Nasterea puilor de catel si ingrijirea lor
Comparativ cu viata omului, viata cainelui este scurta: majoritatea raselor de caini ajung la o varsta de numai 10-16 ani. Rasele mici traiesc mai mult decat rasele mari.
Gestatia dureaza in medie 63 de zile. Cu scurt timp inaintea fatarii cateaua isi cauta un loc linistit unde face un cuib, daca proprietarul nu i-a oferit deja un culcus potrivit. Durata fatarii depinde de numarul puilor. In majoritatea cazurilor cateaua fata 3-10 pui, rareori peste 10. Puii sunt expulzati la un interval de 10-50 de minute.
Dupa fatarea fiecarui pui, cateaua linge puternic puiul, favorizand astfel uscarea lui. Puii sunt dusi imediat in cuib, unde stau strans lipiti la olalta, in asa fel incat evita pierderile de caldura.
Cateii se nasc intr-o stare destul de imatura, dar cateaua ii ingrijeste cu mult devotement. In primele zile dupa fatare ea petrece majoritatea timpului in cuib, linge puii, si ii alapteaza la intervale scurte, avand grija sa nu se indeparteze nici un pui din cuib. In primele zile cateii invata tot mai bine sa suga iar in ziua a 6-a se inregistreaza frecventa cea mai mare a supturilor si durata cea mai mare a lor. Deja in prima zi de viata puii scot niste sunte asemanatoare scancetelor. In urmatoarele zile incep sa schelalaie mai ales cand le este foame, cand i-a parasit cateaua sau cand au cazut din cuib. Cateaua se intoarce imediat cand aude aceste schelalaturi. Asemanator sugarului de om, cateii isi petrec cea mai mare parte din timp in primele zile de viata dormind.
In primele zile de viata are loc o rapida dezvoltare a creierului si a organelor de simt, implicit a capacitatii de percepere, de prelucrare a informatiilor si de raspuns. In consecinta, puii devin tot mai mobili si cerceteaza cu interes mediul in care traiesc.
Cateaua isi ingrijeste puii cu mult devotement. Ea linge organele genitale externe ale puiului (ceea ce determina o urinare reflexa) si inghite urina eliminata. Fecalele sunt de asemenea indepartate in acest mod. De aceea cuibul de catea este intotdeauna “curat-luna”.
Dupa varsta de 4 saptamani cateii incep sa se miste tot mai usor. Ei exploreaza mediul in care traiesc cu un interes crescand. Joaca se inteteste. Obiectele din jur devin tot mai interesante. Urina si fecalele sunt depuse in anumite locuri, in afara cuibului, fiind preferate locurile unde exista deja miros de urina si fecale. De la varsta de 8-10 saptamanai cateii trebuiesc invatati sa nu mai faca murdarie in casa.
“Fata” unui catel este in primele saptamanai de viata, pana cand deschide ochii, destul de inexpresiva. Catelul inca nu are mimica. Dupa a 4-a saptamana de viata, cateii vad si aud tot mai bine, musculatura faciala si auriculara capatand o mobilitate caracteristica. Isi concentreaza atentia tot mai mult asupra obiectelor in miscare, mai ales asupra omului, contactul cat mai timpuriu cu acesta avand o importanta decisive pentru dezvoltarea atasamentului fata de om. Crescuti in absenta omului cainii sunt speriosi si neincrezatori.
Dupa 4 saptamanai, secretia de lapte a catelei nu mai satisface necesitatile nutritive ale puilor., incat trebuie sa li se ofere cateilor si cantitati mici de hrana alternativa. Cateaua nu mai lasa puii sa suga atat de des.
La varsta de 6 saptamani puii se lupta in joaca, atingandu-se reciproc cu labele anterioare si incercand sa se urce unul pe celalalt. Le place sa apuce si sa scuture obiectele, asa cum procedeaza cainii adulti cu animalul vanat. Obiectele de joaca preferate sunt papucii de casa. Perioada de adaptare la mediul inconjurator se numeste perioada de socializare; ea corespunde aproximativ cu perioada in care lupii tineri se incadreaza in haita. Perioada de socializare dureaza circa 6 saptamanai, din saptamana a 6-a pana in saptamana a 12-a de viata. In aceasta perioada se recomanda ca omul sa se joace cat mai mult cu animalul.
Separarea puilor de mama se face de obicei in saptamana a 8-a. La aceasta varsta catelul a invatat deja sa se hraneasca din farfurie. Si este foarte interesat fata de tot ceea ce il inconjoara. Intr-un nou spatiu de viata, de exemplu intr-o locuinta, cainele executa “recunoasterea terenului”, alergand incoace si incolo si mirosind de-a lungul peretilor.Pentru a tine casa curata, trebuie obisnuit sa urineze si sa defece intr-o lada umpluta cu rumegus sau in afara locuintei.
Cainele este mai atasat de omul care se ocupa de el. Comportamentul neprietenos al acestuia il face fricos.
Cand raman timp mai indelungat impreuna, intre catei apar tot mai des rafuieli, mai ales in timpul hranirii. Ca urmare a acestor incaierari se stabileste din luna a 4-a o ierarhie sociala. La aceasta varsta cainii sunt foarte curiosi: ei invata foarte usor si preiau din obiceiurile cainilor mai in varsta. Intre 7-11 luni se instaleaza maturitatea sexuala.La varsta de circa 6 luni masculii incep sa urineze ridicand alternativ un membru posterior. Daca cainii au posibilitatea sa se plimbe singuri in jurul casei ei incep sa exploreze un teritoriu tot mai mare pe care il marcheaza.
Pentru activitatea sexuala este important ca in perioada de socializare cateii sa creasca in compania mamei, a fratilor, a altor caini. Daca catelul este crescut separate de mama si de alti caini se vor constata ulterior tulburari in comportamentul sexual. Animalele vor prezenta un interes scazut pentru o activitate sexuala normala si vor inclina spre onaninsm. Vor fi intotdeauna mai fricoase, mai putin sociabile.
- Trimite aceasta pagina:
-