animale de companie
Tags:  fatare   comportament sexual   calduri   pisica   gestanta

Comportamentul sexual la pisici

Imperechearea pisicilor este deseori insotita de multa galagie, incat unii oameni isi dau seama de prezenta pisicii numai in acea perioada.

Caldurile apar pentru prima data la pisicile in varsta de 6-8 luni. Imperecherea la pisici are loc de obicei de 2 ori pe an, si anume in lunile feruarie- martie si in lunile de vara. Din septembrie pana in ianuarie la pisici nu mai are loc maturarea foliculilor ovarieni.

Daca primavara, dupa primul ciclu de calduri pisica nu a fost fecundata, se intampla ca dupa 14-28 de zile sa apara un nou ciclu de calduri. Daca pisicile sunt tinute in spatii cu temperatura constanta caldurile au loc tot timpul anului, la intervale de 16-28 de zile.

Durata caldurilor este de la 3 pana la 10  zile. Imperecherea pisicilor are o influenta hotaratoare asupra acestei durate, pentru ca ovulatia este declansata in urma imperecherii. Ovulatia incepe la 20-30 de ore dupa imperechere, ovulele fiind eliberate rand pe rand, in intervale scurte si intr-un numar de maxim 12. Motanul repeta imperecherea la anumite intervale astfel incat in partea superioara a oviductului se vor acumula suficienti spermatozoizi pentru fecundarea ovuleleor.  Dupa 24-72 de ore de la ovulatie,  se formeaza pe ovar corpi galbeni, care contin pigmenti galbnei si secreta progesteron. Progesteronul determina sfarsitul caldurilor si pregateste mucoasa uterina  in vederea nibatiei embrionilor.

Daca pisicia nu se imperecheaza foliculii nu se sparg (nu elibereaza ovulul) si secretia hormonilor de calduri (ae esterogenului) se mentine mai mult timp. Caldurile dureaza in acest caz pana la 10 zile.

La pisici caldurile debuteaza prin neliniste. Pisicile incep sa se plime mai des si scot un sunet caracteristic (gurr-miau), pentru atragerea motanilor. Pisica in calduri este mai tandra decat de obicei si se alinta mai mult mangaindu-si capul de om.

Inainte si in timpul caldurilor glandele din regiunea genitala a pisicii secreta substante odorante care atrag de la distanta motanii. De obicei pisica in calduri este curtata de mai multi motani, iscandu-se astfel lupte serioase. Concertul nocturn al motanilor este insotit in majoritatea cazurilor de batai, zgarieturi si muscaturi pana ce ramane un singur motan. Deseori si acesta este atat de obosit dupa bataie incat renunta pentru moment la intentiile sale sexuale. Nu este exclus in acest caz ca pisica sa "plece" cu alt pretendent.

La inceputul caldurilor pisica se incolaceste foarte des, aceast faza purtand numele de "incolacire". Ii place sa filtreze si sa evite inintial intentiile "mai serioase". Prin acest comportament motanul este stimulat sexual. Odata cu cresterea secretiei de esterogen pisica devine dornica de imperechere. Uneori respinge enrgic motanul lovindu-l cu labele, ca imediat dupa aceea sa-l mangaie cu capul. Imperecherea are loc destul de repede. Cu ajutorul dintilor motanul apuca pisica in regiunea cefei si face saltul. Penisul motanului ramane in vagin numai pana la 5-10 secunde. Apoi motanul coboara repede de pe pisica, iar aceasta il urmeaza uneori intr-un "extaz amoros".

Dupa prima imperechere pisica se arata interesata de alte imperecheri. La scurt timp se apropie de motan, prezentandu-i posteriorul si privindu-l pe dupa umar. Astfel stimulat motanul va repta imperecherea. Dupa cateva imperecheri interesul sexual al motanului slabeste. Pisica insa il curteaza in continuare: toarce, isi freaca capul de el si ii prezinta posteriorul. Daca este prea obosit motanul pleaca chiar daca pisica se joaca cu el incalacandu-l.

O problema deosebita este limitarea capacitatii de reproducere a pisicilor. Numarul mare de pui nascuti de pisica nu va vor ajuta sa le gasiti repede camin. Decat sa aveti astfel de probleme apelati la un medic pentru castrarea pisici sau a motanului dumneavoastra. Asta ii va face mai usor de ingrijit, mai afectuosi si mai linistiti si va indeparta posibilitatea ca micile pisicute nascute sa sufere o viata de abuzuri sau sa fie ucise la nastere (ambele posibilitati sunt, de altfel, pedepsite prin lege).
Tags:  fatare   comportament sexual   calduri   pisica   gestanta


11 comentarii

ROXANA - 21.04.2012
Andreea: si eu am acceasi prob k si a ta ....pisicutza mea face urat la motan ....u ce ai rezolvat?

Andreea - 10.02.2012
Am o persana de 1 an si 4 luni, este in calduri de 3 zile si i-am adus un motan aseara. De cand l-am adus il maraie si-l "scuipa" si nu-l lasa sa se apropie de ea (se poarta ca si cum i-ar fi forte frica de el). e a doua zi de cand am motanul acasa si situatia nu s-a schimbat deloc. ce sa fac sa mai tin motanul? am impresia ca o chinui, pentru ca sta numai ascunsa. Astept un raspuns, daca cunoasteti o rezolvare a acestei probleme. Multumesc!

emy - 29.07.2011
eu am doar o pisica vecinii mei au motani si a facut pui cu unul dintre ei. nu stiu cu cine. am o pisica alb cu negru si a facut 5 puisori.unul alb,altul negru,unul alb cu negru,unul tigrat si altul e roscat.cu cine a facut? a facut cu unul roscat sau cu unul tigrat? ciudat e ca motani tigrati nu sunt pe aici.cum a facut tigrat daca nu e prin preajma niciunul? ajutatima!

aw7999 - 18.05.2011
dar pisica mea a nscut niste pui micuti si draguti.motanul,find gels fiinda pisica nui mai acorda atentie ata de mult a luat un pui si cred ca la omorat .ce sa fac cu el?ce sa fac cu puisorul care ia mai ramas ?mie tare frica sa nul ia si pe ala

mihai - 10.10.2010
mah cn a scris la gandit da sunt greseli de ortografie orcum nu cont e belea ms ca am pisica

Laura - 04.04.2010
In cazul pisicilor, cat de normala este o perioada de calduri de 5 saptamani??? Am adoptat in 2007 un puiut de pisica, femela, dintr-o gara (in Mangalia). Se numeste Sheeva. Eram mereu foarte apropiate, pana in februarie a.c., cand a intrat in calduri. Dupa 1 saptamana a facut o pauza de 3-4 zile, in care s-a comportat normal, dar dupa aceea a intrat la loc in calduri si nu-i mai trece deloc. Nu vroiam s-o castrez inainte sa aiba si ea macar o data puiuti, dar nu-mi permit sa-i cresc chiar acum. Vara trecuta am observat ca pastilele specifice nu-i faceau prea bine si acum am vrut sa evit sa-i dau, sperand sa treaca repede. Problema cea mai grava n-ar fi ca nu mai suport sa zbiere toata noaptea de parca ar taia-o cineva, dar stau la bloc, in chirie, e plin de varstnici, si risc sa ma dea afara din cauza ei.. Daca ar putea cineva sa-mi dea si mie orice ajutor/sfat, ar fi un gest foarte nobil.. N-am cui s-o dau si nici unde sa stau daca voi pierde chiria din cauza ca e ea disperata dupa motani. Ce ma sfatuiti sa fac?

Eu - 23.02.2010
Suntenti nebuni..cum sa imperecheati pisici de 3 luni...pai e ca si un copil de 5 ani..trebuie sa aibe cel putin 1 an. Cand iei o pisica te interesezi de toate aspectele nu te intrebi dupa aceea ce faci cu ea! Ori o castrezi ori o dai cuiva care ar putea avea mai multa grija de ea!

steliana - 12.12.2008
atentie

carmen cune - 23.11.2008
pisicuta mea are 3 luni si este in calduri.Medicul nu vrea sai faca injectia pentru a reveni la normal pentru ca el considera ca este prea mica si ar putea sa moara din cauza asta.Totusi este greu sa o suportam 10 zile urland prin casa.Ce ar trebui sa face??? Sa o lasam sa se imperecheze??? Totusi e mica sa faca pui de acum !!!!

liza - 21.08.2008
Am auzit ca trebuie sa se obisnuiasca mai intai cu pisica..altfel se pot bate..cel mai bine e sa-i lasi pana se imprietenesc si pana il accepta pisica...si vezi ca se imperecheaza de mai multe ori:D trebuie sa ai rabdare. Poate ne povestesti cum a fost;)
Pagina 1 2


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici