Cum sa fie cusca hamsterului?
Doresti un animal de companie si te-ai decis asupra unui hamster? Sunt anumite lucruri si despre ingrijirea lor pe care trebuie sa le cunosti.
Hamsterii sunt animale cu activitate nocturna, deci nu te astepta sa se joace cu placere in timpul zilei sau dimineata. In aceste perioade el va dori sa se odihneasca asa ca va trebui sa ii asiguri un mediu linistit, in asa fel incat sa nu fie trezit de zgomote puternice care il pot speria si stresa. Daca tii la hamsterul tau alege sa te joci cu el mai mut seara, in perioada din zi cand el incepe sa devina natural activ.
Hamsterii nu se vor obisnui foarte repede cu noul lor adapost. Ca orice alta fiinta ei sunt usor stresati de schimbarea de domicliu, de transportul de la pet-shop la domiciliu, deci e bine sa le oferiti ragaz de cateva zile sa se obisnuiasca cu noul lor camin. Incercati sa va imprieteniti cu hamsterul abia dupa ce el s-a familiarizat cu cusca lui. Cea mai buna metoda de imprietenire este sa-i oferiti mancare din mana. Incercati sa-i vorbiti cand sunteti langa cusca lui. El se va obisnui cu mirosul mainii dumneavoastra si cu sunetul glasului si in curand va va lasa sa-l luati in palme fara sa se sperie.
Pentru a fi siguri ca aveti un hamster sanatos cumparati-l din magazin dupa amiaza sau mai spre seara. Atunci ei intra in perioada de activitate si puteti depista cu usurinta animalele sanatoase de cele bolnave. Hamsterii sanatosi sunt foarte dinamici, jucausi, activi, nu prezinta secretii la ochi, nas, urechi sau in zona anala, si au blanita stralucitoare.
Pentru cazareea hamsterului e bine sa aveti o cusca cu bare orizontale pe care hamsterul se poate catara, dar aveti in vedere ca barele sa fie destul de apropiate pentru a nu permite evadarea hamsterului. Asternutul va fi asemanator cu al celorlalte rozatoare, un asternut absorbant din comert. Pentru ca hamsterii sunt animale foarte jucause, dinamice si active pe timpul noptii ei vor avea nevoie de un mediu care sa le permita sa-si consume energia. Populati asadar cusca hamsterului cu scarite, cel putin un carusel, mai multe etaje si casute. Hamsterul isi va construi un adapost al sau inca din primele zile de cazare in cusca, deci puneti-i la dispozitie fan si bumbac pentru acesta.
Pentru alimentatia hamsterului va fi nevoie de un vas pentru hrana uscata, altul pentru verdeturi si fructe si o adapatoare pentru apa. Aveti in vedere ca apa si hrana trebuiesc schimbate zilnic. Hamsterul isi va face depozite in cusca de hrana, dar trebuie sa aveti in vedere sa le indepartati, pentru a nu intra in putrefactie.
Modalitatea de curatare a vaselor de hrana si a partilor de plastic ale custii este fierberea. Pentru sanatatea hamsterului dumneavoastra aveti in vedere aceste aspecte importante:
1. hrana variata si proaspata
2. posibilitatea de a roade, de a-si toci dintii care cresc in continuu
3. curatenie in cusca si vase curate pentru hrana si apa
4. spatiu mult pentru miscare, daca e posibil plimbari zilnice in afara custii, dar numai sub stricta supraveghere
5. la cele mai mici semne de boala consultati un veterinar. Intarzierea poate fi fatala.
- Trimite aceasta pagina:
-