animale de companie
Tags:  boli   pisica

Ingrijirea sanatatii pisicilor. Bolile pisicilor

Ingrijirea sanatatii pisicilor are o mare importanta. In cazul unor tulburari mai serioase trebuie consultat medicul veterinar, care va pune diagnosticul corect si va prescrie tratamentul cel mai adecvat. Pentru tratamentul bolilor pisicilor stau la dispozitie o serie de medicamente si vaccinuri eficace. Sansele de reabilitare sunt cu atat mai mari cu cat tratamentul incepe mai devreme.

Jigodia pisicilor
Dintre bolile infectioase mai importanta este jigodia pisicilor (panleucopenia), provocata de un virus. Profilaxia bolii consta in vaccinarea pisicilor. Prima vaccinare se face la varsta de 12 saptamani. Boala debuteaza prin lipsa vioiciunii, diaree si voma. Agentul patogen produce o tulburare functionala a maduvii oaselor si a ganglionilor limfatici, astfel incat are loc scaderea globulelor albe din sange (leucopenie).

In regiunile in care s-au semnalat cazuri de turbare se poate efectua si vaccinarea antirabica la pisici. Inainte era raspandita si tuberculoza la pisici dar de cand aceasta boala a fost asanata in efectivele de bovine, frecventa ei a scazut foarte mult la pisici.

Parazitii interni ai pisicii
In cazul suspiciunii de paraziti interni este necesar un examen veterinar amanuntit si un tratament adecvat. Dintre tenii cel mai adesea se intalneste Taenia Taeniaeformis ( cu cap mare si o lungime de 15 - 16 cm) si Dipylidium Caninum ( cu cap mic si o lungime de 10 - 40 cm). Dintre viermii cilindrici apare frecvent ascaridul Toxocara Cati, cu o lungime de circa 4 - 8 cm. Pisicile pot fi infectate si cu toxoplasme, acestea producand inflamarea sistemului nervos.

Parazitii externi ai pisicii
Puricii si paduchii paraziteaza rar pisicile deoarece acestea isi curata cu grija blana si distrug sistematic insectele.
Tags:  boli   pisica


1 comentarii

cori - 10.11.2010
ce se intampla daca un copil bea apa din farfuria cainelui,care sta afara si nu este deparazitat
Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici