Apa tulbure in acvariul tau?
Una dintre cauzele cele mai frecvente pentru tulburarea apei din acvariu este dezvoltarea exagerata a bacteriilor, algelor, sau dezvoltarea exagerata a carbonului dizolvat de natura organica.
Apa tulbure alba in acvariu
Daca ai in acvariu apa tulbure alba sau gri, si abia ai amenajat acest acvariu, cauza ar putea fi efctul prafului de pe pietris sau din nisip. Fii sigur ca ai clatit bine pietrisul si nisipul din substrat inainte de a le adauga in acvariu. Acest lucru este mai dificil de facut cu nisipul, dar particulele de praf ar trebui sa coboare la fund intr-o zi sau 2.
Daca acvariul a fost amenajat in urma cu putin timp, apa tulbure poate fi rezultatul unei cresteri rapide a numarului de bacterii, ceea ce se intampla frecvent in acvariile proaspat amenajate sau in cazul in care prea multi pesti tropicali sunt adaugati prea repede in acvariu. Situatia se va regla de la sine atunci cand un numar suficient de bacterii se fixeaza pe filtrul biologic.
Pentru a preveni stresul pestilor tropicali poti realiza schimbari ale apei in proportie de 25 % zilnic si ii poti hrani mai putin pana ce ciclul nitrogenului se termina si apa se limpezeste.
Apa tulbure verde in acvariu
Aparitia apei tulbure verde este de cele mai multe ori rezultatul cresterii numarului de alge din acvariu. Apa tulbure verde nu le va dauna pestilor, dar nu e prea placuta la privit. Acest fenomen se produce din cauza cantitatii de nutrienti si de lumina care intra in acvariu. Apa din acvariu este bogata in nutrienti, ceea ce poate insemna ca le dai prea multa hrana pestilor tai. Alte explicatii ar fi suprapopularea si aglomerarea acvariului sau faptul ca nu schimbi apa destul de des, sau chiar o combinatie intre toate aceste motive. Ca sa rezolvi problema evita sa plasezi acvariul in locuri din care poate primi lumina directa a soarelui. Lumina solara directa va cauza nu doar probleme cu alge, dar si fluctuatii de temperatura.
In plus, efectueaza schimbari ale apei in proportie de 25% zilnic, schimba componentele filtrului, pentru a reduce cantitatea de nitrati din apa, hraneste pestii cu putin mai putina mancare si intrerupe iluminatul acvariului pentru cateva zile sau pana ce apa se limpezeste. Daca ai grija asa cum trebuie de acvariul tau si continui sa ai probleme cu apa din acavriu verifica sursa apei pe care o pui in acavriu. Este posibil sa introduci nitrati si chiar fosfati in apa din acvariu fara stirea ta in timp ce schimbi apa. Incearca sa cresti in acvariu plante vii, care vor concura cu algele pentru nutrinetii disponibili.
Persoanele care au lacuri folosesc uneori in lacurile lor un Sterilizator UV, pentru a controla cresterea algelor. Desi se stie ca acesti sterilizatori pot avea un efect pozitiv asupra cresterii algelor din acvariu, exista totusi metode mai ieftine si mai bune de a controla cantitatea de alge din acvariu si iti sugeram sa incerci una din metodele prezentate mai sus.
Daca nimic nu functioneaza, ca o ultima solutie poti sa folosesti produse farmaceutice pentru distrugerea algelor dina cvariu. Aceste produse ar trebui sa elimine rapid problema algelor. Este important sa folosesti aceste produse conform instructiunii de pe ambalaj. Problema nu va fi rezolvata cu adevarat decat atunci cand iti vei da seama ce anume cauzeaza aceasta crestere exagerata a algelor in acavriul tau.
Apa tulbure galbena in acvariu
Apa galbena si tulbure poate fi rezultatul catorva factori: fecale ale pestilor, resturi de mancare, plante putrezite si alte moduri de dizolvare ale carbonului de natura organica. Acest aspect se intampla des in acavriile in care s-au introdus obiecte din lemn plutitor noi, pentru ca taninul din lemn este eliminat in apa. Problema ar trebui sa dispara dupa ce lemnul plutitor a stat in acvariu cateva luni.
Cea mai buna metoda de a indeparta colorarea apei in galben este sa realizezi schimbari partiale ale apei mai frecvente, impreuna cu folosirea carbonului activ. Carbonul activ are multe roluri in filtrul unui acvariu, inclusiv acela de a indeparta carbonul de natura organica din apa, de a indeparta mirosurile si de a face apa sa para mai curata. Incearca sa schimbi carbonul din filtru destul de regulat, cel putin la cateva luni.
- Trimite aceasta pagina:
-