animale de companie
Tags:  agresivitate   rozatoare   veverite degu

Veveritele Degu - bataie sau joaca?

Cum putem spune daca veveritele Degu se joaca cu placere sau se ataca reciproc? Mai jos aveti o prezentare clara a diferitelor situatii pe care este bine sa le cunoasteti ca sa stiti daca sa interveniti sau nu intr-o harjoneala a veveritelor Degu.

Veveritele Degu, ca multe alte rozatoare sunt sociabile si se angajeaza deseori in lupte jucause. Ele pot avea de asemenea si mici neantelegeri sau lupte pentru controlul teritoriului. Totusi, cateodata este posibil ca veveritele Degu pur si simplu sa nu se inteleaga  si vor avea lupte seriaose intre ele in urma carora va fi nevoie sa fie separate.

Un semn clar al batailor agresive sunt ranile capatate in lupta. Daca veveritele se urmaresc in cusca dar nu se musca si nu se ransesc probabil doar se joaca. De cele mai multe ori luptele reale sunt greu de confundat cu o joaca, pentru ca ranile apar imediat.

Luptele in joaca ale veveritelor Degu
Veveritele Degu se vor angaja deseori in lupte -joc, care pot avea diferite manifestari: box, urmariri, muscaturi usoare. Aceasta joaca este de cele mai mlte ori reciproca: ele se vor urmari in cusca cu randul. Rani apar foarte rar inn astfel de cazuri, iar veveritele Degu se inteleg perfect in restul timpului, impart jucariile si mancare si dorm una langa alta.

Certuri minore ale veveritelor Degu
Cateodata veveritele Degu se pot certa din cauza unui bun pe care il impart (hrana sau jucarii). Aceste neantelegeri sunt de cele mai multe ori minore, dar daca vi se par ca  apar prea des este cazul sa oferiti veveritelor Degu o cusca mai mare, mai multa hrana  si mai multe jucarii. Ca si in cazul batailor in joaca, veveritele Degu se inteleg bine in restul timpului si dorm impreuna

Luptele pentru dominatie ale veveritelor Degu
Veveritele Degu trebuie sa stabileasca o structura sociala (o ierarhie a dominatiei), pentru a stabili care va fi veverita Degu conducatoare. De cele mai multe ori aceasta hotarare se face repede, dar daca veveritele Degu sunt egale ca marime, varsta si putere hotararea dominatiei ar putea fi disputata si de cele mai multe ori va aparea o lupta. Aceasta lupta va fi mai intensa decat lupta in joaca, si ar putea implica maraieli zgarieturi, lovituri, lovituri cu coada si muscaturi, mai ales cand adversarii sunt egali. Totusi, chiar si in acest caz batalia va fi oprita de veveritele Degu inainte ca sa apara ranirile serioase. Tot comportament dominativ este si faptul ca veverita Degu dominanta o va "calari" pe cea mai slaba.

Cand dominatia a fost stabilita veveritele Degu se vor calma si se vor intelege bine, dormind si jucandu-se impreuna. Certurile cu privire la dominatie pot incepe ca certuri marunte, dar progreseaza spre certuri mai violente, asa ca monitorizati situatia daca bataile minore tind sa creasca in intensitate si frecventa.

Luptele serioase intre veveritele Degu

Certurile serioase incep de cele mai multe ori cu mormaieli, maraieli si lovituri cu coada si ajung la lupte, muscaturi si lovituri. E posibil chiar ca veveritele Degu sa se rostogoleasca impreuna formand o minge si sa se muste una pe alta mai ales de cap si de gat. De cele mai multe ori sunetele scoase de vevritele Degu si muscaturile acestora sunt mult mai puternice decat in cazul unei lupte in joaca sau a unei certe minore. Daca veveritele Degu se lupta in acest mod sau se ranesc este neaparat nevoie sa interveniti.

Separarea veveritelor Degu care nu se inteleg

Pentru a scapa fara muscaturi folositi manusi. Aruncati un prosop asupra veveritelor Degu angajate in lupta, ca sa le distrageti atentia si separati-le usor, apoi luati la o parte una din cele doua veverite Degu, folosind in continuare manusile.  Asezati veveritele Degu in custi separate, cel putin temporar.

Veveritele Degu care s-au batut atat de serios s-ar putea sa nu se inteleaga niciodata, deci ar fi mai simplu sa le cazati in custi separate. Daca doriti sa le reapropiati pe cele doua luptatoare trebuie sa le tineti pentru o lunga periaoda de timp in custi separate. La fiecare cateva zile schimbati-le locul in custi, una in cusca celeilate, pentru a le face sa se obisnuiasca cu mirosul celeilalte si pentru a face sa scada instinctul teritorial care este la mijloc. Cu toate aceste precautii atunci cand le veti reintroduce in custi fiti pregatiti sa interveniti daca o noua batalie este pe cale sa inceapa.

O solutie ideala ar fi sa lasati veveritele Degu sa petreaca timp  impreuna cel putin o ora pe zi, dar nu in cusca, ci intr-o camera spatioasa, in care sa fie blocate toate zonele in care veveritele ar putea sa se ascunda si de unde sa nu le mai puteti scoate. Scoateti de asemenea din camera toate plantele de apartament. Pe tot timpul plimbarii veveritelor trebuie sa stati langa ele, pregatiti sa interveniti. Daca lucrurile evoluaeaza prost indepartati partea superioara a custii uneia dintre veverite (doar gratiile) si asezati-le jos peste una din veverite. O veverita va fi astfel sub gratii, iar alta libera. Cu toate astea, ele vor fi una langa alta, se vor vedea si mirosi.

Astfel vor avea timp sa se obisnuiasca una cu alta fara sa se poata ataca. Dupa jumatate de ora sau mai mult scoateti afara veverita care a stat inauntru si puneti sub grati veverita care a fost afara. Rotati-le astfel timp de cateva ori pe zi, pe podeaua camerei in care le tineti. Miscarea le este necesara pentru a le pastra sanatoase, iar modalitatea este ideala pentru ca veveritele sa petreaca timp impreuna, dar sa nu se raneasca. Cu multa rabdare (poate fi nevoie chiar de cateva luni) in timp veveritele se vor intelege. Pentru a verifica lasati-le din cand in cand sa se intalneasca in afara gratiilor, dar fiti pregatiti sa interveniti in cazul unei batai.
Tags:  agresivitate   rozatoare   veverite degu


1 comentarii

claudia - 18.06.2010
si fratele meu are 3 veverite degu si vrea sa mi le de a mie doar ca tata nu ma lasa dar nu las nici eu nici mama dupa el asa ca tinetimi pumni ca a le pot avea :)):(:X




Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici