
Chinchila si bolile de care poate suferi
Chinchillele sunt animale puternice si rezistente la boli. Rareori se imbolnavesc daca sunt bine ingrijite si hranite corespunzator. Majoritatea bolilor Chinchillei pot fi atribuite neglijentei proprieatrului: diaree, constipatie, spasme, ciuperci dermatologice, inflamatii ale ochilor, raceala, infectii, dinti crescuti prea mult.
Mai jos vom descrie cele mai frecvente boli ale chinchillei precum si cauzele si simptomele lor:
Ciuperca dermatofita
Aceasta boala este transmisibila si la om si are drept cauza contaminarea cu o ciuperca. Simptomele acestei boli sunt: pe pielea chinchilei apar portiuni circulare fara par, chinchilla se scarpina des din cauza mancarimii. Sunt si chinchilla care nu prezinta nici un simptom la aparitia acestei boli.
In cazul aparitiei acestei ciuperci consultati neaparat veterinarul, dezinfecati cusca si vasele pentru mancare si apa. Aveti grija ca dupa tratament sa oferiti chinchillei conditii de curatenie exemplara si de igiena in cusca.
Infectii respiratorii
Si infectiile respiratorii ale chinchillei pot fi molipsitoare pentru om. Cauzele acestora sunt pozitia incorecta in cusca, alimentatia incorecta, aparitia unor infectii. Ca simptome ale acesteor infectii respiratorii vom constata ca chinchilla prezinta secretii nazale, respiratie modificata, zgomotoasa, febra si oboseala, apatie. Tratamentul nu poate fi aplicat acasa asa ca trebuie sa consultati neapart veterinarul
Dinti crescuti anormal sau rupti
Dintii pot creste anormal din cauze ereditare. In acelasi timp, daca chinchilla nu a avut posibilitatea sa roada ceva pentru a-si toci dintii ei vor deveni prea lungi si ea nu va mai putea manca. Simptome ale acestei boli sunt: salivarea excesiva, miscari de masticatie aproape continui si refuzul mancarii. Singurul care va poate ajuta in aceasta situatie este medicul veterinar. Problema se poate rezolva usor asa ca nu ezitati si consultati-l cat mai repede.
Balonare si gaze
Cauza pentru balonarea chinchillei poate fi schimbarea brusca a dietei sau prea multa verdeata in dieta ei, neechilibrata de mancare uscata. Simptomele vor fi burtica umflata, culcarea pe o parte, animalul sta nemiscat. Ca masuri de prim ajutor pana ce consultati veterinarul aveti in vedere sa oferiti chinchillei doar hrana uscata. Daca medicul veterinar va permite ii puteti oferi si analgezice, dar numai daca acest lucru este aprobat de medicul veterinar.
Constipatie
Cauza pentru constipatie este mancare prea uscata sau prea bogata in proteine, neechilibrata de vegetale, sau fara suficienta apa. Veti constata ca chinchilla nu-si mai face nevoile, se aduna intr-un colt al custii si are un aspect suferind. Consultanti neaparat medicul veterinar.
Diaree
Diareea poate aparea la chinchilla ca urmare a unei alimentatii dezechilibrate, cu prea multa verdeata, cu fan umezit sau poate fi urmarea unei infectii digestive. Simptomele sunt, (pe langa diaree) oboseala si slabiciunea. Pentru a indeparta efectele negative oferiti chinchillei doar fan uscat, de cea mai buna calitate, mancare uscata, fara vegetale si ceai anti-diaree in canitati mici. Consultati un medic veterinar daca nu-si revine in cateva ore de la aplicarea masurilor mentionate mai sus.
Tratamentul la domiciliu
Cel mai bun tratament incepe cu o alimentatie excelenta, echiliobrata, igiena si curatenie. In caz de constipatie sau diare mancare poate fi schimbata in timp, daca veterinarul va recomanda acest lucru. Trebuie sa verificati constant lungimea dintilor si sa indepartati nodurile de par incalcit, mai ales in regiunea anala a masculilor. Daca veterinarul va recomanda sa administrati singur la domiciliu medicamentele prescrise chinchillei puteti face asta folosind o seringa fara ac.
Cum sa crestem chinchilla responsabil
Daca urmati regulile de ingrijire a chinchillei este posibil sa nu fie niciodata nevoie sa apeati la ajutorul veterinarului. Chinchilla are nevoie de multa liniste in timpul zilei si trebuie sa aiba posibilitatea de a dormi in casuta ei fara sa fie deranjata. Astfel nu va fi stresata si va fi sanatoasa. Trebuie sa aveti in vedere sa oferiti chinchillei hrana curata, netratata chimic, in recipiente curate, iar fanul sa fie neaparat uscat. De asemenea oferiti chinchillei apa proaspata si ceva de rontait, pentru ca dintii ei cresc constant si are nevoie sa-i toceasca. Daca constatai ca dintii chinchillei cresc pre mult sau se rup consultati neaparat medicul veterinar. Este o problema serioasa pentru chinchilla dumneavoastra si ea are nevoie de ajutorul unui specialist. Lipsa poftei de mancare e mereu un semn de boala asa ca si in acest caz consultati veterinarul.
- Trimite aceasta pagina:


-