animale de companie
Tags:  pesti   melci   acvariu

Melcii de acvariu

Majoritatea detinatorilor acvariilor de apa dulce prefera sa le populeze si cu alte vietuitoare in afara de pesti si de plante. In aceasta conditie celel mai cunoscute si mai la indemana fiinte care pot popula acvariul dumneavoastra sunt melcii si molustele de acvariu, dintre care cele mai cunoscute sunt Ampullaria, Helisoma nigricans si
Melanoides tuberculata.
Prezenta melcilori si molustelor in acvariu este nu doar o variatie placuta privirii, ci o necesitate. Molustele se hranesc cu plancton sau cu resturi de alge si in procesul de hranire filtreaza apa cu ratand-o de impuritati.

Melanoides tuberculata este un melc originar din apele Asiatice si Africane. Este unul dintre melcii cel mai frecvent intalniti in acvariile de pe la noi. Ca majoritatea altor tipuri de melci el se inmulteste foarte repede, majoritatea acvariilor detinand un numar impresionanat de astfel de melci, de care proprietarul nu are cunostinta. Asta pentru ca melcii Melanoides tuberculata sunt melci nocturni, care se hranesc cu resturi in timpul noptii, in timp ce ziua se ascund in pietrisul de pe fundul acvariului. Ei se hranesc cu resturile de mancare asigurand igiena din acavriu si limpezimea apei. Au de asemenea nevoie de sare pentru a-si crea cochilia.

Helisoma nigricans
este o molusca comuna in acvariile cu apa dulce. In ciuda parerii generale aceasta molusca va trai si chiar va prospera pe fundul acvariilor fara pietris, atata timp cat pe acestea se gasesc resturi alimentare. Acesti melci isi depun ouale peste tot in acavriu, mai ales pe peretii de sticla ai acestuia. Ouale sunt "incapsulate" intr-o gelatina solida. Cand melcii din aceasta memebrana cresc destul de mari ei rup invelitoarea gelatinoasa si ies in acvariu. Helisoma nigricans se folosesc de gura lor pentru a manca impuritatile de pe peretii sau fundul acvariului.

Melcii Ampullaria 
apartin categoriei molustelor,  Mollusca, clasa Gasteropode, subclasa Prosobranchia, ordinul Caenogasteropode (Mesogasteropode in scrierile mai vechi), superfamila Ampullarioidae, familia Ampullariidae. Toata familia melcilor Ampullaria este impartita in 7-10 genuri (in functie de autor) si contine pana la 120 de specii diferite.
Una dintre trasaturile cele mai carateristice ale Ampullariei este organul sub forma de tub pe care il foloseste ca sa respire atunci cand sta sub apa. Carapacea are o forma globala, rotunda. Majoritatea melcilor Ampullaria isi depun ouale la suprafata apei. Totusi, unele specii depun aceste oua si in apa. O alta trasatura distincta a Ampullariei sunt tentaculele labiale, vizibile pe ambele parti ale gurii. Melcul  Ampullaria are o cochilie prevazuta cu "usita", care poate fi inchisa atunci cand corpul melcului se retrage in casa sa.
Tags:  pesti   melci   acvariu


3 comentarii

Marius - 21.05.2010
atentie cu melcii , intr-un acvariu mare se pot inmulti fara control , si va treziti ca nu mai puteti scapa de ei

Daiana - 05.11.2009
Mie imi plac foarte mult animalele la fiecare gasesc ceva special.Nu prea imi place sa tin melcii in mana mie imi place sa ii privesc.

Daiana - 05.11.2009
Mie imi plac foarte mult animalele la fiecaregasesc ceva special.Sincer nu imi plac melci sa ii ating doar sa ii priesc si sa le urmaresc fiecare miscare.




Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici