animale de companie
Tags:  pesti   acvariu   amenajare   recif

Acvariul marin de recif

Componnte hardware necesare pentru amenajarea unui acvariu marin de recif:

Sitemul de lumini
Evacuare prea-plin
Filtrare mecanica
Spumator
Filtrare biologica
Calcium reactor
Sitem compendare evaporare
Sistem racire apa
Sitemul de aditionare substante
CO2 si alte echipamente

Sistemul de iluminare 
Iluminarea unui bazin de RECIF este foarte importanta, dotarea sumara limiteaza drastic optiunile legate de varietatea speciilor ce pot fi mentinute in sistem
Este in afara acestui material o dizertatie legata de cea mai buna alegere privind temperatura de culoare. De notat ca in acvaristica marina se folosesc in general lampi cu peste 6500K, cu accent pe 10000K, 15000K si 20000K. Intr-un acvariu normal se folosesc combinatii de culori si de tipuri de lampa, foarte folosite fiind combinatii de MH (metal-halide) si lumina actinica, de cele mai multe ori in lampi T5 (eficienta mult mai mare decat lampile T8 folosite in acvaristica de apa dulce. Lampile T5 au inceput sa fie folosite si in acvaristica de apa dulce, dar asta e deja un alt subiect. Coralii si celelalte nevertebrate au necesitati de lumina foarte diferite, pornid de la lumina putina pana la EXTREM de multa. 

Prea-plinul 
Sistemul de filtrare incepe prin evacuarea apei din bazin catre bazinul de filtrare, filtrarea neputandu-se face in conditii bune in acelasi bazin (pornind de la ratiuni estetice pana la eficienta). Evacuatrea apei se face printr-un sistem simplu de prea-plin, in cazul de fata prin 2 locuri (lateralele mici) 

Filtrarea mecanica 
Apa ajunge in prima faza a filtrarii, filtrarea mecanica. Aici este trecuta prin medii de filtrare care realizeaza o filtrare primara a impuritatilor (de exemplu burete) 

Spumatoarele 
Spumatoarele - protein-skimmer- sunt componente importante in acvaristica marina. Ele realizeaza separarea proteinelor si a altor substante INAINTE de a intra in ciclul azotului. Printr-o agitatie foarte puternica si o aerare se formeaza o spuma care este colectata de protein-skimmer.

Filtrea wet&dry 
Este o filtrare foarte eficienta si in cazul acvaristicii de apa dulce, mai efisienta si decat filtrarea cu caniistra. In cazul de fata se folosesc maiu multe tipuri de medii de filtrare, intre care scoici, bio-balls, spartura grosiera de coral. 

Calcium reactor 
Prin reactorul de calciu se introduce... tot calciu aflat sub o alta forma. Reactorul este alimentat cu CO2 dintt-o butelie de CO2, controlat cu un pH controller (pH-ul din reactor) si o valva solenoid (cam ca la reactoarele de CO2 de apa dulce ... )

Sistemul de compensare evaporare 
Evaporarea este o problema serioasa la un acvariu marin. O evaporare masiva face ca densitatea apei sa varieze, concentratia de saruri creste. Prin adaugarea de apa *proaspata se readuce sistemul la concentratia dorita. Pentru a evita fluctuatiile (resimtite de organismele mai sensibile) se foloseste un sistem de compensare, un Nivaumat. Acesta are un senzor de nivel foarte precis si sensibil, si daca detecteaza o variatie, introduce cu ajutorul unei pompe peristaltice apa dintr-un vas tampon. Aceste pompe sunt concepute special pentru asa ceva, si au volum de circa 3-4 litri pe ora. 

Sistemul de racire al apei 
Temperatura pune probleme acvaristilor nostrii vara. Apa ajunge pana la 30 grade sai mai mult. Va puteti inchipui ca aceeasi problema o are si un acvariu marin, mai ales daca deasupra stau lampi insumand 1000 W care degaja o caldura deloc de neglijat. Temperatura unui reef se mentine SUB 27 grade , si asta se poate face cu un CHILLER sau ...racitor de apa (?!). Desigur, un aparat de aer conditionat ar putea face fata IN UNELE CAZURI.
In mod uzual un chiller are propriul termostat sau poate fi controlat de un Temperature Controller. 

Sistemul de aditionare substante 
Pentru ca dozarea sa se faca uniform, se folosesc echipamente de genul reef-dozer. Ele nu uita sa puna doza zilnica (saptamanala?)... 

CO2 si alte echipamente 
Ozonizatorul - ajuta la procesul de skimming, regleza conductivitatea
pH Controller - pentru o informare permanenta
Temperature Controller
Nitrat reductor / Phosphate reductor / Sterilizator UV 
Desigur, in functie de scopul sistemului se pot folosi sau nu toate aceste echipamente, ca se de disponibilitatea si timpul celui care il poseda. Un sistem ce va gazdui o scorpie (Lionfish sau pentru pretentiosi un Pterois volitans / P. sp) ar putea sa nu se foloseasca de Calcium reactor sau de Kalwasser sau de ...si aici e o lunga lista de posibilitati.

Am facut din capul locului o precizare legata de acvariu marin de RECIF. De obicei asta se spune despre un bazin care adaposteste si corali. Un acvariu MARIN ar putea adaposti doar cativa pesti fabulosi si mai putin pretentiosi dpv al caracteristicilor apei si deci s-ar putea intretine cu mai putina aparatura.

http://www.acvariu.ro/content/view/117/29/
Tags:  pesti   acvariu   amenajare   recif


3 comentarii

reefer - 15.06.2009
Te pasioneaza marinele ? Iti doresti un acvariu cu corali, pesti si alte nevertebrate de recif ? Cochetezi cu ideea unui nanoreef? Esti un acvarist in devenire sau incepator ? Vrei sa devi avansat sau esti deja unul (una) ? Alatura-te clubului nanoreef.ro ! http://www.nanoreef.ro

alin - 12.02.2009
In principiu ai nevoie cam de ce scrie si in articolul asta...intreaba la pet shopurile din orasul tau sau la cunoscutii care au deja un acvariu marin de recif. Sau cauta pe net. De exmplu pe http://aquaskaping.atgig.com/

Maftei Vlad - 12.02.2009
ce echipamente trebuie utilizate pt un acvariu marin care contine doar pesti? unde le pot gasi? Multumesc


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici