animale de companie
Tags:  pisica   cancer   tumori

Tumorile la pisici

Atunci cand la o pisica apare o tumora stapanul devine foarte ingrijorat. Asta pentru ca de foarte multe ori tumorile la pisici indica existenta cancerului. Cel mai des cancer intalnit la pisici este cancerul ganglionar, in timp ce a doua forma de cancer intalnita la pisici este cancerul de piele. Este posibil insa ca unele tumori sa nu fie canceroase.

Cancerul la piele al pisicilor
Pisicile fac cancer la piele din diferite motive: arsuri solare, cauze hormonale, influente genetice, vaccinuri, arsuri, degeraturi, virusi sau influente imunologice. Pisicile pot face si leucemie.

Tumorile benigne la pisici (necanceroase) se dezvolta incet, in luni sau ani. In schimb, cele canceroase au o evolutie mai rapida. Stapanul unei pisici nu trebuie niciodata sa incerce sa determine singur daca pisica sa are cancer sau nu, ci trebuie sa o duca de urgenta la medicul veterinar de fiecare data cand descopera o tumora. Un tratament inceput din timp poate avea rezultate foarte avantajoase pentru starea de sanatate a pisicii. Cu cat cancerul este descoperit mai repede cu atat pisica are sanse mai mari la viata.

Aproape 20% din tumorile maligne la piele ale pisicilor sunt umbflaturi de piele fara par, bombate. Acestea afecteaza mai ales pisicile siameze. De cele mai multe ori tumorile de acest tip sunt indepartate chirugical.

15% dintre tumorile maligne ale pisicilor sunt de tipul scuamos, cauzate mai ales de arsurile solare. Acest tip de tumori afecteaza mai ales pisicile albe sau deschise la culoare.

2%-4% din tumorile canceroase ale pielii pisicilor afecteaza glandele seboreice ale acestora.

Pisicile batrane dezvolta un tip de tumori la piele moi sau dure, dar care nu e neaparat sa fie canceroase. Desi nu s-a dovedit stiintific se pare ca multe tumori la piele ale pisicilor se dezvolta in urma vaccinurilor, mai ales a vaccinului anti rabic. Ceea ce le face mai greu de descoperit este faptul ca se pot forma si la ani buni de la injectarea vaccinului.
Tags:  pisica   cancer   tumori


1 comentarii

raluca - 16.11.2009
saraca pisica sper sa nu pateasca si pisica mea asta :-( :-(
Spune Nu eutanasierii!

Spune Nu eutanasierii!

Animale-iubite.ro susutine dreptul la viata al cainilor fara stapan si lupta impotriva eutanasierii acestora. Eutanasierea cainilor fara stapan, care s-a practicat pana de acum de multe ori in Romania, cu sau fara stirea publicului larg nu este solutia pentru disparitia cainilor fara stapan, dupa cum s-a demonstrat deja. O campanie de sterilizare a acestora condusa corect, de persoane competente si iubitoare de animale poate avea rezultatele dorite mai repede decat ne asteptam. Daca sustii dreptul la viata al cainilor fara stapan spune-ti parerea, participa la meetingurile organizate de iubitorii de animale sau semneaza petitii. Daca sustii civilizatia si iubesti animalele fa tot ce poti pentru a opri masacrarea in masa a cainilor fara stapan!

Semneaza petitia impotriva eutanasierii aici:
http://www.fnpa.ro/petitie/spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici
Made by: