animale de companie
Tags:  boli   rozatoare   chinchila

Chinchila si bolile de care poate suferi

Chinchillele sunt animale puternice si rezistente la boli. Rareori se imbolnavesc daca sunt bine ingrijite si hranite corespunzator. Majoritatea bolilor Chinchillei pot fi atribuite neglijentei proprieatrului: diaree, constipatie, spasme, ciuperci dermatologice, inflamatii ale ochilor, raceala, infectii, dinti crescuti prea mult.

Mai jos vom descrie cele mai frecvente boli ale chinchillei precum si cauzele si simptomele lor:

Ciuperca dermatofita
Aceasta boala este transmisibila si la om si are drept cauza contaminarea cu o ciuperca. Simptomele acestei boli sunt: pe pielea chinchilei apar portiuni circulare fara par, chinchilla se scarpina des din cauza mancarimii. Sunt si  chinchilla care nu prezinta nici un simptom la aparitia acestei boli.
In cazul aparitiei acestei ciuperci consultati neaparat veterinarul, dezinfecati cusca si vasele pentru mancare si apa. Aveti grija ca dupa tratament sa oferiti chinchillei conditii de curatenie exemplara si de igiena in cusca.

Infectii respiratorii
Si infectiile respiratorii ale chinchillei pot fi molipsitoare pentru om. Cauzele acestora sunt pozitia incorecta in cusca, alimentatia incorecta, aparitia unor infectii. Ca simptome ale acesteor infectii respiratorii vom constata ca chinchilla prezinta secretii nazale, respiratie modificata, zgomotoasa, febra si oboseala, apatie. Tratamentul nu poate fi aplicat acasa asa ca trebuie sa consultati neapart veterinarul

Dinti crescuti anormal sau rupti
Dintii pot creste anormal din cauze ereditare. In acelasi timp, daca chinchilla nu a avut posibilitatea sa roada ceva pentru a-si toci dintii ei vor deveni prea lungi si ea nu va mai putea manca. Simptome ale acestei boli sunt: salivarea excesiva, miscari de masticatie aproape continui si refuzul mancarii. Singurul care va poate ajuta in aceasta situatie este medicul veterinar. Problema se poate rezolva usor asa ca nu ezitati si consultati-l cat mai repede.

Balonare si gaze
Cauza pentru balonarea chinchillei poate fi schimbarea brusca a dietei sau prea multa verdeata in dieta ei, neechilibrata de mancare uscata. Simptomele vor fi burtica umflata, culcarea pe o parte, animalul sta nemiscat. Ca masuri de prim ajutor pana ce consultati veterinarul aveti in vedere sa oferiti chinchillei doar hrana uscata. Daca medicul veterinar va permite ii puteti oferi si analgezice, dar numai daca acest lucru este aprobat de medicul veterinar.

Constipatie
Cauza pentru constipatie este mancare prea uscata sau prea bogata in proteine, neechilibrata de vegetale, sau fara suficienta apa. Veti constata ca chinchilla nu-si mai face nevoile, se aduna intr-un colt al custii si are un aspect suferind. Consultanti neaparat medicul veterinar.

Diaree
Diareea poate aparea la chinchilla ca urmare a unei alimentatii dezechilibrate, cu prea multa verdeata, cu fan umezit sau poate fi urmarea unei infectii digestive. Simptomele sunt, (pe langa diaree) oboseala si slabiciunea. Pentru a indeparta efectele negative oferiti chinchillei doar fan uscat, de cea mai buna calitate, mancare uscata, fara vegetale si ceai anti-diaree in canitati mici. Consultati un medic veterinar daca nu-si revine in cateva ore de la aplicarea masurilor mentionate mai sus.

Tratamentul la domiciliu
Cel mai bun tratament incepe cu o alimentatie excelenta, echiliobrata, igiena si curatenie. In caz de constipatie sau diare mancare poate fi schimbata in timp, daca veterinarul va recomanda acest lucru. Trebuie sa verificati constant lungimea dintilor si sa indepartati nodurile de par incalcit, mai ales in regiunea anala a masculilor. Daca veterinarul va recomanda sa administrati  singur la domiciliu medicamentele prescrise chinchillei puteti face asta folosind o seringa fara ac.

Cum sa crestem chinchilla responsabil
Daca urmati regulile de ingrijire a chinchillei este posibil sa nu fie niciodata nevoie sa apeati la ajutorul veterinarului. Chinchilla are nevoie de multa liniste in timpul zilei si trebuie sa aiba posibilitatea de a dormi in casuta ei fara sa fie deranjata. Astfel nu va fi stresata si va fi sanatoasa. Trebuie sa aveti in vedere sa oferiti chinchillei hrana curata, netratata chimic, in recipiente curate, iar fanul sa fie neaparat uscat. De asemenea oferiti chinchillei apa proaspata si ceva de rontait, pentru ca dintii ei cresc constant si are nevoie sa-i toceasca. Daca constatai ca dintii chinchillei cresc pre mult sau se rup consultati neaparat medicul veterinar. Este o problema serioasa pentru chinchilla dumneavoastra si ea are nevoie de ajutorul unui specialist. Lipsa poftei de mancare e mereu un semn de boala asa ca si in acest caz consultati veterinarul.
Tags:  boli   rozatoare   chinchila


25 comentarii

Madalina - 30.12.2016
Buna ziua!am o chinchilla a nasut acum 2 luni este la prima fatare...am lasat puiu sa suga pana acum si azi am descoperit ca are un san umflat ...ma puteti ajuta?

cristina - 27.05.2016
buna ziua! am o chinchilla in varsta de 9 luni ... am o problema . pe gat are o portiune unde ii lipseste parul si acum am descoperit si pe burta .. mananca foarte bine , este foarte activa , bea multa apa . despre ce este vorba ? multumesc frumos

Andreea - 09.05.2012
Buna ziua!!Am o chinchilla in varsta de 8 luni,pana acum nu am avut probleme cu ea dar astazi am observat ca este constipata,nu si.a facut nevoia deloc si este foarte morocanoasa.Ce trebuie sa fac in acest caz?

Alexandru - 24.05.2011
Salut, abia mi-am luat o chinchila acum cateva zile. M-am documentat destul de mult de ce anume am nevoie ca sa o iau. Mai trebuie sa fac rost doar de niste lemn ca sa aiba ce sa roada. Problema de care va scriu este aceea ca am impresia ca are diaree. Nu stiu cum trebuie sa semene sigur. Pana acum isi facea nevoile ca niste bobite lunguiete si destul de tari. Azi a inceput sa faca parca mai mult si ceva mai vascos si umed. Nu imi dau sigur seama de ce ar avea, ca am hranit-o doar cu fan si mancare speciala. Ma intreb daca nu e de la fan ca ieri i-am cumparat si a mancat cu destul de mare pofta ( fanul e de la Gimborn. Altceva nu cred ca a avut ce sa manance decat sa roada din niste carton, nu i-am dat drumu inca prin casa ca am zis sa se obsinuiasca cu cusca. Ce ar trebui sa fac? Multumesc anticipat.

ina - 07.04.2011
Scaunul cum este? Are diaree? Sau e constipata? Iti recomand sa consulti si un veterianr specializat in rozatoare!

ali - 07.04.2011
chinchila mea geme de azi dimineata ....respira greu ...a stat azi dimineata in curent (socul meu a lasat usa deschisa la balcon)..am fost la veterinar..la asculatie pulmon nu agasit nimic...mi-a recomandat doxicilina si vitamine....eu ii dau constant fan si mancare uscata dela Padova care are suplimente de vit C....nu stiu ce sa fac...e mult apatica, retrasa, nu ia stafida, geme continuu

mariana - 01.02.2011
cum pot afla ce varsta are chinchilla,pentru ca cel care mi-a vandut-o nu mi-a spus(cred ca nici nu stia).Eu o am de 3 ani.

mishu - 09.01.2011
Lemnul de salcam trebuie sa aiba coaja si sa fie uscat, nu-i da crengute umede sau verzi. Daca il iei dintr-un copac de afara trebuie sa-l usuci foarte bine mai intai. Cand ii dai mancare observi ca aceasta dispare din cusca? Observi semne ca chinchilla o mananca? Ea e foarte linistita ziua si paote ca manaca noaptea, cand nu observi. Daca totusi sunt semne ca manaca mai putin decat de obicei du-o la veterinar. Urmareste-i si scaunul, ca sa nu fie constipata sau sa aiba diaree.

Claudiu - 09.01.2011
Imi cer scuze, m-am exprimat eu gresit. Fan are la discretie in cusca, nu-i lipseste niciodata. Are multe jucarii de lemn si casuta de lemn si cred ca acolo-l aud rozand cel mai des. Jucariile sunt practic neatinse de ceva timp incoa. Cand imi mananca din mana in general nu pare sa dea vreun semn de durere. Adica roade ce-i dau, daca e interesat, si termina de mancat. Alteori doar arunca...am asociat mereu asta cu dispozitia lui. E primul meu chinchilla si sincer nu stiu dupa ce semne de durere sa ma uit la el. Mie imi pare normal in general cand mananca. Lemn de salcam trebuie o coaja sau sunt potrivite si niste crengute? As avea undeva aproape de unde sa fac rost dar inainte sa atac copacul as vrea sa si stiu ce sa iau de acolo.

mishu - 09.01.2011
De ce spui ca manaca fan cand ii dai? Nu are mereu la dispozitie fan in cusca? Daca pana acum mnaca mai mult si ai observat ca nu mai manaca asa de des inseamna ca are o problema. Daca a mancat mereu asa inseamna ca nu nimic neobisnuit. Totusi ar trebui sa roada ceva mai mult. Incearca cu o bucata de lemn de salcam, cu coaja, daca ai cum sa faci rost de asa ceva. Cand apuca mancarea observi semne de durere? Sau cand o mesteca?
Pagina 1 2 3


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici