intr-un padoc inchis , el necesita contact cu stapinul si program zilnic de antrenament ( fie si prin plimbari prin parc ) .

   Vijla necesita alimentatie de calitate , fiind un caine de munca , care depune un efort intens in ternul de vinatoare . Este recomandabil sa-l hranim cu mincare preparata industrial , impartita in 2 mese zilnic , dupa care timp de 1 ora nu este recomandabil efortul fizic pentru a evita fenomenul de dilatatie - torsiune a stomacului . Unghiile trebuie taiate scurt , mai ales daca pardoseala padocului este din beton .

   In afara vinatorii , vijla este un caine versatil , care poate fi prezentat in concursuri canine la probe de lucru precum "obedience" - "show ring" - field trail" sau "agility" . Puii de vijla trebuiesc socializati corect punindu-i in contact cu alte persoane si cu alti caini de alte rase . Vijla este un caine deosebit de inteligent de aceea se recomanda ca in dresajul lui sa nu se foloseasca metode dure sau imperative . Cainele va intelege repede ceea ce are de facut daca dresajul se va face printr-un program divers , in care i se va permite cainelui sa se poata si juca . Acest caine va fi foarte fericit sa va acompanieze impreuna cu familia la o iesire la iarba verde , intr-un parc , la o plimbare cu masina , etc . Important este ca are stapinul aproape - in rest pare ca nimic sa nu-l intereseze .

   Speranta de viata a Vijlei maghiare este de 12-15 ani . Rasa este foarte rezistenta la boli si se bucura de sanatate pe aproape toata perioada vietii sale . Nu rare au fost cazurile cind moartea cainelui s-a produs la vinatoare , proprietarul neavind motive de a fi alarmat de starea generala a cainelui , pina la acel moment .
   In concluzie Vijla maghiara este un caine rapid , niciodata nervos , cu un miros excelent , cu un aret ferm si usor de dresat pentru aport . Destul de prezent in Romania , mai ales printre vinatorii din vestul tarii , Vijla maghiara este un reper in cadrul cainilor pontatori si poate constitui o solutie de compromis pentru aceia care nu pot sa-si permita intretinerea mai multor caini specializati pe tipuri de lucru .

http://www.vinatorul.ro/index.php?option=displaypage&Itemid=75&op=page&SubMenu=



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici