Caracteristicile principale ale pisicii si anume dovezile ei de tandrete si comportamentul uneori schimbator sunt exprimate excelent intr-o cunoscuta arie de opera:”Da, mult dragute sunt pisicutele lingusitoare, care te inconjoara cu labute de catifea; dar vai ce te sperii, cand in locul lor vei simti dintr-o data gheare de tigru.”
Daca cineva asculta o muzica care ii displace, o califica drept ”muzica de pisici’, intelegand prin acesta, dupa cum s-a mai aratat „concertul " pe care il fac motanii in timpul luptei dintre ei..
De asemeanea, este foarte cunoscuta expresia ”te-ai spalat ca o pisica”. Se stie ca pisica in timpul curateniei corporale face econimie de apa; isi umezeste labutele cu saliva si sterge cu ele blana. Expresia se foloseste pentru acei oameni care se spala pe fata doar superficial. Comporatia nu este prea nimerita, deoarece pisica se spala totusi cu multa perserverenta.
In unele expresii, chiar in basme,se preamareste inteligenta si viclenia pisicii, ca in „Motanul incaltat ”in care motanul siret face din feciorul morarului un om bogat.
Luptele pisicilor pentru apararea teritoriului lor, a dat nastere expresiei „cearta de pisici”.Aceste expresie se foloseste cand oamenii se certa fara un motiv serios.
Expresia ”prefacut ca o pisica” se bazeaa pe incapatanarea si pe felul schimbator de a fi al pisicii.
Pentru oamenii care se invart mult in jurul unei probleme fara sa o rezolve, se spune ca „se invart ca pisica in jurul oalei cu smantana”.