animale de companie
Tags:  ingrijire   pasari   zebre australiene

Zebrele Australiene si ingrijirea lor

Zebra australiana este o pasare mica, masurand aproximativ 11 cm si cantarind in jur de 12 gr, si isi datoreaza numele dungilor fine alb cu negru de pe pipt si dungilor late, alb cu negru, de pe coada. Masculul Zebrei australiene prezinta obrajori de culoare portocalie, in timp ce flancurile corpului ii sunt marcate de suprafete rosu-brun, cu picatele albe.

Daca femela Zebra australiana are ciocul de o culoare portocalie-deschis, masculul are ciocul rosu. El isi canta frumoasele cantece de iubire in tot timpul anului. Zebra australiana apartine familiei Estrildidae, care este impartita in 130 de specii si 49 de genuri si traieste de-a lungul Africii si Madadascarului, Asiei de Sud si de Sud-Est si Noua Guinee, Australiei si in multe insule din Oceania. Trasaturile Zebrei australiene apreciate de iubitorii de pasari de companie sunt penajul frumos colorat si cantecul placut.

Hrana

Datorita modului lor de viata in libertate, zebrele australiene si-au dezvoltat un mod de a bea apa diferit de al majoritatii pasarilor. Ele nu-si scufunda ciocul in apa si apoi isi ridicia capul pe spate, pentru a permite apei sa curga pe gat, ci sug apa direct din vas. In salbaticie asta le permite sa nu cada usor prada prodatorilor in timp ce se adapa. Desi Zebrele australiene rezista timp indelungat fara apa nu le testati capacitatea de supravietuire si aveti grija ca apa proaspata sa nu le lipseasca niciodata.

Mancarea preferata a Zebrei australiene sunt semintele de iarba, pe care le ciuguleste de pe pamant sau din lanurile de iarba. In timpul sezonului de imperechere ii place sa isi adaoge la meniu si insecte pe care le prinde in zbor, in aer, sau pe care le ciuguleste de pe pamant. Aveti in vedere asadar sa cumparati din pet-shopul din apropiere hrana speciala pentru Zebra australiana.

Colivia
In timpul cautarii hranei zebra australiana face multa miscare si isi consuma energia. Inchisa intr-o colivie ea va avea nevoie de mult spatiu, in care sa-si poata exersa zborul. Cu cat aveti un numar mai mare de pasari cu atat trebuie sa alegeti o colivie mai mare. Nu uitati ca este foarte important confortul pasarii, deci incercati sa o lasati sa zboare si libera in camera, macar o data la 2 zile, dar fiti sigur ca ati inchis toate geamurile si usile care ar permite pasarii sa evadeze.

Nu asezati sub nici o forma colivia Zebrei australiene in bucatarie sau in baie, deoarece aburii sau vaporii degajati de vasele de teflon ii pot face mult rau. Nu puneti nici jos colivia, pentru ca Zebra australiana sa nu fie stresata de circulatie sau de curentii de aer. Incercati sa asezati colivia intr-o zona mai linistita a casei, dar nu undeva unde va fi complet izolata. Aveti grija sa curatati cel putin o data pe saptamana cusca, sa curatati vasele pentru hrana si pentru apa. Murdaria in colivie poate duce la imbolnavirea pasarilor.

In habitatul lor natural Zebrele australiene traiesc in colonii, formate din mai multe grupuri, formate la randul lor din cateva perechi de pasari. Contactul fizic este important pentru Zebrele australiene, singurii care se evita reciproc fiind masculii. Alegeti asadar sa pastrati mai multe pasari, pentru a le face fericite. Puteti tine mai multe femele, sau o femela si un mascul. Oricum ar fi, nu cresteti o singura Zebra australiana. Ea va suferi de singuratate.

Imperecherea
In timpul ritualului de imperechere masculul efectueaza un dans insotit de triluri, in care topaie, se aseza in diferite posturi si se rasuceste. Femela il invita sa o calce vibrand penele cozii in sus si in jos. Trebuie sa stim ca zebrele australiene isi aleg partenerii pe viata si numai moartea partenerului poate duce la formarea unei alte perechi. In libertate, zebrele australiene isi construiesc un cuib din paie, iarba moale si flori, captusit cu pene. Specifica este intrarea in cuib, care se face prin lateral, zona protejata de un tub scurt. Ouale depuse sunt in numar de 5, iar clocitul se face de catre ambii parinti timp de 13-16 zile. Zebrele australiene isi hranesc impreuna puii si vor continua uneori sa ii hraneasca si dupa ce acestia au crescut si si-au obtinut independenta.
Tags:  ingrijire   pasari   zebre australiene


88 comentarii

Vali - 24.02.2016
Pt Alin, zebrute încearcã sa clocesc singura, ousoarele. Dacã ești din București, îți dau eu mascul. 0722883496

alin - 13.02.2016
cine poate sa ma ajute as dori sa ma ajute pls ..am cumparat o pereche de zebre sau inteles bine au facut oua si acuma masculul a murit a ramas doar femela cu 4 oua ce sa fac as vrea sa imi dati un sfat asa de rau mi-a parut de mascul si acuma chiar nu stiu ce sa fac

laura - 30.04.2012
am 2 zebrute si am avut 2 ture de pui dar tunci cand pui cresteau si incepeau sa manace singuri femela a inceput sa-i bata. nu stiu de ce ? va rog sa ma ajutat-ti daca stiti

Tony - 26.04.2012
daca sunteti in apropiere de valcea, olt dolj, arges, va pot ajuta cu un pui, avem la petshop cativa pui destul de frumosi ! :)

Alina - 22.04.2012
Si mie mi-a murit ieri fetita si baiatu a plans toata noaptea nici nu stiu de unde sa cumpar alta,nu stiu unde gasesc un targ de pasari ...trebuie neaparat sa-i cumpar azi ca nu mai manca,nu se mai misca doar ciripeste non-stop:( in carrefour la pet shop nu am gasit:(

ema - 16.04.2012
Azi noapte mi-a murit si mie femela .Imi pare nespus de rau ca m-am atasat de ele .A ramas singur baiatul ,e vesel a catat toata ziua dar il vad cu parca o asteapta .La ora asta se culcau .El inca canta si parca o asteapta . Maine ma duc sa-i cumpar o alta partenera ,sper sa o accepte desi mi se rupe sufletul sa o inlocuiesc.Sa vad daca gasesc una la fel ,era alba toata cu ciocul portocaliu mfoarte frumoasa .

ANCA - 06.04.2012
AM 2 ZEBRE AUSTRALIENE SI NU VOR SA INTRE IN CUIB DORM PE BARA CE SA LE FAC FEMELA AM CUMPARATO DE CURAND AM MAI AVUT ALTA ANAINTE SI A MURIT NICI IA NU INTRA IN CUIB SI SE JUMULISE APROAPE TOTAL NU STIU CE SE ANTAMPLA VREAU SA AFLU ROG RASPUNS MULTUMESC

Raskonikow - 15.03.2012
multumesc de ajutor! chiar aveam nevoie pentru ca nu am mai avut animale de companie si nu stiam ce sa le fac si cum sa le ingrijesc.

laura - 23.02.2012
eu am auzit ca daca moare masculu maore si femela sasa ca ai grija sau cumparai alt mascul.imi pare foarte rau ca si eu am 2 zebrute

ana - 11.01.2012
Buna...am avut 2 zebre ,iar azi dimineata a murit masculul...femela plange fara incetare...nu stiu ce sa-i fac...sa ma duc la petshop sa-i caut un alt partener?...ma doare sufletul sa o vad asa! va rog din suflet sa-mi dati un raspun. Mulltumesc


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici