animale de companie
Tags:  rozatoare   gerbili

Comportamentul gerbililor

Gerbilii sunt animale minunate de companie si este foarte interesant sa-i observi. Te-ai intrebat vreodata care este semnificatia comportamentului lor?

Relatia gerbililor cu alti gerbili
Gerbilii sunt animale foarte sociale si nu este o idee prea buna sa-i tii izolati. Perechile de gerbili sau familiile care se formeaza sunt de cele mai multe ori foarte afectuosi unii cu ceilalti. Ei se vor juca fugarindu-se reciproc, luptandu-se si boxand. Gerbelii vor dormi impreuna, strangandu-se la olalta. Gerbelul tau va fi mult mai fericit daca va avea o pereche ( de acelasi sex). Daca planuiesti sa inmultesti gerbelii si vrei sa iei parteneri de sex diferit ai in vedere faptul ca puii nascuti pot fi o problema, e posibil sa nu le gasesti tutror un camin bun, si e de preferinta sa nu incerci sa obtii pui decat daca poti in mod foarte responsabil sa le oferi o viata fericita.

Unii gerbeli se vor lupta intre ei, desi aceste lupte pot fi greu de observat si pot fi confundate cu joaca. Deseori unul dintre gerbili va parea speriat si va chitai tare. Bataia poate fi observata prin faptul ca activitatea este mai intensa si mai violenta decat la joaca. Se pare ca gerbelii care s-au luptat de mai multe ori nu vor avea sansa de a se adapta unul cu celalat. Ca si oamenii, unii gerbeli pur si simplu nu se inteleg. In acest caz gerbilii trebuiesc separati si mutati in custi diferite.

Daca ai un singur gerbil, sau moare un gerbil dintr-o pereche ar putea farte dificil sa introduci un nou gerbil in cusca, mai ales unul matur (mai mare de 8-10 saptamani). Cel mai bine este sa ai un grup de gerbili care au crescut imprena de la o varsta tanara. Solutia ideala ar fi sa alegi sa cumperi un gerbil mai tanar, pentru a nu aparea conflicte, dar uneori s-a intampalt ca si gerbilii mai in varsta sa poata fi prieteni cu gerbilul deja existant in cusca. Daca certurile dintre gerbili nu se atenueaza este mai bine sa-i tineti separat.

Tropaiala gerbelilor

Gerbelii tropaie cand sunt agitati sau stresati, si o fac pentru a atrage atentia celorlalti gerbili, pentru a-i avertiza. Tropaiala se produce prin lovirea pamantului cu labutele, formand un sunet ritmic "da-dum, da-dum". De cele mai multe ori atunci cand un gerbil incepe sa tropaie ceilalti i se alatura. Tropaiala variaza in ritm si intensitatea sunetului in functie de semnificatie si de urenta mesajului, dar poate fi destul de galagioasa, avand in vedere cat de mici sunt de fapt gerbilii. Daca anumite activitati din casa produc sunete ritmice cu aspect tropait gerbilii vor incepe si ei sa tropaie.

Puii de gerbili vor tropai destul de des, dar de cele mai multe ori o vor face ca sa invete, nu ca sa anunte un pericol. Tropaiala gerbelilor este importanta si in ritualul de imperechere.

Curatarea blanii gerbililor
Gerbelii isi vor curata deseori blana, si se vor ajuta reciproc la aceasta treaba. Pe langa faptul ca le pastreaza blanita curata, acest astepct este o parte importanta a comportamntului social al gerbililor. Er vor aprecia si daca le veti oferi din cand in cand cate o portie de nisip in care sa faca baie. Se vor rostogoli si se vor juca in nisip, ceea ce va ajuta la mentinerea curateniei blanitei.

Sunetele scoase de gerbili
Gerbelii scot un chitait ascutit, mai ales in perioada de tinerete. Gerbelii adulti chitaie doar cand se joaca, cand sunt agitati sau stresati.

Gerbelii si rontaitul

Ca majoritatea rozatoarelor gerbelii prefera sa roada tot ce se poate roade. Ei vor rontai partile din lemn sau plastic ale custii. De aceea este bine sa le oferiti jucarii de rontait din lemn sau ramurele, pentru a le permite gerbelilor sa-si satisfaca aceasta activitate naturala.

Saparea tunelurilor
In salbaticie gerbelii traiesc in sisteme complexe de tuneluri, deci ar fi dragut sa le  oferiti posibilitatea de a se ascunde in substratul pe care il folositi: rumegus non-toxic amestecat cu fan, intr-un strat destul de gros.

Marcarea teritoriului
Gerbilii au pe abdomen o glanda care elimina substante mirositoare, pe care o folosesc pentru a-si marca teritoriul. Pentru a face asta ei isi freaca burtica de "mobilierul" din cusca.
Tags:  rozatoare   gerbili





Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici