animale de companie
Tags:  rozatoare   porcusori de Guineea   hamsteri   sobolani   soareci

Vrei un rozator de companie?

Rozatoarele sunt un grup de mamifere mici, printre care hamsterii, gerbilii, porcusorii de Guineea, soarecii, hamsterii si sobolanii, intalniti deseori ca animale de companie in multe pet-shopuri si in casele multor iubitori de animale. Desi sunt toti rozatoare, ei au necesitati diferite in ceea ce priveste spatiul si socializarea si au diferite trasaturi ca animale de companie. Urmatoarea comparatie intre diverse rozatoare te poate ajuta sa decizi ce specie este mai potrivita pentru personalitatea ta si cu care rozator te vei intelege mai bine cand il vei adopta ca animale de companie.

Hamsterii
Hamsterii sirieni sau hamsterii aurii traiesc aproximativ 2-3 ani. Lungimea corpului la maturitate este de aproxmativ 15 cm. Sunt animale solitare, si este bine sa tii doar unul in cusca. Dimensiunea minima a custii trebuei sa fie de 30/45 cm, cu o inaltime de 30 cm, dar avand in vedere faptul ca hamsterii sunt animale active, cu cat e cusca mai mare cu atat e mai bine. Hamsterii care au fost invatati de mici sa fie luati in mana si mangaiati vor fi blanzi si dragalasi. Cei care nu au fost prea obisnuiti cu contactul uman pot provoca muscaturi dureroase. Hamsterii sunt fiinte nocturne care pot fi morocanoase ziua. In general hamsterii sunt animale de companie foarte placute, si au avanatajul ca pot fi tinuti singuri, fara pereche. Mai nou apar pe piata romanasca diverse specii de hamsteri pitici care sunt mai sociabili fata de propria specie si pot fi tinuti in grupuri.

Gerbilii
Gerbilii traiesc in jur 2-3 ani, desi au fost si cazuri in care au ajuns la 5 ani. Ei au un corp de aproximativ 10 cm si o coada stufoasa, de aproape aceiasi lungime ca si corpul.  Niciodata nu apuca un gerbil de coada, pentru ca vei ramana e cu ea in mana, iar gerbilul va ramane cu o rana urata in loc de coada. Gerbilii sunt foarte sociali si activi si sunt mai fericiti in perechi sau chiar in grupuri. Este bine sa formezi grupuri sau perechi de acelasi sex pentru a evita inmultirea acestora. Este mai greu sa obisnuiesti 2 gerbili adulti sa locuiasca impreuna. Cel mai bine este sa achizitionezi perechi sau grupuri de pui de acelasi sex. Dimensiunile minime ale custii sunt de 30/60 cm, cu o inaltime de 30 de cm, desi este de recomandat o cusca cat mai amre. Daca sunt mangaiati des gerbilii pot fi imblanziti destul de bine si sunt amuzant de urmarit cuum se joaca cu colegii de cusca.

Soarecii

Soarecii de apartament traiesc in jur de 1-3 ani, si sunt foarte usor de crescut. Sunt cele mai mici rozatoare de apartament, corpurile lor atingand doar 7 cm la maturitate. Soarecii au o coada lunga, lipsita de par. Sunt foarte sociabili si adora sa traiasca in grupuri (mai ales femelele, pentru ca masculii ajung deseori la conflicte). Dimensiunile minime ale custii sunt de 30/45cm, cu o inaltime de 30cm, cu toate ca in cazul in care ai mai mult de o pereche este recomandata evident o cusca mai mare. Soarecii pot fi usor imblanziti daca sunt mangaiati des, dar pentru ca sunt mici, foarte vioi si pot fi usor pierduti prin apartament este bien sa fii foarte atent cu ei. Sunt usor de intretinut, pentru ca nu au nevoi speciale, si se joaca foarte frumos intre ei, oferind adevarate spectacole.

Sobolanii
Sobolanii traiesc in jur de 2-4 ani si sunt animale de companie foarte placute. Sunt foarte sociabili si ideal este sa tii o pereche de sobolani de acelasi sex (masculi sau femele). Pentru ca sunt mai mari, cu un corp de 20 de cm si cu o coada fara par cam la fel de lunga sunt usor de luat in mana si de mangaiat, fara sa risti sa-i pierzi prin casa. Daca sunt des mangaiati se imblanzesc foarte repede, iubesc compania umana si musca foarte rar. Sobolanii au nevoie de spatiu in afara custii epntru exercitii si socializare si pot fi invatati sa faca diverse giumbuslucuri. Au fost deseori comparati cu cainii in ceea ce priveste leagatura lor cu oamenii si capacitatea de a se lega de oameni. Dimensiunile minime ale custii trebuie sa fie de macar 30/60 cm, dar ca de obicei un spatiu mai mare este recomadat. Datorita temperamentului lor sociabil sobolanii necesita mai multa atentie decat alte rozatoare.

Porcusorii de Guineea
Porcusorii de Guineea traiesc ceva mai mult, intre 5 si 7 ani, ba uneori chiar pana la 10 ani. Ca adulti, porcusorii ating 20 de cm lungime, fiind printre cele mai mari rozatoare de apartament. Marimea lor si temperamentul lor bland au facut porcusorii de Guineea animale de companie foarte iubite mai ales de catre familii cu copii. Porcusorii musca foarte rar, si nu fac asta nici cand sunt stresati. Foarte sociabili, porcusorii trebuiesc neaparat tinuti in perechi de acelasi sex pentru a evita suferinta cauzata de singuratate, dar si reproducerea care se desfasoara cu probleme in cazul porcusorilor de Guineea si poate duce la moartea mamei si a puilor. Ei au nevoie de custi mari, care se gasesc in sectiunea pentru porcusorii de Guineea a pet-shopurilor. Minimum este de 1,5 metri patrati, si asta doar daca li se asigura zilnic exercitii in afara custii. Plimbarile le fac bine porcusorilor de Guineea, mai ales ca ei nu sunt maestri ai evadarii, ca celelalte specii descrise aici. Dieta lor este putin mai severa, ei avand nevoie zilnic de verdeata proaspata: salata verde si patrunjel din care sa-si procure vitamina C. De asemenea au nevoie de fan la discretie. Nu pot fi atinsi de razele directe ale soarelui, nu suporta caldura excesiva care ii poate ucide, pentru ca nu au glande sudoripale, si nu suporta curentii de aer rece.
Tags:  rozatoare   porcusori de Guineea   hamsteri   sobolani   soareci


4 comentarii

Oltean Paula - 17.08.2016
de unde as putea achizitiona un sobolan ?

diana - 14.02.2016
as dori doi sobolani,dar apropo de ce nu sunt si iepuri si sinsila aici.oricum imi plac ca animale de companie sobolani.nu-s ca aia din tomberoane

anonim - 19.02.2012
eu iubesc foarte mult hamsterii, dar stiu ca al meu o sa moara pentru ca are o boala grava. nu se poate face nimic

maria - 03.03.2010
am avut si eu un hamster i lasam pe jos sa se joace si eu cu mama stateam la calculator dar a fugit si nu lam mai gasit.sa aveti grija de hamsteri.pa!!
Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici