animale de companie
Tags:  catel   pui   ingrijire

Comportamentul puilor de catei si al cateilor adulti

 Principalele comportamente ale cainelui si semnificatia lor
1.    Atasamentul si increderea in om – este cauzat de atasamentul si increderea in haita, supunerea fata de animalul conducator.
2.     Inteligenta, capacitatea de a invata – sunt dezvvoltate datorita comportamentului din cadrul haitei: totul se invata prin exemplu si prin succesul actiunii
3.    Agresivitatea – Cauzata de comportamentul din timpul vanatorii si al apararii teritoriului
4.    Vigilenta – In salbaticie, reactia fata de zgomotele cele mai mici este o necessitate vitala pentru evitarea dusmanilor
5.    Frica – In caz de pericol tendinta de fuga este necesara pentru autoconservare
6.    Aport – Instinctul de a prinde si de a transporta prada
7.    Mersul pe urma vanatului – Este necesar pentru gasirea prazii, respective pentru recunoasterea dusmanilor din teritoriu


Comportamentul caracteristic al cateilor in primele 3 saptamani de viata
1.    Ziua intai de viata – Catelul scoate un scancet plangator, un scehlalit, se misca in directia mamei sau a unei surse de caldura si doarme mult
2.    Ziua 2 de viata – Catelul schiauna, se misca in cerc, incepe sa perceapa mirosuri, sa reecunoasca mirosul mamei si al fratilor.
3.    Ziua 3 de viata – Puii de catel incep sa se catere pe mama lor, sa o urmeze si sa o gaseasca pe distante de pana la 50 de metri, se deplaseaza pe baza mirosului si isi exprima buna dispozitie prin mormait.
4.    Ziua 4 de viata – Cateii incep sa ridice capul si sa caute sa se orienteze
5.    Ziua 6 de viata – Puii se tarasc in directia de unde vine un miros, latra in timp ce cauta cateaua, incep sa dea din coada in timpul suptului.
6.    Ziua 9 de viata – In aceasta zi se face trecerea de la tarat la alergat, simtul mirosului devine tot mai dezvoltat, cateii incep sa adulmece
7.    Ziua 12 de viata – Puii incep sa se miste destul de bine, incep sa li se deschida ochii
8.    Ziua 15 de viata – Puii de catel alearga dupa mama lor cand aceasta pleaca din cuib, au reactii de aparare in caz de durere, percep zgomotele, incep sa-si dezvolte comportamentul de defecare.
9.    Ziua 19 de viata - Cateii manifesta un interes crescut fata de mediul inconjurator, latra din ce in ce mai des, incep sa se joace si sa observe mediul inconjurator.
10.    Ziua 21 de viata – Cateii incep sa se orienteze fata de stimuli vizuali si auditivi, fac contactul cu omul si incep sa se joace cu el.


Dezvoltarea organelor de simt la catei
1.    Dupa fatare exista simtul olfactv, el fiind important pentru gasirea mamei. Simtul tactil le permite puilor sa suga si sa se stranga unul langa altul pentru a nu pierde rezervele de caldura.
2.    In zilele 1-5 de viata incepe sa se dezvolte simtul gustativ.
3.    Incepand cu ziua a 7-a apare senzatia de frig si de caldura.
4.    Incepand cu ziua a 15-a se dezvolta simtul auditiv, cateii incep sa reactioneze fata de zgomot.
5.    Incepand cu ziua 21 catelul poate sa vada.

Cateva tipuri de comportament la catel si forma lor corespunzatoare la cainele adult
Miscarile in cerc ale puiului pentru cautarea mamei corespund miscarilor de inconjurare pline de curiozitate a obiectelor si persoanelor sau a altor lucruri “interesante” pe care le face catelul adult.
Miscarile de apropiere fata de mama se transforma in dorinta de apropiere fata de alti caini si in gestul de salut.
Pipaitul mamei cu laba in timpul suptului corespunde intinderii labei in semn de salut, de atasament sau de indemn la joaca.
Loviturile cu botul si cu capul in timpul suptului se transforma in salutarea proprietarului sau a pretenilor si chemarea la joaca sau la plimbare.
Tolerarea linsului regiunii genito-anale de catre mama va deveni ritualul de mirosire a regiunii inghinale si anale in ritualul de cunoastere a altor caini.


Tags:  catel   pui   ingrijire



Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici