Cum sa ai grija de puii de papagal
Atunci cand pasiunea te determina sa alegi sa cresti un papagal poti alege varinata de a-ti procura un adult, sau de creste un puiut de papagal. Aceasta alegere va depinde probabil destul de mult de oferta pet-shopurilor din orasul tau. Trebuie sa te gandesti la specia de papagal pe care vrei sa o cumperi si sa o cresti, si sa ai in vedere ca foarte multe specii de papagali au o durata de viata destul de lunga, unele dintre ele depasind durata de viata a omului, deci e posibil sa alegi sa cresti papagali pe care ii vei lasa mostenire nepotilor.
Sa vedem acum cum trebuie sa procedezi daca vei alege sa-ti procuri un pui de papagal. Cresterea puilor de papagali nu necesita cunostinte de expert, ci doar foarte multa rabdare, grija si afectiune, implicand in fapt toate elementele care sunt necesare si atunci cand se creste un copil mic. Un lucru care iti va fi de ajutor este faptul ca puii de papagali invata instinctiv si destul de repede sa manace si sa ciuguleasca.
Un aspect care nu trebuie neglijat este socializarea. Papagalii sunt pasari foarte sociabile, si chiar daca puiul de papagal pare sa nu interactioneze cu tine din prima, ai in vedere ca de eforturile facute de tine in aceasta perioada din viata papagalului va depinde legatura care se va forma intre voi doi. Papagalii invata sa vorbeasca si sa cante in aceasta perioada de pruncie foarte usor. Ei au nevoie de multa atentie, multa iubire si multa interactiune din partea omului pentru a nu se simti singuri si nefericiti.
Ai in vedere ca inainte de a procura puiul de papagal sa fii sigur ca ai procurat o colivie spatioasa, in care papagalul sa se simta bine si cand va creste. In procurarea coliviei, a mancarii, a vaselor pentru hrana si apa si a jucariilor pentru papagal trebuie sa tii cont de specia de papagal pe care doresti sa o achizitionezi. Este foarte important ca atunci cand te hotarasti sa iei un pui de papagal sa faci acest lucru in completa cunostinta de cauza si sa fii gata sa-i oferi toate lucrurile de care are nevoie pentru a avea o viata fericita. Este deci important sa te documentezi referitor la dimensiunile pasarii ca adult, sa ii cumperi o colivie suficient de mare. Pentru ca numeroase detalii despre forma coliviei, tipul de jucarii, mancarea ideala pentru papagali si problemele lor de sanatate se gasesc in articolele noastre din sectiunea "Pasari" te rugam sa le consulti si pe acestea.
Ai in vedere ca curatenia sa fie mentinuta in permanenta si ca temperatura suficient de calda sa fie pastrata si in timpul noptii, mai ales daca papagalul are doar o saptamana.
Lucruri de care e bine sa tii seama in cresterea unui pui de papagal:
- nu crea confuzie in mintea puilor de papagal speriindu-i sau stresandu-i. Ei nu vor mai reactiona fata de tine cu deschidere si prietenie. Vor deveni timizi, speriati si cu probleme de comportament.
- ofera-le confort si siguranta puilor de papagal asezand colivia lor intr-un colt de camera. Astfel, doua parti ale coliviei vor fi cu fata la perete. Ei se pot retrage in acest colt atunci cand se tem sau sunt nesiguri. In acelasi timp, doua parti ale coliviei vor fi cu fata la camera, oferindu-le posibilitatea de a fi in permanenta conectati la actiunea din jur.
- ofera-le puilor de papagal o dieta variata si evita supraalimentarea acestora.
- nu lua niciodata un pui de papagal in mana in prima lui zi de viata. Poti incepe sa-l iei in mana cu mare grija abia din ziua a 4-a de viata.
- monitorizeaza cantitatea de hrana pe care o mananca puiul de papagal, excrementele pe care le face si activitatea lui zilnica pentru a preveni aparitia unei boli.
- 10 minute pe zi petrecute cu puiul de papagal sunt suficiente pentru a-l face in timp sa raspunda la comenzi verbale si sa invete cuvinte noi sau giumbuslucuri. Poti petrece cat mai mult timp cu puiul de papagal fiind atent la reactiile lui si avand grija sa nu-l obosesti niciodata.
- Trimite aceasta pagina:
-