animale de companie
Tags:  prietenie   rozatoare   porcusori de Guineea

Porcusorii de Guineea - animale sociabile

In genele acestor mici mamifere dragalase a ramas intiparit instinctul sociabil, varianta domestica prefera si ea viata in grup. Daca vrem ca porcusorul nostru sa se simta bine, sa-i oferim un prieten. Se vehiculeaza ideea ca porcusorii se pot imblanzi mai usor daca traiesc singuri, ei se simt bine si fara partener - cine afirma acestea, probabil pune interesul lui inaintea interesului vietuitoarei preferate. Pana si porcusorii tinuti in custi separate, dar asezate in imediata vecinatate se simt mai bine decat cei singuratici, deoarece pot simti mirosul si pot auzi sunetele partenerului (partenerilor) - fiind animale sociabile, la acestea este importanta mentinerea contactului olfactiv si auditiv cu specia proprie. Decizia este a noastra. Putem avea un singur porcusor, aceasta optiune fiind potrivita doar pentru noi, sau putem avea doi sau mai multi porcusori, oferindu-le in acest fel o viata mai buna.
Fiecare porcusor are o personalitate distincta, unii se imprietenesc mai usor, altii mai greu, preferintele lor fiind individualizate. Nu (atunci) devine mai bland, daca il tinem singur. Traind cu sau fara un alt porcusor, el are nevoie de o perioada de acomodare in care invata sa nu-i fie frica de noi, pentru a se obisnui cu prezenta noastra.
Cu micutul stapan in pat   Daca ne ocupam cu el, daca il luam mai des in brate, il ademenim cu diferite mici recompense (o felie de castravete sau un alt aliment preferat), il hranim uneori in poale vorbind des cu el, incet-incet se va imblanzi si nu se va mai speria la manipulare. Ne va recunoaste vocea, simtind mirosul pielii noastre se va linisti, si cu mormaitul lui specific ne va arata afectiunea.

Ori de cate ori ne apropiem de cusca, sa-i adresam cateva cuvinte – este bine sa ne auda vocea inainte de a fi scos - in asa fel el nu se va speria. Porcusorul are un simt al auzului bine dezvoltat, ne poate recunoaste chiar si dupa felul cum pasim, deosebind pasii nostri de ai altora.

Ii sustinem corpul cu ajutorul ambelor maini.   Important! De fiecare data, cand dorim sa-l ridicam sau sa-l scoatem din cusca, porcusorul sa prindem cu ambele maini. Cu o mana sa ii sustinem partea posterioara, iar cu cealalta sa-l apucam pe sub piept.

De ce este avantajos sa avem doi sau mai multi porcusori? Cateva argumente:
 Relatia reciproca (interactiunea) are un efect pozitiv asupra sanatatii lor, se pot mirosi reciproc, cu sunetele lor specifice pot comunica unul cu altul avand un limbaj propriu exprimat si cu ajutorul diferitelor miscari ale corpului. Toate acestea intensifica starea lor emotionala;
In general au un apetit mai bun, un regim alimentar mai echilibrat. Daca unul dintre ei consuma un aliment care celalalt nu a consumat pana atunci, exemplul in general va fi urmat (este o strategie buna la introducerea unei noi alimente, au un efect benefic asupra celor „mofturosi”);
Prezenta congenerului il stimuleaza, devine activ, se joaca, circula, la plimbarile comune se urmaresc, sar, se ascund si se cauta reciproc si se simt mult mai bine;

In grup domneste o ierarhie puternica. Un singur porcusor mascul (matur din punct de vedere sexual) domina un grup de femele, el conduce haremul. Femelele din grup traiesc dupa un sistem de subordonare a rangurilor, puterilor intre ele. Cea dominanta va fi prima dintre femele la alegerea hranei, a locului preferat etc., urmatoarea este subordonata primei, dar este superioara celorlalte s.a.m.d. Aceasta relatie nu este permanenta, ea oricand se poate schimba, de ex. femelele gestante si cele care au pui, devin "dominante" (chiar daca erau subordonate in trecut), ele dobandesc aceasta comportare tocmai datorita instinctului matern.
Mai rar, se poate intampla ca doua femele puternic dominante/agresive sa nu se impace, sa se bata. In salbaticie in aceste cazuri masculul intervine si datorita acestei interventii conflictul dintre femele este aplanat.
Daca in captivitate doua femele nu se inteleg, sa le urmarim cu atentie - daca se cearta incontinuu, ele trebuie separate. In cazul in care o femela de rang superior hartuieste, deranjeaza intr-una (permanent) o femela de rang inferior, cu aceasta atitudine va tine sub stres si celelalte femele din grup, aceasta stare de tensiune are un efect negativ asupra sanatatii celor din cusca, din aceasta cauza femela respectiva se va desparti de celelalte cu o gratie ce va fi pusa intre ea si cei din grup, sau se va scoate si se va aseza intr-o alta cusca, asezata langa cusca femelelor.
In salbaticie fiecare membru se simte raspunzator pentru puii din grup, puii sunt ocrotiti si ingrijiti de oricare membru si in captivitate. Daca o femela nu poate alapta un pui, puiul va fi acceptat si de catre o alta femela care alapteaza, cea din urma devenind mama surogata chiar si in cazul unui pui orfan. Daca un pui se rataceste, se simte singur sau tipa, unul dintre adulti ii vine imediat in ajutor, puiul fiind condus catre mama sau ingrijit de oricare membru al grupului. Datorita acestei comportari devine extrem de usoara combinarea unui porcusor adult cu un pui, ei se vor imprieteni foarte usor si repede.
In natura masculul tanar isi alege femelele si formeaza un nou grup. In captivitate, daca proprietarul nu separa masculii, ei se vor bate in prezenta femelei/femelelor. Masculul invins nu va avea sperante nici in cazul in care masculul alfa il va lasa in viata, deoarece va fi tinut mereu in stare de tensiune, masculul conducator ii va limita accesul la hrana si apa, condamnandu-l incet la pierire. Din aceasta cauza nu se va tine niciodata doi sau mai multi masculi impreuna cu femele!

Masculii au un puternic instinct sexual, ei vor incerca sa curteze (sa monteze) chiar si puiul mascul recent introdus. In primele ore masculul matur poate hartui - in adevaratul sens al cuvantului - partenerul (in special pe cel care a fost recent intarcat, adus dintr-un mediu unde era cu mama, surori si/sau alte femele. Dupa putin timp (dupa cateva ore) insa aceasta atitudine dispare. Mai rar, in cazuri mai speciale, se poate intampla ca masculul sa fie prea insistent, prea agresiv, si prin comportarea lui sa streseze intens puiul. In acest caz pentru cateva ore sau pentru o zi ei vor fi separati, de preferat intr-o cusca comuna, despartita cu o gratie la mijloc, sau in custi separate puse una langa alta, si ulterior (initial pe un teren neutru) reuniti.
In cazul in care vrem sa tinem mai multi masculi maturi impreuna, le vom asigura un spatiu mai mare, fiecare avand un loc propriu de odihna (casuta, paturica, hamac etc.) si hrana suficienta, pentru a nu se bate intre ei. Femela/femele nu vom introduce niciodata intre ei, prezenta, mirosul (!) femelelor va dezbina coexistenta pasnica intre masculi.
Important! Daca vrem sa tinem doi sau mai multi masculi impreuna, nu vom introduce femela/femele nici macar intre masculi care au fost castrati. Castrarea in acest caz nu poate fi o solutie, deoarece nu va schimba comportarea lor. In prezenta femelei/femelelor masculii se vor bate intre ei, chiar daca unul (mai multi/toti) dintre ei a (au) fost castrat(i).

http://www.gemon.ro/comportament2.htm
Tags:  prietenie   rozatoare   porcusori de Guineea



Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici