animale de companie
Tags:  agresivitate   rozatoare   sobolani

Cum ne descurcam cu sobolanii de casa care musca?

Sobolanii crescuti in apartament ca animale de companie nu au obiceiul sa muste. Ei sunt animale calme, inteligente, care se ataseaza de stapan si care nu se manifesta violent. Ce ne facem totusi daca sobolanul nostru ajunge sa muste? Mai intai sa incercam sa intelegem de ce a facut acest lucru si sa apreciem corect tipul de muscatura.

Muscatul degetului printre barele custii
Este posibil ca sobolanii sa muste degetul stapanului introdus printre barele custii. In acest caz sobolanii nu pot fi acuzati prea mult, pentru ca ei pur si simplu confunda degetul cu mancarea. Acest lucru se va intampla mai ales daca aveti obiceiul sa le oferiti mancare tot printre barele custii. Acest tip de muscatura de obicei nu este prea profunda, este mai mult o ciupitura, dar pentru a evita ca sa se intample pe viitor alegeti sa oferiti mancarea sobolanilor prin partea superioara a custii sau prin usita care se deschide special pentru acest scop.

Sobolanii masculi care musca
Cel mai frecvent masculii vor musca dupa varsta de 4-5 luni, cand nivelul hormonilor masculini incepe sa creasca. La unii sobolani masculi se intampla ca nivelul hormonilor sa creasca excesiv si atunci ei vor capata o atitudine "macho". Vor musca pe partenerii de cusca si isi vor musca stapanul, vor urina frecvent, lasand o dara de urina pe oriunde merg pentru a-si marca teritoriul si vor scurma mult pe fundul custii. Tot pentru a-si marca teritoriul se vor freca cu partile laterale ale corpului de diverse obiecte din cusca, pentru a-si impregna mirosul in acestea.

 Numarul excesiv de mare de hormoni masculini va face sobolanul sa fie agresiv si nelinistit. Daca in cateva saptamani nu se potoleste si continua sa fie agresiv muscand colegii de cusca si pe proprietar, sobolanul trebuie castrat. Alegerea trebuie sa fie una usoara pentru stapan pentru ca un sobolan castrat va fi mai linistit, mai bland, si nu in ultimul rand mai sanatos. Prin castrare evitati pericolul dezvoltarii unor boli serioase, cum ar fi cancerul la aparatul reproducator.

Pentru castrarea sobolanului apelati la un veterinar cu experienta in aceasta procedura pentru ca operatia difera fata de cea realizata la pisici si la catei.

Sobolanii femele care musca
Femelele sobolani musca mai ales daca au pui si se tem pentru siguranta acestora. Ele va vor musca daca veti incerca sa ii atingeti si sa ii luati de langa ele. De asemenea femelele sobolani pot musca daca sunt insarcinate.

Luptele intre sobolani
Atunci cand sobolanii se lupta intre ei din diverse motive, si interveniti sa-i despartiti in nici un caz nu bagati mana in cusca, pentru ca va veti trezi cu muscaturi care pot fi chiar serioase. O metoda buna este sa-i stropiti cu apa rece dintr-un pulverizator si atunci cand se linistesc sa-i separati. Puteti folosi la nevoie manusi groase sau puteti arunca un prosopel pe ambele animale prinse in conflict ca sa le derutati si apoi sa le inlaturati din cusca. O muscatura in cazul unui astfel de conflict este scuzabila pentru ca sobolanii va confunda cu unul de-ai lor care incearca sa-i atace. Muscatura este, deci in legitima aparare. Daca conflictele persista depistati sobolanul agresiv si castrati-l. Aceasta operatie ar trebui sa-i inlature instinctele agresive, dar abia la cateva saptamanai dupa operatie.

Reproducerea sobolanilor agresivi
Situatiile descrise mai sus trebuie sa reprezinte exceptii in comportamentul sobolanilor. Sobolanii nu ar trebui in mod normal sa muste. Daca aveti sobolani care sa faca totusi acest lucru aveti in vedere sa nu ii folositi pentru reproducere. Daca va doriti sa va inmultitit sobolanii aveti in vedere ca in cazul acestora trasaturile de comportament se transmit pe cale ereditara, deci evitati inmultirea sobolanilor agresivi, pentru ca puii lor vor mosteni aceasta agresivitate. Pentru reproducere alegeti sobolanii cei mai blanzi si mai prietenosi, chiar daca se intampla uneori ca cei agresivi sa fie mai frumosi.
Tags:  agresivitate   rozatoare   sobolani





Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici