animale de companie
Tags:  comportament sexual   specii   pesti

Inmultirea pestilor Guppi

Ai Guppi in acvariu si vrei sa-i inmultesti? Inmultirea Guppilor in captivitate se produce destul de usor, si uneori neplanificat, dar daca vrei sa cresti pui de Guppi este bine sa stii la ce sa te astepti si sa fii pregatit pentru acest eveniment.

Gestatia
Fata de pestii care depun oua, Guppii fac parte din categoria pestilor care expulzeaza pui vii, ce incep sa innoate imediat dupa nastere. Reproducerea lor este relativ usoara. Nu trebuie sa le asiguri conditii speciale Guppilor pentru a se inmulti. Daca ai un mascul si o femela in acvariu in cele din urma femela va ramane gestanta. Perioada de gestatie la Guppi este de obicei de 24 de zile dar poate varia de la 20 la 40 de zile.

Daca te intrebi cand vei sti ca femela este gestanta este de ajuns sa observi aparitia unei pete triunghiulare, de culoare inchisa in apropierea aripioarei anale. Aceasta pata se va mari si va deveni mai intunecata pe masura ce sarcina se dezvolta.

Daca reproducerea Guppilor este usoara, cel mai dificil este sa ai grija de pui imediat dupa nastere. Daca vor ramane in acvariul principal puii vor fi mancati de pestii adulti. De aceea ei trebuie separati si asezati intr-un acvariu mai mic, in care sa fie crescuti pana cand devin destul de mari ca sa-si poarte singuri de grija. Este o idee buna sa achizitonezi iarba pentru acvariu, in care puii sa se poata ascunde daca nasterea s-a petrecut pe neasteptate si nu ai avut timp sa muti femela gestanta in acvariul mai mic amenajat pentru pui. Puii nou nascuti se vor duce instinctiv spre fundul acvariului unde se vor ascunde in iarba si vor fi astfel protejati de ceilalti pesti din acvariu.

Cea mai buna solutie este totusi sa muti femela gestanta cu cateva zile inainte de a naste intr-un acvariu special amenajat, de unde sa o scoti apoi imediat ce a nascut.

Hranirea puilor
Puii nou nascuti au nevoie de foarte putina mancare, si foarte faramitata. Foloseste mancarea pe care o dai de obicei pestilor, dar faramiteaz-o foarte bine intre degete sau piseaz-o pana devine o pulbere fina. Puii trebuiesc hraniti cu 3 mese pe zi, iar cantitatea de hrana trebuie sa fie destul de mica.

Curatarea acvariului-cresa
Oricat de putina mancare le vei da ei tot nu o vor manca pe toata, deci mancarea se va depune pe fundul acvariului. Pentru a evita crearea unui mediu nesanatos in acvariu este bine sa schimbi din cand in cand apa, nu total, ci doar in proportie de 25%. Pentru schimbarea apei foloseste un furtun cu care sa evacuezi apa si deseurile de pe fundul acvariului, dar fii foarte atent sa nu aspiri si un puiut de peste o data cu aceste deseuri. Aceste schimbari de apa trebuiesc facute saptamanal.

Mutarea puilor in acvariul principal
Dupa 8 saptamani puii sunt de obicei destul de mari pentru a putea fi mutati in acvariul mare. Trebuie totusi sa ii verifici pe fiecare in parte, pentru ca nu toti cresc in acelasi ritm. Daca ai dubii sau stii ca in acvariul principal ai pesti mai agresivi sau mai mari mai intarzie mutarea puilor cu cateva saptamani.


Ai in vedere sa tratezi problema responsabil daca se intampla sa gasesti pui de pestisor innotand in acvariul tau si nu poti sa-ti permiti mai multi pesti decat ai deja. Nu alege sa ucizi puii nou nascuti. Sunt viata, si trebuie sa-i respecti. Daca nu doresti sa-i cresti poti sa ii vinzi unui pet-shop din apropiere sau sa incerci sa dezvolti in sufletul prietenilor tai pasiunea pentru acvaristica. Oricum ar fi esti responsabil pentru noile vieti nascute in acvariul tau si trebuie sa faci tot posibilul pentru a le asigura o viata frumoasa.
Tags:  comportament sexual   specii   pesti


62 comentarii

victoras - 03.06.2012
sall am si eu o pestoaica gestanta si ma uit la ea si nu mai fata cat dureaza maxim?am mai avut 2 si mi-au murit nu aveau nici un fel de rana pe ele.de ce or fi murit? stie cineva ?astp ras multumesc

Pestisor01 - 09.05.2012
buna,am si eu o femela care a nascut chiar ieri 5 pestisori, iari azi doa 2 mai sunt in viata...ce sa fac ?si cum sa le schimb apa??

catalin - 08.04.2012
buna ziua,am si eu o problema,am o pestoaica guppi nu pare a fii gestanta si nici nu a nascut recent dar totusi sta numai pe fundul agvariuli de parca sar odihni se ridica decat sa manance si apoi coboara la loc,masculii ii dau tarcoale dar ea nici nu ii baga in seama.restul pestilor sunt ok intrebare:ce ar putea avea?

anda - 03.03.2012
Goppita mea a fatat acum 6 zile peste 30 de pui..a fost ok,pana azi cand am observat un matz alb sa zic asa,in jurul anusului.nu mai mananca si sta retrasa..nu stiu ce sa-i mai fac :( stie cineva ceva? va rog mult heeelp!!

alina emilia - 06.01.2012
eu am 2 femele si 1 mascul ce trebuie sa fac???

cristi1155 - 28.11.2011
am o problema!! am 4 femele si 7 masculi... am observat ca masculii le ciupesc pe femele de burta ..... credeti ca e ceva normal sau ar trebuii sa separ femelele???

cristi1155 - 28.11.2011
salut..... sunt din Braila si am 4 femele gestante de guppy... problema este ca am un acvariu de 28l si nu pot creste puii ....deci daca e cineva interesat din Braila donez 4 femele detalii la telefon 0745631291 sau la ilie_cristi1996..:d va astept:D

paul - 20.07.2011
am si eu o pereche guppy adulti si 6 pui si nu au nici o problema

adytzu - 21.06.2011
nu inteleg o chestie, am avut 2 acvarii: in unul am avut gupi maturi si in al doi-lea puii de gupi ! am schimbat apa in amandoua accvariile in aceeiasi zi si mi-au murit toti adulti si din cei mici nici macar unu, care sa fie problema?

baguci_flavius - 30.05.2011
imi place aceasta pagina ...chiar ajuta incepatori


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici