animale de companie
Tags:  ingrijire   pasari   perusi

Totul despre perusi

Perusul, pe numele lui stiintific “Melopsittacus undulatus” este originar din Australia, insa in scurt timp a ajuns una dintre raspandite pasari ca animale de casa (pet), datorita faptului ca sunt usor de intretinut. Datorita relativei simplitati a intretinerii si a costurilor implicate destul de mici, de multe ori se prefera achizitionarea a doua sau mai multor exemplare.In general sunt crescuti pentru coloritul, cantecul si voiciunea lor. Unii se pot dresa sau chiar sa fie invatati sa vorbeasca. Nu putine sunt cazurile in care se ataseaza foarte tare de anumite persoane de familie, in special de cei care au grija de ei. Se supara foarte tare cand nu-si vad stapanii timp indelungat, iar bucuria e pe masura la revedere. Sentimentele sunt reciproce: perusii au un mod al lor secret care ne fac sa ne indragostim de ei inca din primele clipe in care i-am vazut.

Perusii sunt printre cei mai indragite dintre animale de companie. De obicei, de crescutul lor se ocupa copii, dar aceasta pasiune ii va captiva si pe parinti (exact asa s-a intamplat si in cazul meu). Nu sunt pretentiosi la mancare sau la intretinere.

Daca pentru un caine, 1 an este cat 7 ani ai unui om, in cazul perusilor proportia este putin mai mare. 1 an “perusesc” este echivalentul a 9-10 ani ai oamenilor. In primul an, proportia este chiar mai mare, pentru ca un perus de 8-9 luni este deja matur.
Un perus poate trai pana la 10 ani, dar sunt care si depasesc aceasta varsta. Iar cand moare, un perus duce cu el si o parte din stapanul sau. Da, moartea unui unei pasarele atat de mici provoaca o suferinta foarte mare pentru unii. Nu vreau sa par cinic, dar de acest aspect ar trebui tinut cont cand se doreste achizitionarea nu numai a unui perus, ci a unui animal de casa in general.
Descriere:
Ma gandesc ca stiti ca un perus are pene si aripi, un cioc, doi ochi, doua urechi (care nu se vad!), doua picioare. De aceea nici nu mai pomenesc de ele, doar de particularitatile acestora. Un perus dezvoltat normal are 17-18 centimetri, un colorit viu si este foarte voios. Foarte, foarte voios! Exista si un soi de perusi care au dimensiuni de doua ori mai mici. In general nu exista probleme in coexistenta a mai multor soiuri de perusi in aceeasi cusca. Nici imperecherea n-ar trebui sa fie ingreunata.

In mod normal ei sunt de culoare verde, dar prin incrucisari s-au obtinut perusi galbeni, albastri, violeti, sau albi (am avut unul din acesta mai demult). Si cred ca inca se mai “lucreaza” si la alte culori. Sunt exemplare care au diferite combinatii de culoare: galben cu verde, alb cu albastru, gri cu albastru, negru cu galben, negru cu verde, negru cu albastru etc. Iar dispunerea culori poate fi sub diferite modele, de exemplu striatii, pete sau confundate (amestecate).

Dupa cum am mentionat undeva anterior, s-ar putea distinge doua “modele” de perusi. Primul si cel mai raspandit ar fi cel asemanator cu exemplarul din stanga, din poza. Penele din jurul capului sunt mai pronuntate, de asemenea penele din jurul ciocului sunt usor mai mari. Al doilea “tip”, pare sa fie mai mult dintr-o “bucata”, avand coloritul capului asemanator cu restul corpului, iar penele sunt mai mici. In general, al doilea gen de perus este mai mic si ceva mai slabut (si din aceasta cauza sunt si putin mai greu de tinut in mana).

Cum se distinge barbatusul de femela? Simplu. Dar femela de barbatus? La fel de simplu. Cand au cateva luni, in jurul narilor li se formeaza o culoare caracteristica fiecaruia. Astfel in jurul narilor unui mascul va fi o culoare albastruie, iar “nasucul” la o femela e maro. Aceste culori se disting cel mai bine cand ajung la maturitate.

O intrebare care am primit-o de cateva ori pe email si m-a pus putin in dificultate se refera la … diferenta dintre un perus adult si unul puiut. Mi-a fost greu sa raspund pentru ca diferentele dintre un adult si un pui sunt destul de evidente, dar sunt greu de descris. Un pui este mai mic (evident), este mai dragalas (iarasi evident) si cel mai mare indiciu este ca un pui este mai pufos; are penele mai mici si ii confera un aspect pufos si rotunjit. Cand veti vedea un perus “bebe” si un perus adult alaturi, va veti da seama imediat care cine este.

Ce am observat mai ales la perusii mei este faptul ca barbatusul este mai linistit, mai bland si grijului si canta foarte mult. Femelele au un spirit protectiv mai pronuntat, de aceea sunt ceva mai “batause” si dezordonate (in sensul ca strica tot ce apuca). Desigur aceste trasaturi sunt diferite de la exemplar la exemplar.

