Comportamentul sexual la pisici
Imperechearea pisicilor este deseori insotita de multa galagie, incat unii oameni isi dau seama de prezenta pisicii numai in acea perioada.
Caldurile apar pentru prima data la pisicile in varsta de 6-8 luni. Imperecherea la pisici are loc de obicei de 2 ori pe an, si anume in lunile feruarie- martie si in lunile de vara. Din septembrie pana in ianuarie la pisici nu mai are loc maturarea foliculilor ovarieni.
Daca primavara, dupa primul ciclu de calduri pisica nu a fost fecundata, se intampla ca dupa 14-28 de zile sa apara un nou ciclu de calduri. Daca pisicile sunt tinute in spatii cu temperatura constanta caldurile au loc tot timpul anului, la intervale de 16-28 de zile.
Durata caldurilor este de la 3 pana la 10 zile. Imperecherea pisicilor are o influenta hotaratoare asupra acestei durate, pentru ca ovulatia este declansata in urma imperecherii. Ovulatia incepe la 20-30 de ore dupa imperechere, ovulele fiind eliberate rand pe rand, in intervale scurte si intr-un numar de maxim 12. Motanul repeta imperecherea la anumite intervale astfel incat in partea superioara a oviductului se vor acumula suficienti spermatozoizi pentru fecundarea ovuleleor. Dupa 24-72 de ore de la ovulatie, se formeaza pe ovar corpi galbeni, care contin pigmenti galbnei si secreta progesteron. Progesteronul determina sfarsitul caldurilor si pregateste mucoasa uterina in vederea nibatiei embrionilor.
Daca pisicia nu se imperecheaza foliculii nu se sparg (nu elibereaza ovulul) si secretia hormonilor de calduri (ae esterogenului) se mentine mai mult timp. Caldurile dureaza in acest caz pana la 10 zile.
La pisici caldurile debuteaza prin neliniste. Pisicile incep sa se plime mai des si scot un sunet caracteristic (gurr-miau), pentru atragerea motanilor. Pisica in calduri este mai tandra decat de obicei si se alinta mai mult mangaindu-si capul de om.
Inainte si in timpul caldurilor glandele din regiunea genitala a pisicii secreta substante odorante care atrag de la distanta motanii. De obicei pisica in calduri este curtata de mai multi motani, iscandu-se astfel lupte serioase. Concertul nocturn al motanilor este insotit in majoritatea cazurilor de batai, zgarieturi si muscaturi pana ce ramane un singur motan. Deseori si acesta este atat de obosit dupa bataie incat renunta pentru moment la intentiile sale sexuale. Nu este exclus in acest caz ca pisica sa "plece" cu alt pretendent.
La inceputul caldurilor pisica se incolaceste foarte des, aceast faza purtand numele de "incolacire". Ii place sa filtreze si sa evite inintial intentiile "mai serioase". Prin acest comportament motanul este stimulat sexual. Odata cu cresterea secretiei de esterogen pisica devine dornica de imperechere. Uneori respinge enrgic motanul lovindu-l cu labele, ca imediat dupa aceea sa-l mangaie cu capul. Imperecherea are loc destul de repede. Cu ajutorul dintilor motanul apuca pisica in regiunea cefei si face saltul. Penisul motanului ramane in vagin numai pana la 5-10 secunde. Apoi motanul coboara repede de pe pisica, iar aceasta il urmeaza uneori intr-un "extaz amoros".
Dupa prima imperechere pisica se arata interesata de alte imperecheri. La scurt timp se apropie de motan, prezentandu-i posteriorul si privindu-l pe dupa umar. Astfel stimulat motanul va repta imperecherea. Dupa cateva imperecheri interesul sexual al motanului slabeste. Pisica insa il curteaza in continuare: toarce, isi freaca capul de el si ii prezinta posteriorul. Daca este prea obosit motanul pleaca chiar daca pisica se joaca cu el incalacandu-l.
O problema deosebita este limitarea capacitatii de reproducere a pisicilor. Numarul mare de pui nascuti de pisica nu va vor ajuta sa le gasiti repede camin. Decat sa aveti astfel de probleme apelati la un medic pentru castrarea pisici sau a motanului dumneavoastra. Asta ii va face mai usor de ingrijit, mai afectuosi si mai linistiti si va indeparta posibilitatea ca micile pisicute nascute sa sufere o viata de abuzuri sau sa fie ucise la nastere (ambele posibilitati sunt, de altfel, pedepsite prin lege).
- Trimite aceasta pagina:
-