
Cum sa ai grija de puii de catel
Va prezentam cateva sfaturi legate de cresterea puilor de catel. Ne vom referi in continuare nu la problemele tipice ci mai degraba la acele incidente care trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. Puii vomita destul de repede si din cauze multiple: mersul cu masina, un efort fizic mai mare sau pur si simplu calitatea mancarii pot determina o astfel de reactive. Voma se poate produce si din cauza infestarii cu paraziti dar si ca un simptom al unei boli infectioase. Pentru a determina cauza exacta cel mai bine este sa va prezentati la veterinar, mai ales daca voma dureaza mai mult de o zi sau este insotita de febra si diaree.
De asemenea, este posibil sa apara lipsa apetitului care se poate datora stressului despartirii de mama. In aceasta situatie este bines a incercati sa ii dati o hrana umeda recomandata pentru varsta puiului. Este bine sa nu ii dati lapte, acesta fiind mai greu digerat de stomacul puiului, mai ales daca a trecut perioada de intarcare.
O situatie comuna in care poate sa apara atat voma cat si lipsa apetitului este ingestia unor corpuri straine. Astfel, va recomandam sa supravegheati cu atentie puiul sis a nu permiteti inghitirea unor corpuri straine. Daca stiti sau suspectati ca s-a produs un astfel de incident, prezentati-va de urgent la veterinar, ocluziile intestinale putand pune in pericol viata puiului.
Este stiut ca in primele luni de viata, pana la terminarea schemei de vaccinare se recomanda ca puiul sa nu fie scos din casa. Aveti insa grija, la prima iesire, nu fortati puiul si evitati o plimbare prea lunga. Pernutele de la labutele acestuia sunt foarte sensibile si se poate rani.
Va recomandam, de asemenea, sa aveti in casa un unguent cu antibiotic, indicat de medicul veterinar. Acesta se dovedeste util in cazul ranilor sau zgarieturilor mai adanci, evitand astfel infectarea zonei respective.
Este posibil sa constatati ca puiul dumneavoastra se scarpina destul de des. Verificati blanita iar in cazul in care descoperiti paraziti consultati veterinarul care va va recomanda un produs ce poate fi utilizat la varsta lui. O alta cauza a scarpinatului o poate constitui alergiile la mancare, matreata sau diferite eczeme care sunt diagnosticate de catre medical veterinar.
Este de importanta deosebita, atat pentru sanatatea puiului cat si pentru a dumneavoastra, sa mentineti un contact strans cu medicul veterinar si sa ii urmati indicatiile. In felul acesta va veti putea bucura pe deplin de puiutul dumneavoastra si il veti urmari transformandu-se intr-un caine adult sanatos si dornic de joaca.
http://www.animalpedia.ro/ingrijirea-puilor-de-caini/
- Trimite aceasta pagina:


-