animale de companie
Tags:  hrana   pisica

Ce manaca pisicile?

Pisica are nevoie de o cantitate relativ mare de substante nutritive, in special proteine. Hrana pisicii trebuie sa fie de buna calitate, mai ales in ultima treime a gestatiei si in cursul perioadei de crestere. Laptele de pisica este bogat in proteine si grasime, astfel incat pisoii cresc repede in primele saptamani de viata. La 9 zile dupa fatare, ei si-au dobandit deja masa corporala.

Necesarul de energie al pisicilor tinere este de 250 kcal/kg masa corporala. O pisica in varsta de 7 saptaani, cu o masa corporla ade 500 de grame are asadar nevoie de 125kcal/zi. Hana care se administreaza de obicei pisicilor are un continut caloric de 125 kcal/100g, exact cat trebuie pentru o pisica de 500 de grame. Cu alte cuvinte, pisica manaca mult. (100g hrana=20% din greutatea ei). Dar stomacul pisicii are un volum mic in perioada de crestere, astfel incat se recomanda ca la varsta de 16-18 saptamani sa i se dea de mancare de 4 ori pe zi, la 12-24 de saptamani de 3 ori pe zi, iar la 24-40 de saptamani de 2 ori pe zi. Pisicilor adulte li se poate da de mancare o data sau de 2 ori pe zi, in functie de calitatea hranei. Daca mancare are o calitate buna pisica se poate satura pentru un interval de la 24 pana la 36 de ore. Hrana pisicii trebuie sa fie usor digestibila. Se va evita supraalimentatia pisicii. La pisicile adulte necesarul caloric depinde de intensitatea de mancare. Pisicile cu activitate corporala redusa au nevoie de  circa 60kcal/kilocorp, iar cele cu activitate mai intensa de 90 kcal. Continutul in proteina al substantei uscate trebuie sa fie la pisica tanara de circa 32%. Pentru pisica adulta ajung si 15-20%. Pisica si cainele consuma in general aceiasi hrana.

Dintre vitaminele mai importante pentru pisici enumeram  vitaminele A, D, E si B1. Pentru prevenirea rahitismului trebuie sa se asigure necesarul de vitamina D, de calciu si de fosfor. Necesarul zilnic este, la vitamina A, de 1600-2000 UI iar la vitamina D de 50-100 UI, Prin fierbere se distrug o parte din vitaminele grupului B. Carenta in vitamina B1 se manifesta prin tulburari ale sistemului nervos.

Ce manaca o pisica gestanta
Spre sfarsitul gestatiei fetusii au un ritm de dezvoltare accelerat, incat nevoie de hrana creste. O pisica gestanta cu o masa corporala de 4-5 kg are nevoie zilnic de 200-250 gr de hrana de buna calitate.

Incepand cu saptamana a 3-a sau a 4-a de viata pisopilor trebuie sa li se dea o hrana suplimentara de buna calitate. In acest scop se foloseste carnea maruntita si preparatele care inlocuiesc laptele. Grisul cu lapte sau fulgii de ovaz fierti in lapte sunt mancati de puii de pisica cu multa placere.
Tags:  hrana   pisica


6 comentarii

masha - 17.05.2016
pisica mea are e4,5 luni si s- a cam ingrasat pardon, are 1900 kg cam cata mancare in grame sa i idau )zilnic,o hranesc doar cu mancare speciala de pisici

elena - 03.02.2011
smantana mananca.ou mai putin.multumesc mult de sfaturi si de ras.

corina - 03.02.2011
Pori incerca mancare royal canin pentru pisici pretentioase. Se gaseste la pet shop. Daca o tii in apartament si nu iese afara e bine sa-i cumperi si iarba matei. Da-i si smantana, ou, branza de vaci...oricum, mai diversificat. Daca nu vrea deloc mancare epntru pisici asta e...sa manace ce ii place...doar sa aiba si posibilitatea de a manca variat.

elena - 03.02.2011
cremvusti,sunca,peste si pui prajite.o am de la 3 sapt si scum are 6 luni.mancarea de pisica o miroase si atat.fie ea uscata sau umeda.am incercat toate firmele posibile.

corina - 03.02.2011
Pana a cum ce a mancat? Daca nu mamanca de o vreme incoace paote fi bolnava, sau i-ai schimbat mancarea si nu-i palce. Manaca mancare gatita in casa?

elena - 03.02.2011
ce pot face daca pisica nu mananca mancare de pisici?
Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici