Gestatia la pisici
Chiar daca te-ai hotarat sa-ti imperechezi pisica de rasa pura, sau daca ai o pisica care nu a fost inca castrata, care (suspectezi) s-a imperecheat cu motanul vecinilor, te intrebi cum sa-ti dai seama daca este insarcinata. Pisicile sunt animale stoice notorii care dezvaluiesc putine informatii in legatura cu schimbarile fizice. De fapt, multi stapani de pisici nu suspecteaza nimic in legatura cu sarcina pisicii lor pana in ziua in care un cuib de pisoi este descoperit in cosul de rufe.
Una dintre indicatiile cele mai timpurii ale sarcinii este inrosirea sfarcurilor, care se schimba de la roz pal in rosu inchis, si sunt mult mai proeminente. La unele pisici acest fenomen tinde sa apara la 2-3 sapatamani de la gestatie (oricum, unele pisici nu vor prezenta aceasta schimbare pana tarziu, chiar pana la momentul nasterii). Schimbarile invizibile pentru un iubitor de pisici nepriceput (dar ingrijorat) pot fi detectate de un veterinar, care poate palpa usor (simti) fetusii de la 17 la 25 zile. O examinare cu ultrasunete poate detecta bataile inimilor fetusilor din a 26-a zi de sarcina. Mai putin scump pentru cei care au nevoie de o confirmare este o examinare cu raze x care, din ziua 45, poate dezvalui scheletul puilor in crestere. La un moment dat aproape de terminarea gestatiei, cu aproximativ 2 saptamani inaintede nastrea puilor, poate fi prezent lapte in glandele mamare (unele pisici este posibil sa nu prezinte acest semn pana la nasterea efectiva a puilor).
In multe cazuri, singurul semn de sarcina poate fi o schimbare in comportamentul pisicii. Deseori femelele gestante (de asemenea cunoscute ca "regine") tind sa se frece de stapanii lor, sa-si framante labele si sa toarca mai mult. Este posibil ca aceste schimbari de comportament sa apara si in timpul caldurilor.
Cat dureaza o sarcina? Durata medie a gestatiei la pisici este de 66 zile, dar poate fi si de 58 zile si de 71 zile. In timp ce acest lucru variaza, fiecare pisica tinde sa fie constanta de o sarcina la alta. Daca stii numarul de zile de la imperechere pana la nastere de la o nastere anterioara, poti estima faptul ca urmatorul cuib va aparea dupa acelasi numar de zile.
Daca suspectezi faptul ca pisica ta este gestanta, ofera-i o dieta completa si bine echilibrata in cantitatile recomandate pe eticheta pentru pisicile gestante. Desi pisicile gestante vor manca mai mult, cel mai bine ar fi sa eviti sa-i dai foarte multa mancare. Daca nu esti sigur la luarea in greutate si la cantitatile de mancare pe care trebuie sa i le dai, supravegheaza greutatea pisicii tale si suna-ti veterinarul pentru a-ti oferi sfaturi. Cel mai bine ar fi sa faci o examinare prenatala a pisicii. Cand este posibil, se recomanda evitarea de suplimente, medicamente (inclusiv produse ierboase) si vaccinuri sau urmeaza sfaturile unui veterinar inainte de a-i administra orice altceva in afara de mancare.
Sarcina este un eveniment normal si foarte natural pentru pisica ta. Atata timp cat ii supraveghezi sanatatea si atitudinea, ii oferi un adapost, mancare buna, multa apa proaspata si o resfeti nelimitat, totul ar trebui sa fie in regul pana la ziua cea mare.
http://www.petclub.ro/index/pisici/sanatatea_28.htm
- Trimite aceasta pagina:
-