
Baia pisicilor
Pisica este unul dintre cele mai curate animale. Ea este renumita pentru felul in care se spala de cate ori are ocazia. In acelasi timp, in afara de pisica de rasa Turkish Van, care iubeste apa si baile, pisicile in general se tem de apa si baia, desi pentru stapanii lor poate fi amuzanta, este pentru ele o adevarata cauza de stres.
De regula pisicile cu parul scurt, mai ales daca stau in casa nu este necesar sa fie spalate.
Bineanteles, exista situatii in care o pisica trebuie obligatoriu spalata. Care ar fi situatiile care necesita baia pisicii?
- blana pisicii este foarte murdara (daca, de exemplu, pisica a stat afara);
-blana pisicii este incalcita si nepieptanata (mai ales in cazul in care tocmai ai adoptat o pisica de pe strada);
- pisica s-a murdarit cu o substanta pe care nu o poate indeparta singura sau toxica (ulei de motor - de sub vreo masina, otrava de gandaci pudra etc.);
- pisica este masiv infestata cu paraziti externi (iar baia ajuta la eliminarea acestora!);
- expozitii feline
- pisica este dintr-o rasa cu parul lung. (in acest caz firele de par din blana se pot incalci si pot forma smocuri de par care se murdaresc mai usor. Acest aspect se poate evita prin perierea zilnica a pisicii. Daca totusi ati constatat ca pisica cu parul lung necesita o baie acordati atentie speciala smocurilor de par incalcit in timpul baii si incercati sa le descurcati. Daca nu merge treaba ele vor trebui tunse cu mare grija, pentru a nu rani accidental pisica.)
Daca se ajunge la baie iata ce trebuie sa stiti despre comportamentul pisicilor la baie si despre ce trebuie sa faceti:
Pregatirea baii pisicii
Fiti sigur ca ati pregatit mai intai un lighean in care sa spalati pisica. Trebuie sa stiti ca pisica se va speria ingrozitor cand va vedea multa apa si cand va intelege ca trebuie sa ajunga in acea apa. Ea va incepe sa se zbata, sa-si mareasca ochii de spaima, sa miaune sfrasietor si sa-si ininga unghiile oriunde pentru a evita intrarea in apa. De aceea e mai bine ca baia sa aiba loc intr-un lighean care sa permita ca nivelul apei sa ajunga pana la pieptul pisicii, si nici intr-un caz in cada sau intr-un recipient prea mare.Asezati pe fundul ligheanului un prosop, pentru ca pisica sa se simta ancorata, agatandu-se cu ghearele in el.
De multe ori pisicile simt ce le asteapta din comportamentul dumneavoastra. Multe pisici care stau cuminti cand li se pregateste o vizita la doctor sau o baie fug in secunda in care incercati sa le prindeti pentru ca intuiesc "pericolul". Este bine sa luati pisica cu ceva vreme inaintea baii si sa o asezati intr-o camera fara mobilier sub care sa se poata ascunde.
Baia pisicii
Cel mai bine este ca pisica sa fie spalata de 2 persoane. Ea va incerca sa scape asa ca nu veti reusi de unul singur sa o tineti in apa si sa o mai si spalati. Asadar trebuie sa fiti pregatit in lupta, si unde-s multi, puterea creste. Aduceti pisica in baie si inchideti usa baii. Daca pisica scapa in timpul baii sau dupa se va ascunde in cel mai intunecat loc al casei, cel mai probabil sub un pat sau dupa vre-un dulap de unde va iesi peste multe ore, murdara si probabil cu o raceala la bord.
Pentru a reduce stresul pisicii este bine sa nu o asezati in ligheanul plin. Asezati pisica in ligheanul gol si incepeti sa-l umpleti incet, in timp ce vorbiti cu pisicia, o alintati si o mangaiati. Temperatura apei nu trebuie sa fie ridicata, dar nici foarte rece. Este de ajuns o apa calduta, cu temperatura cat mai apropiata de cea a corpului pisicii.
Cand apa a juns la pieptul pisicii nu mai umpleti ligheanul. Nu spalati pisica pe cap, pe ochi, urechi si botic. Daca este murdara pe cap si trebuie spalata nu o udati cu apa din lighean, ci folositi o laveta inmuiata in apa si stoarsa. Pentru spalarea pisicii folositi numai sampon pentru pisici care se gaseste in magazinele de specialitate sau in cabinetele medicilor veterinari. Nu folositi sampon pentru oameni sau pentru catei pentru ca ar putea sa le faca rau.
Pisica trebuie clatita foarte bine pentru a indeparta toate urmele de sampon. Folositi asadar mai multe ape la clatire. Dupa baie, pisica, considerand ca a fost murdarita va incepe sa se linga pentru a se curata si nu este bine sa inghita urmele de sampon.
Uscarea pisicii
Dupa baie scoate pisica din apa si las-o sa se scuture. Ea va face asta cu siguranta si va incerca sa fuga. Daca usa este inchisa pisica nu va putea sa evadeze si tu vei reusi sa termini treaba pe care ai inceput-o. Ia pisica si sterge-o bine cu un prosop gros, absorbant. Ai grija sa nu folosesti miscari prea energice care sa-i smulga fire din blanita sau sa-i irite pielea. Foloseste mai degraba miscari de tamponare cu mainile pe prosop. Dupa ce cantitatea cea mai mare de umezeala a fost indepartata poti incerca sa usuci pisica cu un feon fara zgomot, tinut destul de departe de ea pentru ca jetul de aer sa nu fie prea fierbinte. Daca pisica nu sta la uscarea cu feonul si devine agitata alege sa o stergi cu alt prosop, uscat. Ai mare grija ca pisica sa nu raceasca. Dupa baie tine-o intr-o camera calda si pastreaz-o invelita in prosop pana se usuca mai bine.
- Trimite aceasta pagina:


-