animale de companie
Tags:  hrana   pasari   papagali

Cum ne hranim papagalul?

Modul de hranire al papagalului este foarte important pentru sanatatea lui si ar trebui privit ca o dieta care trebuie sa contina cantitatea corecta de proteine. Proteinele sunt folosite de papagali pentru  stimula cresterea si repararea musculaturii, organelor, penelor, ciocului si a altor tesuturi. Aceste proteine sunt mai ales aminoacizi, care pot fi separati in aminoacizi esentiali si aminoacizi neesentiali. Acestia din urma sunt produsi chiar de corpul papagalului, dar nu sunt suficienti pentru acesta. Deci mai sunt cel putin alti 10 aminoacizi pe care papagalul trebuie sa-i procure din mancare.

Mancarea pentru papagali contine proteine care sunt fie "proteine complete" fie "proteine incomplete", in functie de faptul ca mancare contine numai anumiti aminoacizi sau ii contine pe toti. Un procent ridicat din intreaga cantitate de aminoacizi necesara papagalului se gaseste in oua si proteina animala, considerata hrana de calitate superioara pentru papagali.

Hrana speciala pentru papagali este de preferat sa fie combinata si cu alte surse de proteine. Hrana speciala pentru papagali contine alimente puternic procesate industrial si este bine sa folositi si o alimentatie naturala pe langa cea cumparata din magazin. Aveti in vedere de asemeena faptul ca nu puteti oferi papagalului in fiecare zi aceiasi mancare, ei au nevoie, ca si omul, de mancare variata, de fructe, oua, carne, verdeata, seminte.

Se spune ca papagalii nu pot digera produsele lactate, pentru ca sunt intoleranti la lactoza, dar acesta nu este tot adevarul. Papagalii pot digera produse lactate in cantitati mici sau moderate. Asa ca daca ii oferi papagalului tau produse lactate ofera-i doar cantitati foarte mici si fii foarte atent la excrementele sale. Daca acestea sunt prea lichide  trebuie sa reduci cantitatea de produse lactate oferite papagalului, sau chiar sa incetezi a-i mai oferi lacate pentru o perioada.

Legumele proaspete au o cantitate mica de aminoacizi, calciu si vitamine, desi sunt pline de multi alti nutrienti valorosi. Legumele nu sunt o alegere buna atunci cand e vorba de balansarea unei diete care se bazeaza daooar pe seminte. Desi nu au multi aminoacizi, poti combina legumele in asa fel incat sa creezi o masa plina de proteine. Singurele legume foarte bogate in proteine sun fasolele, dar daca dieta include multe soiuri de luegume combinate poti sa te descurci si fara fasole, oferind totusi destule proteine papagalului tau.

Ce s-a publicat pana acum referitor la cantitatile de proteine ncesare pentru un papagal ne arata ca un papagal are nevoie de 10 - 16% proteine zilnic, dar trebuie sa avem in vedere faptul ca pasarile care se imperecheaza si puii au nevoie de o cantitate mai mare de proteine in hrana. De exemplu, o lingurita de proteine complete pe zi ar fi suficiente pentru nevoile unui papagal de marime mijlocie.

Daca un papagal nu va primi destula proteina completa in mancare el nu va fi complet sanatos, pentru ca deficienta anumitor aminoacizi va putea cauza anumite boli papagalului. El va deveni mai sensibil la infectii, va creste mai incet si va fi mai putin fertil in cazul imperecherii, iar penajul sau va fi mai putin stralucitor si sanatos. Aveti in vedere faptul ca papagalii in crestere precum si in timpul imperecherii au nevoie de o cantitate mai mare de proteine.

Cantitatea de proteine care trebuie oferita unui papagal difera in functie de cantitatea de grasimi din mancare acestuia. Cantitatea de mancare pe care un papagal o consuma depinde de numarul de calorii din aceasta mancare. O mancare bogata in calorii va face un papagal sa manace mai putin. Acesta este motivul pentru care nivelul de proteine din manacare trebuie sa fie mai ridicat, pentru ca papagalul sa poata consuma cantitatea de care are nevoie. Pe de alta aprte o dieta saraca in calorii va determina papagalul sa manace mai mult si nevoie lui de proteine va scadea cu fiecare noua inghititura. Acum apare adevarata problema: nu este bine sa oferim papagalului mancare bogata in calorii, care sa-l sature repede, dar sa nu-i ofere de fapt cantitatea de proteine de cae are nevoie. Acest aspect este valabil mai ales pentru mancarea procesata industrial. Rezultatul va fi o dieta dezechilibrata.

Ideea principala in hranirea papagalului este incercarea de a  se pastra o dieta echilibrata. Daca papagalul nu primeste destula proteina ii primejduiti sanatatea. In acelasi timp, prea multa proteina va duce la un exces de aminoacizi, care sunt folositi pentru producerea energiei, dar si a acidului uric, care va ajunge sa afecteze in final rinichii.

Folositi intotdeauna hrana din magaizin combinata cu mancare proaspata, fructe, legume, carnita de pui sau de peste si oua fierte. Aveti in vedere sa nu adaugati hrana bogata in grasimi papagalului si nici intr-un caz dulciuri sau alimente sarate!
Tags:  hrana   pasari   papagali


1 comentarii

Tudor - 19.05.2019
Am 6 perusi. Sant superbi.


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici