Bolile cainilor
Cainele poate suferi de boli infectioase sau de boli parazitare. Iata mai jos descrierea acestora:
Boli infectioase ale cainilor
Jigodia la catei
Determinata de un virus, jogodia se manifesta la caine prin oboseala, febra, catar nazal, netratata ducand la pneumonie, gastroenterita, convulsii sau chiar paralizie. Toti cainii trebuiesc vaccinati impotriva jigodiei, prima data la varsta de 3 luni si apoi in fiecare an. Inaintea vaccinarilor se face un examen parazitologic. Odata anticorpii formati cainele poate elimina virusul fara sa prezinte simptome de boala.
Leptospiroza la catei
Cauzata de Leptospira canicola, leptospiroza se manifesta prin oboseala, inapetenta, sete crescuta, si poate evolua cu nefrita, incovoierea spatelui, diaree.
Hepatita infectioasa la catei
Hepatita infectioasa la catei este provocata de un virus si se manifesta prin inapetenta, diaree, oboseala, si icter (ingalbenirea pielii si a ochilor)
Turbarea la catei
Cauzata de un virus, turbarea se manifesta prin tulburari in comportament (neliniste, agresivitate si dorinta de a musca), precum si prin hipersalivatie si oboseala. In zonele in care turbarea este raspnadita la animalele salbatice (vulpi) se practica vaccinarea cainilor impotriva turbarii. Cainii de serviciu si cei care merg la expozitii vor fi vaccinati in mod obligatoriu. Prima vaccinare se face la varsta de 4 luni. Animalele salbatice care nu fug cand se apropie un om sau un caine sunt suspecte de boala.
Boli parazitare
Ascarizii la catei
Boala este cauzata de Toxocara Canis sau de Toxocara Leonina. Simptomele pot aparea la varsta de 3 saptamani. Viermii parazitari au o lungime de 5-12 cm, iar larvele lor migreaza prin corp si lezeaza tesuturile. Contaminarea se face din mediul inconjurator. Boala se manifesta prin prurit anal, din cauza caruia cainii se tarasc pe anus ("se dau cu sania"). Cauza acestui comportament poate fi uneori si o inflamatie a glandelor anale. Se recomanda sa se consulte cat mai urgent un medic veterinar.
Teniile la catei
Provocata de Dipylidium Caninum, popular cunoscut drept tenie, larva ce traieste in viscerele iepurelui. Tenia are o lungime de 50-200 de cm.
Toxoplasmoza la catei
Toxoplasmoza, cauzata la caini de Toxoplasma gondii este o boala fara simptome clinice.
Pentru a se evita transmiterea de la caine la om a unor paraziti este de recomandat sa nu lasati cainii sa va linga. Dupa ce atinge un caine omul se va spala pe maini. Cainele adult trebuie supus o data sau de 2 ori pe an unui tratament antiparazitar (vermifug).
Puricii la catei
In lunile de vara cainii au deseori purici, din cauza carora se scarpina intens. Multi caini sunt hipersensibili fata de purici si fac alergie la piscaturile acestora. Puricii sug sange de la 20 pana la 150 de minute, dupa care se retrag in ascunzisurile lor. Pentru combaterea puricilor este neaparat necesar ca lucrurile din culcusul cainelui sa fie spalate si tratate cu insecticide de contact, bineainteles pe langa tratamentul care va fi aplicat cainelui.
- Trimite aceasta pagina:
-