animale de companie
Tags:  dinti   rozatoare   iepuri

Cum ingrijim dintii si unghiile iepurilor de casa?

Iepurii care stau in apartament nu au posibilitatea de a-si toci ghiarele, asa cum fac iepurii salbatici sapand cu ele tuneluri sau zgariind suprafete mai dure. De aceea unghiile lor pot creste excesiv, devenind o adevarata pacoste. Unghiile se pot agata de diverse denivelari sau santulete din podea sau pot sa se incovoaie si sa creeze un adevarat discomfort iepurelui, ajungand chiar sa i se infinga in pielea labutei.

De aceea, pentru a evita ca iepurele tau sa sufere este bine sa-i tai ghearele la intervale de timp regulate. Pentru ca aceasta sarcina nu este usor de indeplinit poti apela la un veterinar pentru asta. Daca totusi vizitele repetate la veterinar ajung sa fie prea scumpe pentru tine va trebui sa incerci sa te descurci singur cu aceasta operatiune.

Iata cateva sfaturi despre cum poti taia cu succes unghiile iepurelui tau.

Cel mai bine este ca pentru aceasta operatiune sa ceri ajutorul cuiva. In 2 treaba va merge mult mai usor. Mai intai inveleste iepurele intr-un prosop mai mare. Astfel il vei tine mai usor imobilizat, el nu va mai putea sa te zgarie si sa se zbata. Acum scoate afara din prosop doar o labuta pe rand. Examineaza atent ghearele. Trebuie sa observi in interiorul ghearei o vena care o vascularizeaza. Aceasta vena nu trebuie taiata. Daca ghiarele sunt negre foloseste o lanterna ca sa descoperi vena. Ai in vedere ca locul din care alegi sa tai gheara sa fie la o anumita distanta de vena, apoi taie cu incredere folosind o unghiera bine ascutita.

Daca se intampla ca din greseala sa tai vena unghiei trebuie sa stii ca iepurele va simti o durere si va incepe sa sangereze. Trebuie sa dezinfectezi locul care sangereaza si sa incerci sa opresti sangerarea cu un tampon de vata si un dezinfectant. Sangerarea in mod normal nu trebuie sa fie prea puternica si ingrijita corespunzator rana se va vindeca cu succes. Important este sa ai in vedere sa nu se infecteze.

Este posibil ca unii iepuri sa se sperie de zgomotul pe care il face unghiera atunci cand taie unghia, deci este de recomandat ca in cazul acestor iepuri, daca unghiile nu sunt prea mari sa folosesti o pila.

Marimea corecta a dintilor iepurilor de casa
Un alt aspect pe care trebuie sa-l ai in vedere sunt dintii iepurelui. Din cauza dietei sau din cauze ereditare este posibil ca dintii iepurelui sa creasca prea lungi. Ca si unghiile, dintii iepurelui cresc in mod continuu, dar se tocesc atunci cand iepurele manaca, deci normal al fi sa ramana la dimensiunea optima.

Se intampla insa ca din cauza lipsei mancarii mai dure sau a unor obiecte de rontait dintii iepurelui sa creasca prea mari. Este bine sa-i verifici starea danturii, maia les daca constati ca iepurele tau nu mai mananca asa ca inainte sau nu mai manaca deloc.

Pentru a verifica starea dintilor ia iepurele in brate tinanadu-l ferm, dar fiind sigur ca nu il strangi prea tare si nu il faci sa sufere. Plaseaza degetul aratator si degetul mare de fiecare parte a gurii iepurelui si ridica cu blandete buza superioara. Analizeaza bine dintii. Ei trebuie sa fie drepti si macinati in mod egal, deci sa aiba aceiasi lungime. Daca un dinte este mai lung pentru ca celalat s-a rupt el se va toci in timp si va ajunge sa fie egal cu cel rupt. Trebuie sa monitorizezi totusi atent activitatea iepurelui si daca observi ca acest aspect il dernajeaza la mancat du-l la veterinar ca sa-i scurteze dintele mai lung.

Dintii de sus trebuie sa-i depaseasca pe cei de jos doar cu putin. Daca ti se pare ca iepurele tau are dintii prea lungi, dar el continua sa manace ca de obicei si nu da semne de apatie nu trebuie sa-ti faci griji. Daca iepurele nu se mai alimenteaza corect si este evidenta disproportia dintilor du-l la veterinar. El va taia dintii la marimea corecta si iepurele va incepe din nou sa manance si sa se simta bine.
Tags:  dinti   rozatoare   iepuri


1 comentarii

overlord - 28.11.2018
ce sa fac daca iepuerle meu berbec german si-a rupt o unghie?
Spune Nu eutanasierii!

Spune Nu eutanasierii!

Animale-iubite.ro susutine dreptul la viata al cainilor fara stapan si lupta impotriva eutanasierii acestora. Eutanasierea cainilor fara stapan, care s-a practicat pana de acum de multe ori in Romania, cu sau fara stirea publicului larg nu este solutia pentru disparitia cainilor fara stapan, dupa cum s-a demonstrat deja. O campanie de sterilizare a acestora condusa corect, de persoane competente si iubitoare de animale poate avea rezultatele dorite mai repede decat ne asteptam. Daca sustii dreptul la viata al cainilor fara stapan spune-ti parerea, participa la meetingurile organizate de iubitorii de animale sau semneaza petitii. Daca sustii civilizatia si iubesti animalele fa tot ce poti pentru a opri masacrarea in masa a cainilor fara stapan!

Semneaza petitia impotriva eutanasierii aici:
http://www.fnpa.ro/petitie/spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici
Made by: