Ingrijirea sanatatii pisicilor. Bolile pisicilor
Ingrijirea sanatatii pisicilor are o mare importanta. In cazul unor tulburari mai serioase trebuie consultat medicul veterinar, care va pune diagnosticul corect si va prescrie tratamentul cel mai adecvat. Pentru tratamentul bolilor pisicilor stau la dispozitie o serie de medicamente si vaccinuri eficace. Sansele de reabilitare sunt cu atat mai mari cu cat tratamentul incepe mai devreme.
Jigodia pisicilor
Dintre bolile infectioase mai importanta este jigodia pisicilor (panleucopenia), provocata de un virus. Profilaxia bolii consta in vaccinarea pisicilor. Prima vaccinare se face la varsta de 12 saptamani. Boala debuteaza prin lipsa vioiciunii, diaree si voma. Agentul patogen produce o tulburare functionala a maduvii oaselor si a ganglionilor limfatici, astfel incat are loc scaderea globulelor albe din sange (leucopenie).
In regiunile in care s-au semnalat cazuri de turbare se poate efectua si vaccinarea antirabica la pisici. Inainte era raspandita si tuberculoza la pisici dar de cand aceasta boala a fost asanata in efectivele de bovine, frecventa ei a scazut foarte mult la pisici.
Parazitii interni ai pisicii
In cazul suspiciunii de paraziti interni este necesar un examen veterinar amanuntit si un tratament adecvat. Dintre tenii cel mai adesea se intalneste Taenia Taeniaeformis ( cu cap mare si o lungime de 15 - 16 cm) si Dipylidium Caninum ( cu cap mic si o lungime de 10 - 40 cm). Dintre viermii cilindrici apare frecvent ascaridul Toxocara Cati, cu o lungime de circa 4 - 8 cm. Pisicile pot fi infectate si cu toxoplasme, acestea producand inflamarea sistemului nervos.
Parazitii externi ai pisicii
Puricii si paduchii paraziteaza rar pisicile deoarece acestea isi curata cu grija blana si distrug sistematic insectele.
- Trimite aceasta pagina:
-