
Schimbarea apei in acvariu si curatarea acvariului de apa dulce
Curatarea unui acvariu nu este partea cea mai usoara si mai placuta a pasiunii pentru pestii tropicali, dar este o datorie pe care orice iubitor de pesti trebuie sa si-o asume. Cel mai bun mod de curatare a unui acvariu este curatarea saptamanala, o data cu schimbarea unei cantitati de 25% din apa acvariului.
Daca in loc sa faci aceasta curatenie saptamanala alegi sa faci una lunara aceasta din urma va va ocupa mult mai mult timp pentru ca va trebui sa fie completa si va fi mult mai dificil de realizat. O astfel de curatenie implica si schimbarea intr-o proportie mai mare, daca nu chiar totala a apei din acvariu, ceea ce nu este benefic pentru pestii din acvariu si pentru mediul creat in acesta. Schimbarea totala a apei din acvariu duce si la indepartarea coloniilor de bacterii benefice care se fomeaza in apa si care indeparteaza toxinele din aeasta. Astfel, in noua apa se pot forma acumulari de nitrati sau de amoniac care sa duca chiar la moartea pestilor.
Alege asadar sa schimbi apa intr-un procent de 25% in fiecare saptamana pentru ca iti va fi mai usor atata tie cat si pestilor. Si acum, sa trecem la treaba!
Mai intai si mai intai fii sigur ca ai la indemana toate lucrurile de care vei avea nevoie. Pregateste-ti toate ustensilele si fii sigur ca atunci cand ai nevoie de ceva nu va trebui sa cauti acel lucru prin toata casa.
Ai in vedere ca pentru curatarea acvariului vei avea nevoie de:
- apa pregatita pentru acvariul proaspat curatat. Apa trebuie preparata din timp in cantitatea necesara, cu ph-ul ajustat la nivelul potrivit, cu un neutralizator de cloruri adaugat si lasata peste noapte sa se decanteze.
- un aspirator simplu pentru substrat, dar unul care sa nu foloseasca baterii.
- o galeata de 10 litri speciala pentru acest scop.
- solutie pentru curatat sticla acvariului cumparata de la un magazin de specialitate.
- o lama pentru indepartarea depunerilor solide de pe peretii acvariului
Nu uita niste aspecte importante cand e vorba de curatarea acvariului!
Trebuie sa te speli pe maini foarte bine de fiecare data cand te pregatesti de curatarea acvariului, dar si dupa ce ai termiant aceasta treaba. Trebuie sa fii spalat pe maini cand atingi obiectele din acvariu. O idee buna pentru dezinfectarea mainilor este folosirea alcoolului sanitar care poate fi procurat foarte usor.
Nu inlocui mai mult de 25% din cantitatea de apa din acvariu o data. Ai in vedere faptul ca in acvariu se creaza un mediu stabil pentru pesti si inlocuirea unei cantitati mai mari de 25% din apa poate duce la dezechilibrarea acestui mediu, la impiedicarea formarii nutrientilor, la cresterea cantitatii de amoniac si nitrati sau in anumite cazuri chiar la moartea pestilor. Daca schimbi 25% din apa acvariului in fiecare saptamana acvariul tau va fi protejat fata de toate aceste pericole. In acelasi timp, daca inlocuiesti mai putin de 25% din apa acvariului o data la o saptamana numarul nitratilor din apa va creste prea repede si mediul creat nu va fi prea sanatos pentru pestii tai.
Atunci cand cureti acvariul nu uita sa cureti si filtrul. Daca neglijezi acest aspect filtrul se va infunda cu depuneri si nu isi va mai face datoria. Pentru a vedea la cat timp si in ce mod trebuie curatat filtrul tau citeste manualul de folosire al acestuia.
Daca nu e nevoie nu prinde pestii in plasa incercand sa-i indepartezi din acvariu. Acest lucru ii streseaza foarte mult pe pesti iar stresul este una dintre principalele cauze ale aparitiei bolilor la pestii de acvariu.
Curatarea efectiva a acvariului
Mai intai indeparteaza toate elementele decorative din acvariu
. Daca faci o curatare a acvariului in fiecare saptamana lasa
plantele vii si pestii in acvariu. Daca faci curatenia o data la luna trebuie sa scoti absolut totul din acvariu si sa ai la indemana substrat curat pentru inlocuirea celui vechi.
Apoi incepe evacuarea apei intr-un vas de 5 litri printr-un tub de evacuare a apei. Poti indeparta pana la o treime din apa din acvariu, dar ai in vedere ca aceiasi apa va fi pusa inapoi. Lasa apa astfel scoasa din acvariu sa se decanteze cat timp te ocupi cu restul curateniei. Apoi trebuie sa incepi sa aspiri substratul cu un aspirator special pentru substrat. Astfel toata mizeria, resturile de harna si excrementele pestilor vor fi aspirate si indepartate din substrat. Daca ai substratul format din nisip nu folosi aspiratorul ca pe o lopata sapand in nisip cu el. Foloseste doar tubul cu care indepartezi apa din acvariu, tinut foarte aproape de suprafata nisipului, pentru a aspira mizeria fara a deranja nisipul.
Peretii de sticla ai vasului vor fi curatati mai intai in interior, apoi in exterior cu o solutie speciala. Nu folositi in nici un caz solutiile pentru curatarea sticlei pe care le folositi in general in locuinta, pentru ca ele contin detergenti ce pot fi letali pestilor. Alegeti solutiile speciale pentru curatarea sticlei avariului din magazinele de specialitate sau din pet-shopuri. Pentru depunerile solide care se incapataneaza sa ramana lipite de sticla folositi o lama, sau daca aveti un acvariu din acril folositi o lama de plastic.
Algele se indeparteaza cel mai usor de pe obiectele de decor din acvariu daca acestea sunt curatate cu otet si frecate cu o perie cu peri tari. Dupa terminarea operatiunii trebuie sa clatesti foarte bine toate aceste obiecte pentru a indeparta orice urma de murdarie dar si de otet.
Aseaza la locul lor in acvariu toate obiectele decorative inainte ca apa noua sa fie adaugata. Adaoga apa proaspata dar preparata special pentru acvariu, si ai in vedere ca ea sa fie la temperatura acvariului. Este posibil ca apa sa se tulbure, dar ar fi normal ca in cateva ore sa devina limpede.
Acum sa curatam partile exteriaore ale acvariului, peretii si acoperisul acestuia. Incercati sa nu folositi produse de uz casnic nici pentru aceasta operatiune. Decat sa folositi astfel de produse care contin amoniac si nu sunt bune pentru sanatatea pestilor incercati sa folositi otetul sau produsele special create epntru curatarea acvariului. Aveti in vedere sa clatiti foarte bine peretii acvariului.
Sfaturi utile pentru curatarea acvariului
Ai in vedere faptul ca un acvariu mai mare este mai usor de intretinut si de curatat decat un acvariu mic.
Alege un aspirator potrivit, care sa indeparteze cantitatea corecta de apa din acvariul tau. Alegerea marimii aspiratorului se face in functie de marimea acvariului tau.
Dezinfecteaza aspiratorul de fiecare data dupa ce termini curatarea acvariului curatandu-l cu apa fierbinte. Este un detaliu important pentru ca in felul acesta indepartezi pericolul ca anumite bacterii sau chair microbi sa fie reintroduse in apa la urmatoarea curatire.
Ai in vedere declorarea apei. Unele persoane lasa apa la decantat 12 ore inainte de a o folosi pentru a indeparta astfel clorurile din ea. Ai in vedere daca acest procedeu functioneaza la apa din zona ta. Daca nu foloseste un produs pentru indepartarea clorurii din apa special pentru acvarii.
- Trimite aceasta pagina:


-