Ingrijirea hamsterilor
Cusca hamsterului
Atunci cand alegeti o cusca pentru hamsterul dumneavoastra aveti in vedere sa aiba bare orizontale si nu verticale. Hamsterii sunt foarte activi si au obiceiul sa se catere peste tot iar aceste bare orizontale ii ajuta la catarat. Puneti de asemenea in cusca platforme asezate pe diferite nivele, rotite in care hamsterii se joaca cu placere, scarite si casute. Aveti grija ca spatiul din cusca sa fie suficient de spatios, sa permita hamsterului sa faca miscare si sa nu se raneasca in jucarii din cauza spatiului restrans. Aveti grija ca usa custii sa fie destul de mare. Trebuie sa aveti in vedere specia de hamster pe care o detineti cand ii cumparati o cusca. Daca aveti hamsteri rusesti de iarna sau hamsteri chinezesti ei vor ramane la dimensiuni mici chiar cand vor fi adulti. Din contra, hamsterii sirieni sau aurii vor creste mai mari si vor avea nevoie de o cusca spatioasa.
Cusca trebuie accesorizata cu vase pentru hrana si oadapatoare cu apa mereu proaspata. Vasele trebuiesc curatate constant si dezinfectate prin fierbere. Cusca trebuie de asemenea pastrata foarte curata. Nu folositi ca asternut rumegusul de rasinoase (cedru, pin, brad, molid), pentru ca sunt toxice pentru hamster si pot duce la moartea lui.
Hrana hamsterului
Hamsterul, ca si alt animal de casa trebuie sa aiba o dieta variata, care sa-i satisfaca atat aportul caloric cat si necesarul de vitamine. Ca hrana oferiti-i asadar alimentatia uscata ce se gaseste in magazin in combinatie cu fructe, legume si verdeata. Bazati-va pe mere, broccoli, capsune si dovlecei si evitati salata verde, citricele, ceapa sau usturoiul. Daca sesizati ca hamsterul are diaree opriti servirea verdeturilor pentru cateva zile. Daca dupa 24 de ore diareea nu inceteaza hamsterul este suspect de boala cozii umede si trebuie dus la doctorul veterinar. Oferiti intotdeauna hamsterului apa proaspata si nu-l supraalimentati, ca sa nu devina obez.
Curatenia custii hamsterului
Hamsterul are nevoie de o cusca curata pentru a-si pastra sanatatea. Minim o data pe saptamana curatati cusca si dezinfectati prin fierbere vasele in care mananca. Nu folositi produse de curatare toxice pentru hamster. E de preferinta sa folositi doar apa calda la curatarea custii si sa fierbeti vasele din care hamsterul mananca. Inlaturati din cusca depozitele pe care hamsterul le face cu mancarea servita in zilele precedente.
Nu faceti baie hamsterului. El este un animal din desert si nu este obisnuit cu apa. Hamsterul se curata singur si se descurca bine la asta. Daca blanita hamsterului este murdara sau neglijenta atunci hamsterul este suspect de boala si trebuie dus de urgenta la medicul veterinar.
Perierea si manipularea hamsterului
Hamsterii cu parul mai lung au in special nevoie de periere. Este bine sa-i periati de cel putin 2 ori pe saptamana. Pentru ca sa nu se sperie si sa nu va muste trebuie sa-i vorbiti calm, mangaietor. Hamsterii au un auz foarte bun, ei va vor recunoastre vocea daca le veti vorbi des. Hamsterii prezinta caderi de par sezoniere. Daca parul hamsterului dumneavoastra cade in mod constant este bine sa-l duceti la un doctor veterinar.
Nu luati hamsterii din cusca atunci cand dorm, Ei se pot speria si va pot musca. Vorbiti-le ininte de a-i ridica in maini si purtati-i cu grija, pentru a nu-i scapa jos si rani. Nu lasati hamsterii sa umble prin casa in locuri de pe care ar putea cadea sau in locuri in care s-ar putea pierde.
Sanatatea hamsterului
In primul rand urmariti aspectul hamsterului atunci cand il achizitionati. El trebuie sa aiba blanita lucioasa si curata, ochii limpezi, fara secretii, sa fie vioi si dinamic, sa nu prezinte secretii la urechi, botic si zona anala. Cumparati hamsterul mai spre seara si nu dimineata, pentru ca hamsterii sunt animale nocturne si dimineata dorm.
La cel mia mic semn ciudat in comportamentul hamsterului mergeti imediat la doctor. Pentru mai multe detalii despre bolile hamsterilor va rugam cititi articolul "Bolile hamsterilor" dand click
AICI.
- Trimite aceasta pagina:
-