animale de companie
Tags:  ingrijire   pasari   canari

Cum sa ai grija de un canar

Canarul este pasarea de colivie cea mai putin pretentioasa si mai usor de intretinut, adaptandu-se perfect pana si in cel mai mic apartament

Cantecul frumos si melodios al canarilor le-a adus statutul de cele mai populare pasari de apartament din lumea intreaga. Ele nu au nevoie de mult spatiu, asa ca sunt usor de tinut, si se adapteaza la aproape orice mediu. Cu toate acestea, la fel ca si celelalte pasari, au nevoie de spatiu ca sa zboare.
Masculii canta cel mai bine, si de obicei canta mai frumos atunci cand sunt tinuti singuri. La inceputul sec. al XVIII-lea existau douazeci si noua de  varietati evoluate din specia de canar salbatic Serinus Canaria. Canarii sunt originari din Insulele Canare, de la care si-au luat numele, raspandindu-se in Insulele Madeira si Azore. Mai tarziu, minerii germani din muntii Harz au inceput sa-i foloseasca pentru detectarea gazelor toxice in minele de carbuni. Daca pasarile, mult mai sensibile la gaze decat oamenii, mureau brusc, oamenii stiau ca trebuie sa evacueze mina.

Alegerea unui canar
Cand cumperi un canar, alege o pasare activa si vioaie. Penajul trebuie sa fie moale si stralucitor, iar ochii sclipitori. Prinde canarul si tine-l in palma, ca sa-i pipai pieptul. Daca osul pieptului este proeminent, e posibil ca pasarea sa fie prea slaba. Asculta-i respiratia: daca se aud sunete respiratorii ca un clinchet,  faptul ar putea indica existenta unei boli respiratorii.
Canarii sunt buni pentru oamenii care vor sa-i admire in colivia lor. Desi foarte bine domesticiti, ei nu sunt obisnuiti sa fie tinuti in mana si nu le place sa-i atingi.

Casa si masa
Canarii sunt mici, dar foarte activi, si trebuie sa li se ofere suficient spatiu de miscare. Trebuie sa aiba cel putin doua stinghii, destul de departate, ca sa poata sari sau zbura intre ele. Marimea coliviei trebuie sa fie de cel putin 150 centimetri patrati.
Baza coliviei ar trebui acoperita cu hartie. Obisnuieste-te sa te uiti la fecalele pasarii in fiecare zi, cand schimbi hartia.In cazul in care canarul tau mananca seminte, excrementele ar trebui sa fie niste puncte mici, rotunde si negre (fecalele), cu un punct alb mai mic (urat sau urina solida) in varf. Daca pasarea mananca granule, excrementele ar trebui sa fie putin mai mari si s-ar putea sa aiba mai multe culori, de la granule, care au trecut nedigerate prin tractul digestiv. Canarilor le place la nebunie sa faca baie, asa ca le poti pune un vas mic, umplut cu apa calduta. Lasa-i sa se scalde cand vrea. Le mai poti pune pe podeaua coliviei un vas plat cu apa. Pentru a-si mentine un penaj excelent, trebuie sa poata face baie de doua ori pe saptamana.
Taierea aripilor la canari nu se prea practica, pentru ca nu sunt scosi in mod regulat din colivie. Daca vrei sa lasi pasarea libera prin casa, fii foarte atenta la ventilatoarele de tavan, toaletele deschise, piscina etc.
Ghearele trebuie sa aiba o lungime potrivita, daca sunt prea lungi pot reprezenta un pericol. Le poti taia cu foarfeca, dar ai mare grija la vena din interiorul unghiei.

Ca alimentatie, exista diete granulate care asigura o nutritie echilibrata. Canarii trebuie sa mai primeasca si cantitati mici de frunze de verdeturi proaspete, cum ar fi frunzele de salata, de spanac, macris si papadie verde. Le mai plac si feliile subtiri de mar, strugurii, pepenii sau varza de Bruxelles. Ouale fierte sau preparatele comerciale cu oua sunt excelente pentru canarii tineri sau cei care se imperecheaza. Cand canarul are o dieta pe baza de seminte, este necesar suplimentul de vitamine. Ideal este ca vitaminele sa fie adaugate in mancarurile moi, cum ar fi ouale sau amestecurile cu paine moale. Vitaminele pot fi puse si in apa, dar vasul trebuie spalat zilnic, pentru a impiedica aparitia bacteriilor. Suplimentul de vitamine nu este necesar, daca pasaarea primeste o dieta granulata.

ATENTIE! Pasarile trebuie sa aiba zilnic apa proaspata. Daca beau apa care a stat mai mult de 24 de ore, pot muri.

http://www.acasamagazin.ro/acasa/articol/108/Canarul_caruso_inaripat.html
Tags:  ingrijire   pasari   canari


3 comentarii

dede - 03.11.2014
Eu mi-am cumparat un canar si am respectat tot ce scrie si canarului meu ii merge bine ^_^

Sabina - 24.02.2011
vreau sa imi iau si eu un canar din asta.

vasile - 07.02.2010
Articolul contine 50% prostii




Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici