Ce manaca porcusorii de Guineea?
Porcusorii de Guineea si vitamina C
Vitamina C este de cea mai mare imortanta pentru porcusorii de Guineea, deoarece organismul lor, ca si cel uman, nu o poate produce singur. Fara cantitatea corecta de vitamina C porcusorii de Guineea se pot imbolnavi foarte grav. Cantitatea de vitamina C necesara unui porcusor de Guineea este in jur de 10 - 30 de mg pe zi. Femelele gestante, cele care alapteaza, puii si porcusorii bolnavi au nevoie de o cantitate mai mare.
Pentru a obtine cantitatea ideala de vitamina C de care un porcusor de Guineea are nevoie combinati hrana speciala pentru porcusorii de Guineea cu verdeata si fructe sau legume bogate in vitamina C.
Majoritatea mancarurilor speciale pentru porcusorii de Guineea au adaugata vitamina C, care din nefericire este destul de instabila si se va degrada repede. Pentru a conserva mai bine vitamina C din hrana porcusorilor de Guineea pastrati cutia cu mancare intr-un loc intunecat si racoros.
Daca este nevoie sa suplimentati portia de vitamina C a porcusorilor de Guineea alegeti sa le oferiti vitamina C sub forma de tablete, special create pentru porcusorii de Guineea. Daca nu gasiti aceste tablete folositi tabletele de vitamina C pentru oameni, dar aveti in vedere sa luati doar vitamina C si nu un complex de vitamine. Vitaminele speciale pentru porcusori vor fi rontaite cu palcere de acestia, iar vitaminele pentru oameni pot fi pisate si imprastiate peste mancarea porcusorilor. Aveti grija sa nu le oferiti o doza mai mare de 50 de mg pe zi.
Vitamina C poate fi adaugata si in apa, dar legate de acest procedeu apar unele probleme. Vitamina C isi pierde repede valoarea in apa si va trebui sa refaceti amestecul in fiecare zi, daca nu chiar de 2 ori pe zi. Alta problema ar fi posibilitatea ca porcusorii de Guineea sa refuze sa mai consume apa din cauza gustului schimbat, ceea ce poate duce la aparitia unor probleme de sanatate. Aceasta metoda nu va poate garanta faptul ca porcusorul de Guineea a primit suficienta vitamina C.
Metodele ideale sun oferirea fructelor, legumelor si verdeturilor bogate in vitamina C (patrunjel, mar, portocala, papdie) sau in cazul in care acestea lipsesc din meniu, suplinirea necesarului prin folosirea de vitamina C pisata.
Hrana speciala pentru porcusorii de Guineea
Hrana speciala pentru porcusorii de Guineea disponibila in magazine este o hrana de baza ce trebuie oferita zilnic. Majoritatea porcusorilor de Guineea nu se vor supraalimenta, dar daca observati ca acestia devin obezi trebuie sa le reduceti cantitatea de astfel de mancare. Folositi mancare pentru porcusorii de Guineea de calitate superioara, cu data expirarii inscriptionata pe ambalaj, si care, in functie de aceasta data este inca proaspata. Ca vitamina C sa nu isi piarda efectul in timp cumparati mancarea pentru porcusorii de Guineea in canititati mici si depozitati-o in locuri umbroase si racoroase.
Atunci cand alegeti hrana pentru porcusorul de Guineea evitati mancarurile ce contin nuci, alune sau seminte, fructe uscate, produse din porumb, sau componenete procesate industrial. De asemeena evitati mancarea cu continut ridicat de zahar (sucroza, fructoza, sirop de porumb..etc). si mancarea cu multi conservanti si compusi chimici.
Fanul in dieta porcusorilor de Guineea
Fanul trebuie sa faca pearte in mod constant din dieta si o portie proaspata trebuie sa fie la "indemana" porcusorilor
tot timpul. Cel mai bun fan este cel obtinut din iarba uscata.
Legumele si fructele proaspete
Alaturi de fan si de mancarea cumparata pentru ei, porcusorii de Guineea trebuie sa primeasca fructe si legume proaspete zilnic. Nu uitati de verdeata care este foarte necesara in alimentatia porcusorilor. Evitati salata iceberg pentru ca are valaore nutritionala redusa. Alegerile bune includ: varza furajera, patrunjelul, spanacul, gulia verde, papadia si salata romana. Evitati sau limitati: varza, broccoli, si alte legume de acest tip care pot duce la balonare. Evitati de asemenea cartofii. Alte legume si fructe care pot fi oferite porcusorilor de Guineea sunt: morcovii, merele, caisele, bananele, afinele, strugurii, portocalele, capsunile si rosiile.
Daca aveti surse neinfestate cu pesticide le putei oferi porcusorilor de Guineea trifoi, iarba si papadie, mai ales cele tinere, care sunt moi si foarte nutritive. Vegetalele (verdeata, fructele si legumele) trebuiesc introduse gradat in alimenatia porcusorului de Guineea, pentru a nu se produce deranjuri stomacale.
- Trimite aceasta pagina:
-