animale de companie
Tags:  boli   rozatoare   veverite degu

Bolile veveritelor Degu

Veveritele Degu sunt de obicei animale sanatoase si pline de energie. Ele trebuie sa fie vioaie, cu un nivel ridicat de activitate in timpul zilei. Imediat ce observati ca veverita Degu este apatica, slabita, nu are pofta de mancare, are diaree sau a pierdut mult in greutate duceti-o la medicul veterinar. Situatia nu accepta amanare pentru ca veveritele Degu nu au multe rezerve de energie si pot muri repede din cauzarii epuizarii sau din cauza socurilor.

Cataracta la veveritele Degu
O boala des intalnita la veveritele Degu este diabetul, asociat deseori cu cataracta. Cataracta se va manifesta prin faptul ca pupila va capata un aspect gri-laptos iar veverita va ajunge sa orbeasca. Acelasi aspect al pupilei se regaseste insa si in anumite leziuni oculare sau ca simptom ale altor boli. Pentru a fi sigur de ce boala sufera veverita Degu consultati numaidecat medicul veterinar. Daca veverita orbeste aveti in vedere ca se va adapta foarte bine la mediu si va putea sa-si continue viata aproape la fel de fericita ca si mai inainte. Asta pentru ca, asemeni altor rozatoare veverita Degu se bazeaza mai putin pe vaz si mai ales pe alte simturi, precum auzul si mirosul.

Diabetulla veveritele Degu
Veverite Degu nu pot metaboliza zaharul. Daca manaca prea mult zahar ele vor deveni diabetice. Nu oferiti asadar veveritelor mancare care sa contina zahar sau tructe, inclusiv struguri.
Un simptom al aparitiei diabetului este consumul exccesiv de apa. O veverita bolnava de diabet poate sa fi mostenit boala pe cale ereditara sau poate sa fi capatat boala in timpul vietii. Veveritele supraponderale, ca si cele care primesc o cantitate prea mare de zahar in mancare pot risca sa faca diabet. Daca veverita este deja diabetica trebuie evitata mancarea bogata in carbohidrati si in zahar. Din nefericire un tratament eficace pentru veveritele diabetice nu poate fi oferit. Multe veverite diabetice vor trai ani de-a randul, pana la batranete, in timp ce altele vor muri foarte repede.

Boli de ficatla veveritele Degu
Daca o veverita Degu va primi prea multe grasimi in hrana va dezvolta boli de ficat. Aceasta problema apare mai ales la femelele la varsta reproducerii. Pentru a evita aceste boli oferiti-le veveritelor putine elemente bogate in grasimi. Evitati asadar alunele sau semintele de flaorea soarelui.

Boli ale gurii
veveritelor Degu
Veveritele Degu sunt predispuse la boli ale cavitatii bucale. Daca veverita capata boli ale cavitatii bucale dintii ei se vor inalbi, in loc sa fie galben-portocalii ca de obicei. O veverita cu dintii albi va muri curand. Daca observati acest detaliu la veveritele dumneavoastra consultati imediat un medic veterinar. Pentru a evita aparitia acestor probleme oferiti-le zilnic apa proaspata si nepoluata veveritelor degu. Se spune ca si vitamina C pisata in apa ar fi de ajutor pentru a preveni aparitia bolilor bucale, dar acest fapt nu a fost dovedit stiintific.

Parazitiai veveritelor Degu
Veveritele Degu pot sa se infesteze cu paraziti de la alte rozatoare, precum soarecii sau sobolanii. Va puteti da seama daca veverita este infestata cu paraziti daca se scarpina cu furie sau daca se musca de piele. Daca veverita reactioneaza ferindu-se sau tipand cand ii atingeti urechile este posibil ca ea sa fi capatat o infectie a urechii datorata acestor paraziti. Daca urechile incep sa piarda par sau capata un miros urat insemana de asemenea ca veveritele au capatat infectii si trebuie neaparat sa consultati veterianrul. El va va prescrie un tratament pentru infectii si unul pentru indepartarea parazitilor.

Rani ale veveritelor Degu
In mod normal ranile veverditelor Degu, capatate mai ales in lupta cu alte veverite se vor vindeca in decurs de 4-5 zile. Daca totusi ranile sunt foarte adanci, largi sau nu se vindeca dupa o saptamana si dau semne de infectie apelati la ajutorul medicului veterinar.

Bolile ereditare ale veveritelor Degu
Aveti in vedere ca daca doriti sa faceti imperecheri intre veveritele dumenavoastra sa nu alegeti veverite inrudite intre ele. Puii rezultati vor avea sanse putine de supravietuire si vor avea boli grave daca sunt nascuti dintr-o pereche din aceiasi familie. Una dintre bolile cel mai des intalnite la veverite nascute din membri ai aceleiasi familii este cataracta.



Tags:  boli   rozatoare   veverite degu


8 comentarii

Monica - 08.07.2017
Buna ziua. Am o veverita degu si a inceput sa ii cada blana, pe picioruse nu mai are aproape deloc, iar acum a inceput sa ii cada si pe spate. Ce ar putea fi?

pascal adriana - 31.08.2014
Buna ziua am o veverita degu de aproximativ 5 luni, se scarpina de cand am cumparat-o. Dar ieri i-am dat marar crut si a inceput sa aibe scaun moale (inca nu e diareic) murdarindu-si intreaga cusca si asternutul din casuta. Nu i-am mai dat marar a mancat doar peleti, fan si batoane cu vitamine pentru porcusori de guinea dar scaunul nu s-a reglat. Ce as putea sa-i dau? Multumesc mult.

Diana - 02.06.2014
Buns zius. Veverita noastra Degu, de aproximativ 8 luni, femela, se scaroina ff des pe piele. Cand e lasata sa se joace prin camera, se tavaleste pe parchet (ca atunci cand face baie in nisip) si se scarpina. Poate avea paraziti interni? Nu a luat contact niciodata cu vreun alt animal. Ce tratament sa ii dam, sau unde sa gasim un veterinar care trateaza aceasta rasa (am tot intrebat si nu stie nimeni, veternianrii din zona au zis ca ei nu se ocupa de veverite). Multumesc - Diana (Bucuresti, sect 3)

Diana - 02.06.2014
Buns zius. Veverita noastra Degu, de aproximativ 8 luni, femela, se scaroina ff des pe piele. Cand e lasata sa se joace prin camera, se tavaleste pe parchet (ca atunci cand face baie in nisip) si se scarpina. Poate avea paraziti interni? Nu a luat contact niciodata cu vreun alt animal. Ce tratament sa ii dam, sau unde sa gasim un veterinar care trateaza aceasta rasa (am tot intrebat si nu stie nimeni, veternianrii din zona au zis ca ei nu se ocupa de veverite). Multumesc - Diana (Bucuresti, sect 3)

Alexandru - 03.08.2013
Am 2 veverite degu mascul si femela si le cade parul de pe cap.... ce poate fii?

cris - 26.01.2010
din ce spui veverita e bolnava. Du-o de urgenta la veterinar sau risti sa o pierzi

oana - 26.01.2010
veverita mea degu este foarte calma si nu e normal si tremura si are niste socurii..nu stiu cum sa explic..oare ce are as dori niste pareri

Popescu Adrian - 09.06.2009
Veveritele mele degu au o luna si jumatate si nu stiu cum aflu daca sunt masculi sau femele,si as mai vrea sa aflu cat poate fi lungimea si greutatea maxima pe care o pot atinge.




Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici