Pasarile sunt comapnioni foarte simpatici si sufletisti. ele sunt vesele, frumos colorate, galagioase si vioaie, aducand bucurie si lumina in casa. Totusi, orice a avut o pasare de companie stie cat de bine poate ciupi ea cand se enerveaza. Ciupiturile si zgarieturile pasarilor de companie pot lasa adevarate urme pe mainile sau fetele proprietarilor. De aceea este bine sa invatam cum sa modelam comportamentul pasarilor, astfel incat sa le determinam sa renunte la ciupituri si zgarieturi.
Ce NU trebuie sa faci cand pasarea e obraznica? Atunci cand pasarile ciupesc sau zgarie trebuie sa le dezveti de acest obicei. Totusi sunt anumite lucruri pe care este bine sa nu le faci niciodata.
Nu lovi niciodata o pasare! Pasarile sunt fiinte foarte fragile si chiar si cea mai mica agresiune asupra lor poate determina traume serioase sau chiar moartea. Pe de alta parte, o atitudine violenta fata de pasarea ta va determina traume psihice, vor face pasarea sa fie mai timida, mai sperioasa si mai agresiva.
Nu tine suparerea pre mult timp Pasarile sunt creaturi foarte inteligente, dar si foarte sensibile. Atunci cand certi pasarea pentru ca te-a ciupit nu fii prea aspru si nu o certa mult timp. O lectie scurta este binevenita. Altfel pasarea va sesiza supararea ta prelungita si va deveni stresata, asta afactandu-i comportamentul chiar pe termen lung.
Nu compromite niciodata sanatatea pasarii tale! Oricat de tare te-a suparat pasarea nu o pedepsi niciodata infometand-o sau nefacandu-i curat in colivie. Astfel de lectii sunt pline de cruzime si nu pun in pericol doar sanatatea fizica a pasarii tale ci si starea ei psihica si emotionala.
Ce trebuie sa faci cand pasarea e obraznica? Probabil ca atunci cand pasarea ta face lucruri urate iti vine sa tipi la ea si sa gesticulezi, din cauza nervilor pe care ti i-a provocat. Pasarea va lua insa acest comportament ca pe o incantare. Ea va crede ca esti entuziasmat si ca aprobi comportamentul ei, si astfel lectia va deveni un esec total.
Pentru ca pasarea sa inteleaga corect ceea ce incerci tu sa-i spui trebuie sa fii foarte calm, dar sever. Iata ce trebuie sa faci:
1. Ia pasarea pe deget Majoritatea pasarilor de companie sunt invatate sa se suie pe degetul sau in mana stapanului. Ofera-i astfel posibilitatea pasarii sa vina pe dehetul sau pe mana ta, apoi ridica mana pana cand pasarea sau ochii acesteia se afla la nivelul ochilor tai.
2. Fii foarte expresiv Pasarile sunt foarte atente la schimbarile de mimica si pot intelege din gesturile tale si din expresia fetei tale ce incerci sa le transmiti. Fii asadar expresiv, lasand pasarea sa inteleaga ca nu ii aprobi comportamentul si ca esti foarte suparat.
3. Vorbeste calm, dar sever Spune-i pasarii de ce te-a suparat cu cat mai multe detalii, dar inceaca sa nu tii o lectie prea lunga. Vocea ta trebuie sa aiba un timbru jos, gros, dar in nici un caz nu trebuie sa tipi sau sa vorbesti tare, rastit. Chiar daca pasarea nu intelege tot ceea ce spui, ea va intelege ca nu esti de acord cu comportamentul ei.
4. Aseaza pasara la loc in colivie Dupa ce i-ai vorbit astfel aseaza pasarea la loc in colivie sau pe batul pe care sta de obicei si las-o acolo cateva minute, singura. Dupa ce i-ai dat acest timp de gandire du-te din nou la pasarea ta si joaca-te putin cu ea, ca sa stie ca nu mai esti suparat si ca acum se poarta ca o pasare cuminte.
Cheia succesului este repetitia Bineanteles ca nici o pasare nu va invata lectia din prima. Ai in vedere ca fiecare pasare este un individ si unele vor invata mai repede decat altele. Totusi, in timp, lectia va fi inteleasa si pasarea isi va da seama ca acest comportament te supara, asa ca nu il va mai repeta.
Cea ce trebuei sa stii este ca pasarile raspund mult mai bine la lectiile pozitive decat la cele negative, deci este bine ca in paralel cu lectia-cearta sa capete si lectii-lauda, atunci cand este cuminte. Cand pasarea se poarta bine rasplateste-o, joaca-te cu ea, ofera-i mancarea care ii place, astfel incat, atunci cand te va supara sa vada diferenta de comportament din partea ta. Nu uita sa nu tii supararea mult timp si sa nu faci lectiile-cearta prea lungi, ca sa nu cauzeze stres pasarii. Vei vedea ca destul de repede pasarea va sti ce doresti de la ea si va deveni un companion bine antrenat si civilizat.
LUCIAN+CORINA BASINA - 26.05.2012 am 100000 cd pertusi nu ma laud paaaaaaaaaaaaa
ioana - 05.01.2010 In continuare incerc aceasta metoda.Multumesc pt. sfat.
mihai - 03.01.2010 salutare ioana. Cred ca metoda de mai sus e eficienta doar daca o repeti destul de des. Perusul trebuie sa simta din comportamentul tau ca a facut o greseala si ca e pedepsit. Pedeapsa inseamna timp petrecut in colivie in care nu-i acorzi nici o atentie. De cate ori face greseala de a ciuguli peretele de tot atatea ori trebuie sa fie dus in colivie. Cand il scoti din colivie da-i ceva bun de mancare si tine-l pe deget sau da-i o jucarie. Cand zboara iar spre perete ia-l de acolo si zii hotarat "nu", cu o mimica foarte serioasa si o voce grava, apoi pune-l iar in colivie. De fiecare data cand zboara spre perete va ajunge in colivie, si astfel va invata in cele din urma ca daca vrea sa stea afara trebuie sa fie cuminte. Ca sa reuseesti trebuie sa ai multa rabdare si sa stii ca iti poate lua cateva luni de zile. Eu am aplicat o metoda asemanatoare si am obtinut rezultatul dorit dupa 3 luni, dar s-a meritat. Succes.
ioana - 03.01.2010 Am un perus in varsta de 7 ani. Nu ma asculta, se suie pe draperie si incepe sa sape in perete.Daca incerc sa il iau de acolo, pana sa ajung la colivie zboara inapoi.Am incercat ce scrie ma sus, dar nu da roade.Papagalul nu ma lasa nici sa il ating pe spate sau pe cap.Il pot tine pe deget. Ajutor!
Ajutor pentru hrana animalutelor Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele.
Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...
Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!