In general perusii sunt foarte activi, nu stau deloc locului. De aceea, inainte a achizitiona unul, sa va ganditi sa va luati adio la linistea din casa. Pe mine nu ma deranjeaza acest lucru, chiar ma distreaza, mai ales cand ma iau la intrecere cu ei si se enerveaza pe mine. Si atunci au loc mici certuri.

http://www.blog.petz.ro/perusi-totul-despre-ei/
Tags:  ingrijire   pasari   perusi


40 comentarii

cristian marinescu - 02.02.2019
AM UN PERUS DE 10 ANI,NU-L MAIAJUTA ARIPIOARELE LA ZBOR,CANTA,VORBESTE MANANCAMDAR NU MAI POATE ZBURA,CU O SEARA INAINTE A ZBURAT S-A JUCAT,AM INTREBAT LA 2 MEDICI SI MI-AU RECOMANDAT VITAMINE,

claudya - 12.06.2012
Buna am si eu 2 perusi fetita si baetel au doar cateva luni le-am pus o cusca sa oua dar nimic in cusca le-am pus pae dar le mananca le-am pus rumegus dar il da afara si au inceput sa isi manince si cusca spuneti-mi si mie in ce perioada oua si dk au inceput sa isi manance cusca? Si mai am o intrebare atunci cand papagalita oua nu trebuie sa te uiti la ia ca isi mananca ouale Atunci cum ii schimb apa si mincarea cun ii fac curat daca nu trebuie sa te uiti la ia? Va rog sa ma ajutati

Daniel - 08.01.2012
buna mai e putin si o sa imi cumpar 2 perusi eu ii vreau mai tineri pentru ca ii vreau aproape tot timpul vreau sa imi spuneti un lucru cei care o mai avut si cei care se pricep bine la asta eu o sa cumpar 2 perusi si eu imi doresc sa ii invat sa imi stea pe deget de vorbit mai putin dar de stat pe deget asta vreau si as vrea sa stiu cum sa fac sa ii invat sa imi stea pe deget daca sunt doi intr-o colivie.Un exemplu o colega de a mea o avut 2 perusi o murit fetita si o ramas baietelu l si intr-o zi o bagat mana in colivie si io vorbit incet si io spus sa se urce pe degetu ei si s-o urcat intradevar ea ii are de multi ani dar o reusit sa se invete cu ea asa ca vreau si eu sa ii invat pe ei doi sa se urce pe deget ajutati-ma va rog !!!

LORENA - 05.01.2012
Bunã!Numele meu este Lorena ºi am un papagal pe nume CIPI.El aratã exact ca cel din imagine.Da aþi ghicit, CIPI este albastru! Îl am de 4 luni ºi este foarte alintat ºi iubit. El mi-a rãsplãtit iubirea începând sã vorbeascã de mic pentru cã CIPI are 10 luni. CIPI spune: Dã sã pup, Cipi e pui mic, Lore iubeste pe Cipi, Cipi pupã pe mama. Da este foarte vorbãreþ!!! Dar cel mai super e faptul cã mã pupã! Cipi vine la mine cãnd stau in pat si mã ciugoale de buzã (fãrã sã mã doarã). Cel mai mult ii place sã se joace cu creionul (apucã vârful creionului cu ciocul, il ridica si apoi pune piciorul pe el). Dar imi roade foile de la caiet! Îmi stã în cap, pe piept, pe spate (aºa îmi face el masaj cu tãlpicile lui cãlduþe) îmi stã pe mânã ºi pe deget. ÎL IUBESC ENORM!

sony - 04.01.2012
la o nara ieste putin umflat stie cineva ce ie d e facut? alex_claudiu@yahoo.com

Liliana - 10.12.2011
Ati putea sa-mi dati si mie un sfat va rog frumos?Perusul meu(n-am idee din ce cauza) e destul de agresiv.....nu stiu cum pot sa-l mai imbunez?Multumesc mult

anonim - 10.12.2011
foarte tare

andreea - 20.03.2011
am un perus foarte iubitor si dragutz

corina - 17.03.2011
Buna, Carmen! Trebuie sa ai rabdare cu perusii, in timp se vor imblanzi, dar trebuie sa-i lasi sa se obisnuiasca cu tine. Vorbeste-le mult si da-le mancare din mana, si cu tipul vor accepta sa fie mangaiati si se vor aseza singuri pe mana ta.

carmen - 17.03.2011
am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. am luat un cuplu de perusi , sunt pui, au vreo 6 luni si ma chinui sa i invat sa se apropie de mine..au inceput sa pape din palma daca pun mei in ea si o tin in colivie. cum sa fac sa i invat sa ma lase sa i ating? sa le dau mei din deget? si pe el sa vorbesca?/ms
Pagina 1 2 3 4




Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici