animale de companie
Tags:  boli   pasari   papagali   canari

Pasarea ta s-a imbolnavit? 10 Simptome ale bolilor la pasari

Bineanteles ca tii foarte mult la pasarea ta. Te distrezi dandu-i de mancare si lasandu-i cateva ore libere de zbor prin casa, si o iubesti din tot sufletul. N-ai suporta sa i se intample nimic rau...si totusi...pasarile de companie sunt predispuse bolilor, la fel ca orice alta fiinta vie. Si lor li se pot intampla sa se imbolnaveasca si bolile pasarilor sunt destul de grave, multe dintre ele au nevoie urgenta de interventia medicului, sau pasarea poate muri.

Ce poti tu sa faci, si cum iti dai seama ca o pasare este bolnava, mai ales ca pasarile nu-si arata foarte usor simptomele bolilor? Cel mai simpllu este sa te informezi din timp, ca sa stii ce sa urmaresti, si sa poti recunoaste usor un simptom al bolii. Daca pasarea ta prezinta vre-unul din simptomele afisate mai jos du-o imediat la medic, sau risti sa o pierzi.

Simptomul 1: Culoarea excrementelor
De obicei culoarea excrementelor pasarii tale variaza in gunctie de ceea ce ii dai pasarii sa mamance. Fii totusi atent la modificarea culorii in galben, ruginiu sau negru. Aceste culori ale excrementelor pot indica sangerari interne sau alte aspecte ale unor boli. In acelasi timp, urmareste consistenta excrementelor. Daca sunt prea lichide sau prea solide inseamna ca pasarea ta este bolnava si are nevoie de un consult veterinar.

Simptomul 2: Pene zburlite
Penele zburile indica de cele mai multe ori o boala respiratorie la pasarea ta. De asemenea, pasarile isi zburlesc penele pentru a ascunde scaderile in greutate, ceea ce reprezinta o problema pentru o pasare, punandu-i chiar viata in pericol. Daca pasarea ta isi tine penele zburlite mai mult de 1-2 zile du-o de urgenta la meducul veterinar.

Simptomul 3: Nas rosu, inflamat sau care curge
Nasul pasarii este partea de deasupra ciocului, unde se gasesc cele 2 nari. Fii atent la acestea si vezi daca sunt iritate, inflamate sau daca prezinta secretii. Daca vre-unul din aceste simptome se observa la pasarea ta inseamna ca ea poate avea o boala foarte grava. Fii sigur ca pasarii nu ii va frig, tine-i temperatura corpului ridicata in drum spre veterinar. Si nu astepta, porneste cu ea la medic imediat.

Simptomul 4: Ochi incetosati
Daca pasarea ta are ochii incetosati sau lacrimeaza ea poate avea o boala respiratorie, musculara sau nervoasa. Du-o de urgenta la veterinar, pentru ca altfel viata ei poate fi in pericol.

Simptomul 5: Lipsa poftei de mancare
Pasarile au un metabolism foarte ridicat, de aceea ele au nevoie de o cantitate suficienta de mancare zilnic. Daca pasarea ta nu mai manaca inseamna ca ea poate avea un blocaj intestinal sau o alta problema intervenita in urma unei loviri, si pasarea poate muri foarte repede in lipsa unui tratament medical adecvat. De aceea nu ezita sa o duci cat mai repede la medic. Ca sa iti dai seama de cantitatea de mancare pe care pasarea ta o manaca zilnic este bine sa cureti podeaua custii zilnic. Astfel nu numai ca vei observa daca pasarea manaca sau nu, dar vei vedea imediat eventualel modificari in culoarea excrementelor.

Simptomul 6: Respiratia cu ciocul deschis
Daca observi ca pasarea ta respira cu ciocul deschis, atunci cand este in repaos inseamna ca ea sufera de o boala de plamani, si ca aceasta boala dureaza de ceva vreme, si, netratata s-a agravat. Acest simptom indica una dintre cele mai grave boli pe care o pasare le poate avea si cere sa fie dusa de urgenta la doctor, unde probabil va fi internata pentru tratament.

Simptomul 7: Pene murdare
Pasarile sunt foarte curate. Ele fac des bai si isi curata penele cu ciocul zilnic. Deci daca penele pasarii tale sunt murdare in zona anusului, in preajma fetei sau in alte zone, daca devin patate de excremente si lipite una de alta inseamna ca pasarea ta e bolnava. Monitorizeaza-i si culoarea scaunului si raporteaza veterinarului orice modificare observi in comportamentul sau aspectul pasarii.

Simptomul 8: Scaderi in greutate
Atunci cand pasarea ta nu se simte bine ea isi va umfla penele si tu nu vei putea sa-ti dai seama ca a scazut in greutate. Aceasta scadere in greutate insa e devastatoare pentru sanatatea pasarii. Ea nu isi va pierde doar forta, ci va incepe sa aiba disfunctii la organele interne. Pentru a-ti da seama daca pasarea ta a scazut in greutate este bine sa o cantaresti cu o oarecare frecventa inca din timpul cand este sanatoasa.

Simptomul 9: Pasarea da din coada in sus si in jos
Spre diferenta de oameni pasarile nu au pieptul separat de stomac prin diafragm. In acest fel, muschii de la baza cozii ajuta si la respirat, prin deschiderea mai larga a plamanilor. In momentul in care pasarea are probleme respiratorii muschii cozii vor lucra mai puternic, si astfel coada pasarii se va misca de sus in jos, in ritmul respiratiei. aceste simptome nu se vad la inceputul bolii, ci doar in stadiile mai avansate, deci in vedere ca daca observi aceste simptome la pasarea ta sa o duci de urgenta la veterinar.

Simptomul 10: Pasarea devine mai tacuta
Ca si oamenii pasarile bolnave sunt mai tacute. Daca te-ai obisnuit destul de bine cu pasarea ta vei putea sa-ti dai seama daca este la fel de galagioasa ca de obicei, sau a devenit mai tacuta. Cand observi ca parea ta nu mai e la fel de guraliva monitorizeaz-o atent cateva zile, pentru a descoperi alte simptome ale bolilor.

Ai in vedere ca bolile pasarilor pot evolua foarte repede dintr-un minor disconfort intr-o boala fatala, pentru ca pasarile sunt foarte sensibile. De aceea fii cu ochii in patru si la cel mai mic semn de boala du-ti pasarea la veterinar, ca sa o ai langa tine multi ani fericiti.
Tags:  boli   pasari   papagali   canari


12 comentarii

Andrei - 12.05.2016
Canarul meu nu mai canta cum canta inainte,doar daca ii dau suplimente pentru cantec ,este bolnav?

buy dissertation - 21.11.2012
I value your release referring to this post. I had to say that I have not find such kind of professional writer until this time. Can you compose the very well sited dissertation or thesis topics?

writing service - 21.11.2012
Click over here (gogetessays.com) with the aim to place essay order and you will find perfect college essay writing.

home page - 21.11.2012
It's wrong that some students get high academic results and some dismiss their degrees. Thence, what is their secret? All successful university students are smart and they constantly buy papers service (goldessays.com). Therefore, you can think just about that and do your choice!

thesis - 21.11.2012
You seem to be really master and your article referring to this good topic is superior. Will you continue your story? We should purchase some phd thesis and thesis from you.

Pay or an Essay Now - 05.11.2012
Visit this one home page bestcustompapers.com if you want to get a term paper created by expert wordswiths. This agency offers good help with essay writing.

writers jobs online - 30.10.2012
That is the great fact.Is this possible to find great copywriter jobs 4writers.net? Suppose so, and everyone could find it rather helpful.

get inbound links - 26.10.2012
Do you know that seo articles you submit to article directories ought to be non-plagiarized, just because it can reflect on your site's ranking! Seek for quality article submission (linksexperts.com) company. Article submissions issues provided by our experts are of high standards. Hence, you will surely have higher page rank.

directories submission - 26.10.2012
Every case demands a personal way. Bookmarks submission must be performed by experts like cheap seo packages (4submission.com) providers. Internet sites must be optimized very well!

Lynnette18Jarvis - 31.03.2012
All people deserve wealthy life time and <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> or bank loan would make it much better. Just because freedom is based on money.
Pagina 1 2
Spune Nu eutanasierii!

Spune Nu eutanasierii!

Animale-iubite.ro susutine dreptul la viata al cainilor fara stapan si lupta impotriva eutanasierii acestora. Eutanasierea cainilor fara stapan, care s-a practicat pana de acum de multe ori in Romania, cu sau fara stirea publicului larg nu este solutia pentru disparitia cainilor fara stapan, dupa cum s-a demonstrat deja. O campanie de sterilizare a acestora condusa corect, de persoane competente si iubitoare de animale poate avea rezultatele dorite mai repede decat ne asteptam. Daca sustii dreptul la viata al cainilor fara stapan spune-ti parerea, participa la meetingurile organizate de iubitorii de animale sau semneaza petitii. Daca sustii civilizatia si iubesti animalele fa tot ce poti pentru a opri masacrarea in masa a cainilor fara stapan!

Semneaza petitia impotriva eutanasierii aici:
http://www.fnpa.ro/petitie/spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici
Made by: